Hvala vam na savjetima.
Izvinjavam se nisam rekao glavnu stvar, a to je koliko novca imam na raspolaganju. Trebali bi se uklopiti u maksimalno 5000e, a i kad bi bilo sta jeftinije bilo bi dobro
.
Vidim da vas većina predlaže duplaka, mislim da su oni znatno skuplji i da ga ne mogu u dobrom stanju bez bar 7000e, pogotovo 549DV koji je inače rijedak osim ovih novih OL (obrtna limarija) za koje traže i po 10000e što je stvarno mnogo. A s druge strane dupla vuča znatno smanjuje okretnost pogotovo na starijim modelima. Kom mene su parcele male i jako je važna okretnost.
Ovo za lošu blokadu na 540, 542,549 nisam znao. Znam da je na 539 mnogo bolja u odnosu na 533 (zovu ih još tanka (533) i debela (539) vjerovatno po polugi kojom se aktivira) zar nije na 540-549 blokada dobra makar kao na 539?
Kad sam rekao da je Zetor pretežak, mislio sam za moje potrebe. Težina traktora je svaka uvijek pozitivna osim za potrošnju goriva. Ja sam gledao modele 5011 i 5211 oni imaju oko 2800kg i oko 51KS, po težini je to već klasa IMT 560 i 565.
Pretežak je s stanovišta potrošnje goriva pri laganim radovima. Ako bi imao samo taj traktor (ako nebi zadržao IMT533) morao bi prevtati i kupiti sijeno s traktorom od skoro 3t što ipak nije isplativo. A i roto kosa od 165 cm za njega je premala. Ja je bez problema nosim s 533 samo nemam dovoljno snage na kardanu (da mi je ubaciti DM33
).
Pogledaću i rakovicu 47 mada su se svi noviji s prostora EXYU loše pokazali (tako kazu).
Razmišljao sam i o staro dobrom IMT558 + da zadržim 533 to bi bila super kombinacija al teško je naći ga u dobrom stanju, težak volan, loše kočnice,...
Štore je privlača ima ga moj ujak 402 i imamosjećaj da je dosta težak na zadnji kraj i da više može povući od grupacije 540-549, smo su mu mjenjač i spojničke bolest, stalo mu nešto popravlja.
Univerzal 445DV ima komšija, al nema servo volan jako je neokretan, nema s njim oranja u malim parcelama.
Koliko je težak zetor 4911 izglega de je malo lakši od 5011. Jedino sto rekoše da se lako propinje, al nemože biti kratak i okretan a da se ne propinje.
Pogledaću i taj model.