Motor
820:
-bez turbine, 81ks idu od 5000-10000 rc.
952:
sa turbinom, 90 ks. Istu snagu postize pri manjem broju obrtaja motora, samim tim manja potrosnja, i dugotrajniji motor (u praksi ne verujem bog zna koliko trajniji)
menjac
820:
mehanicki 9+2 brzine, sa reduktorom 18+2
952:
sinhroni, 16+4 brzine.
Ne verujem da vam je bitna ova stavka. Jedina je razlika sto bi 952 vozili kao auto, a 820 bi zahtevao jednu obuku od cirka 2 sata, dok ne skontate menjac.
Hidraulika:
ista kod oba
Predni most
ako 952 ima ravan most, onda glas ide za 952. Novije tehnicko resenje, manje se kvari, i bolje prenosi vucnu silu. Verovatno najbitnija razlika u praksi. Ako planirate da sa tim traktorom radite i medjurednu obradu, onda ravan most otpada.
Operacije
Oranje:
Za 820 u srednjem Banatu (karbonatni cernozem) 80 cm zahvata u dubokom oranju je extra stvar. 105 cm na 30 cm mu je puno. Za 952 je 105 cm taman.
Tanjiranje:
820 ce vuci po suncokretistu i kukuruzistu tanjiracu zadovoljavajuce, po oranju nikako.
952-moze vec solidno da odradi posao, za vucu po oranju, nisam siguran, nisam video.
Medjuredna obrada, i prskanje-Ako je 952 s ravnim mostom, odustanite.
Transport
Oba ce vuci 2 zmajevke, ili kamionku + zmajevku po suvom. Poi blatu kako vam se zalomi
Neki clanovi navode brzinu... razlika u 3-4 km/h. Potpuno nebitno, osim ako ne radite njive u Temisvaru.
Potrosnja- zbog turbine bi trebala da bude manja kod 952. E, sad u praksi nisam cuo da se neko pohvalio bog zna koliko manjom potrosnjom od mog 820. Mislim da se u praksi to ne bi osetilo.
izrada-ako je ravan most kod 952, imacete manje problema, i menjaci na 920/952 po prici ljudi ne zadaju neke probleme. Hidraulika je ista, i ostalo skoro pa isto.
E, sad, ni vi niste bas precizirali pitanje, za sta vam treba taj traktor. Koliko sam u toku imate 35-45 kj zemlje...ne zamerite ako gresim. I po meni, za 3000 eura dobijate to da umesto za 4.5 dana, vi sa 952 zavrsite oranje za 4 dana, Setvospremac, umesto 2,9 m, vi vucete 3.2m, i kuci ste 3 min pre sa 952 , nego sa 820...