Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Kod mene u kraju a i sire skoro svi bacaju gnojivo kroz depozitor i raonik za ulaganje gnojiva ide istom linijom kao i raonik baterije za sjeme i nema nikakvih problema, a ima ljudi koji bacaju preko 400kg/ha na taj nacin
Koje djubrivo? I na koju dubinu ide djubrivo a na koju seme. Moguce je da djubrivo ode dublje, klica je izuzetno osetljiva na azotna djubriva.

Послато са SM-A125F помоћу Тапатока

Prvu sezonu kada je stigla sejalica nastelovao sam ulagace u dvoristu, u toku setve 2 srednja (treci i cetvrti) mi se ucinili da idu preduboko pa sam ih malo policio, svaku njivu sledecu koja je trebala da se useje (pritom ne iskljucujem djubrivo) a ta dva ulagaca prelazila preko posejane vrste, svaki sruk kukuruza koji je dobio ureju se osusio kada je dostigao 2-3 list. Tako da nema zajebancije, 5+5 mora da se ispostuje i onda nema problema.

Ne znam jesi dobro razumeo, njemu su namestili depozitore u trag setve. Pisano je i ovde na forumu davno, depozitorima se djubrivo unosi minimum 5cm od semena i 5 cm u dubinu(amerikanci to zovu 2x2 princip 2inca sa 2 inca) Evo i slika ako nekome nije jasno.
99eb70860236ddfbc4712a17177766a3.jpg

Ja tebe razumeo ali možda ti mene nisi. Mogu da se skinu depozitori da đubrivo pada iz creva po površini i kada naiđe raonik on izmeša zemlju sa đubrivom a seme ostaje ispod đubriva. Ne ostane skoro ništa od đubriva na površini nego je izmešano sa zemljom i kako se otapa tako silazi u zonu korena. Možda nije po pravilu i manje je efikasno ali kukuruz se ne suši i možda malo a možda nimalo azota ne ispari ali bolje je i tako da se ne napravi greška pa da se sve osuši.

Npk, izmjesa se sa zemljom u odredjenoj kolicini ali opet kako neki pisu da je fatalno za klicu ni blizu nije tako
Nece se to desiti sa npk, sinovi tog lika koga sam spominjao koristili neku npk formulaciju sa istom masinom. Oni nisu imali problema a on katastrofa sklop,bacao ureu. Na kraju je tuzio Majevicu za naknadu stete (sud u toku, da me odmah ljudi ne pitaju za ishod). Ovo sve pisem da bi ljudi ozbiljno shvatili to sa ulagacima, nisu babske price, prosle godine se desilo. Svojim ocima video parcelu, komsije smo.

Ja tebe razumeo ali možda ti mene nisi. Mogu da se skinu depozitori da đubrivo pada iz creva po površini i kada naiđe raonik on izmeša zemlju sa đubrivom a seme ostaje ispod đubriva. Ne ostane skoro ništa od đubriva na površini nego je izmešano sa zemljom i kako se otapa tako silazi u zonu korena. Možda nije po pravilu i manje je efikasno ali kukuruz se ne suši i možda malo a možda nimalo azota ne ispari ali bolje je i tako da se ne napravi greška pa da se sve osuši.
Jesi ti tako radio?

Nije proizvodjac duzan da steluje sejalicu,od njega kao farmera se ocekuje da zna nesto osnovno kao polozaj djubriva u odnosu na seme,mogao je i pitati nekoga.Moze se on tuziti kolko hoce,ali ja mislim da mrka kapa od toga,sem za advokate.

Nije proizvodjac duzan da steluje sejalicu,od njega kao farmera se ocekuje da zna nesto osnovno kao polozaj djubriva u odnosu na seme,mogao je i pitati nekoga.Moze se on tuziti kolko hoce,ali ja mislim da mrka kapa od toga,sem za advokate.
Znao sam da ce diskusija krenuti u ovom smeru ali ajde. On je par godina imao sejalicu pa je posle par godina odlucio da kupi depozotore. Ali on ih nije kupio kao rezervni deo vec su mu ih doneli kuci i montirali na sejalicu i tu montazu fakturisali i naplatili. E sad sta ce tu na kraju da bude ne znam ali svakako mislim da nose deo odgovornosti za nastalu stetu zbog nestrucne montaze depozitora. Slazem se da i on nosi deo odgovornosti ali covek nije znao nista o tome, zato je unajmio nekog i platio za tu uslugu montaze.

Po meni opet on kao farmer je duzan znati da usteluje masinu,kao skidac semena,kao markere,nagazne tockove itd,isto je i sa ovim ulagacima,ali ok.Oni kao proizvodjac samo sklapaju gvozdje,mogu postaviti na 30cm od reda ulagace djubriva pa to ako neko ne zna tako bi koristio na njivi....

Frankestajn ?,mnogo izvrces reci druze.Znaci ako ti fabrika usteluje skidace zrna na 15 ti ces tako sejati jer to tako treba ?.

Za svaku masinu postoje reperna podesavanja.
Fabrika je dizna da ti da opis kako za koju kulturu sam podesavas.
Zamisli za novije kombajne stisnes dugme i on sam podesi skoro 90% precizno. Zamisli kad bi rekli imas 300 000e za nov kombajn onda sam podesi.

Mora 5x5 cm da se ispoštuje što reče kolega i onda nema problema . Može urea u jakoj dozi radim tako . Diskosna sijačica gaspardo , diskosni ulagači djubriva spušteni kako zapovjeda . Raoni ulagači djubriva teško tu dubinu postižu , jedino u dubljoj i dobroj pripremi , i toplink skraćen .
O sipanju uree po površini kod sijanja nema govora to je veliki rizik . Zato isto raoni ulagači oće da naprave problem , kad se i udesi da duboko stavljaju ureu , na mjestima gdje iz nekog razloga izadju na površinu , tu bude štete.

Za ulagac djubriva reperna podesavanja i jesu ta kako su oni montirali,5x5 cm jeste neko srednje ali ne fiksno pravilo i pored tipa djubriva zavisi i jos od nekih stvari kako se moze podesiti njixov polozaj u odnosu na seme.
On je opet morao znati ustelovati masinu i tu nema price,to sto mu nisu objasnili stelovanje je samo deo problema.Ja mu zelim da pobedi na sudu protiv njih naravno,samo ne znanje oko stelovanja neke masine koju imas je bas neodgovorno.

Za ulagac djubriva reperna podesavanja i jesu ta kako su oni montirali,5x5 cm jeste neko srednje ali ne fiksno pravilo i pored tipa djubriva zavisi i jos od nekih stvari kako se moze podesiti njixov polozaj u odnosu na seme.
On je opet morao znati ustelovati masinu i tu nema price,to sto mu nisu objasnili stelovanje je samo deo problema.Ja mu zelim da pobedi na sudu protiv njih naravno,samo ne znanje oko stelovanja neke masine koju imas je bas neodgovorno.
Niko se nije naucen rodio, podesavanje dela nove masine koje moze da izazove takvu finansisku stetu da ti prepolovi sklop moralo bi prilikom pustanja u rad (sto su duzni da urade ako su prodali novu masinu i naplatili montiranje) da bude napomenuto od strane servisera ili da bude podvuceno u uputstvu. Da je razgovarao samnom pre nego sto je krenuo u setvu ja bih mu to napomenuo ali on je platio da mu to nameste i namestili su mu nepravilno. Tu mora da bude neke odgovornosti.

Ogromnu zabunu su proizveli ovi neki distributeri djubriva prije jedno 5,10 godina kad su ponovo uveli pojam "startno djubrenje kukuruza " , i kad su nudili svoje neke proizvode (koji su ok , bezbjedni , sad dal su isplativi to je drugo ) i dodatke za sijačice , i sa uredjajima postojećim za djubrivo i bez , koji puštaju to djubrivo direktno u brazdu sijanja .
Sve je to ok . Ako se koristi to njihovo djubrivo , posebno formulisano , i sa malom koncentracijom da ide direkt na sjeme , neće štete napraviti . Sad dal je to isplativo , dal poveća prinos više od ulaganja ili je samo kukuruz ljepši za vidjeti u ranim fazama , to je druga priča . Problem je što su dali pogrešan naziv "startno djubrivo " . To nije startno djubrivo , taj pojam je već zauzet . Startno djubrenje je zastupljeno više desetina godina ovde i to je ulaganje djubriva sa sijačicom ali 5cm pored i 5 cm dublje od sjetve .
Za taj novi vid djubrenja direkt u brazdu su trebali naći novi naziv , kod Amera ima naziv , al ovde je trebalo naći novu kovanicu , npr direkt djubrenje , ili djubrenje na sjeme ,.. šta ja znam .
Navelo je neke ljude da obično djubrivo npr npk , urea , an .. može da ide u brazdu , ili po površini islično

Jesi ti tako radio?

Da, probano je godinu - dve sa njima ali kod nas bude dosta prolećnog oranja i iznosi se stajnjak na proleće i ne pripremi se dobro zemlja pa se onda depozitori guše ili upadnu grudve zemlje i malo malo mora da se čiste pa su skinuti i nikada kukuruz nije izgoreo, seme ostaje malo dublje a đubrivo pri površini izmešano sa zemljom, sigurno da ima malo gubitaka ali nema problema sa gušenjem.

Koliko 6/24/12 da unesem pri zatvaranju brazde? Jesens samo malo MAPa bacio, a jednu njivu sam skroz preskočio. Negde na Agroklubu čitao da ne sme mnogo kompleksnih đubriva uneti na proleće...

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Da li može doći do ispiranja KAN-a ukoliko posle unošenja špartačem padne ova kiša koju najavljuju u količini od 50 (a možda i više) litara?

Nazad
Vrh