Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Momo a koliko ti bacaš azota za kukuruz? Kako, mislim da li odjednom ili u više navrata? Da li si radio analize zemlje?

I to da kukuruz izgori od azota mi je isto 🤪.
Sad ce neko odma ... najedes se sunke ....
Ne znam za tebe, ali ja sam to iskusio, posebno ovih poslednjih godina susnih....eto pre dve, prva susa posle one kisne, ostalo mi dzakova na poslednjoj njivi, reko ajde da iskoristim da se ne vuce po supi, pa ispalo 200kg/kj uree, mozda i 210 tu je negde.....sunce ti, najlosiji kukuruz, izgoreo sav kao licna, propast, znaci propast u odnosu na ostale koji su svakako fasovali gde sam isao sa oko 130, 140kg/kj

Poslednja izmena:
Jel ima istine u tome? Pricaju mi iz izbista da ni pcele vise ne dolaze tu gde su vetrenjace.

Послато са M2006C3LG помоћу Тапатока

Лупетање ја на 500-600м од њиве имам три, ветрењача од МК комерца. Нисам примети да нема пчела.

Prema osnovnoj analizi ja za kukuruz treba da dam 160 kg čistog azota. To izađe 350 kg Uree. Zanima me sledeće.
1. Da li ići sve odjednom pred završnu pripremu.
2. 2/3 pred pripremu i 1/3 kroz sejalicu (ili kroz špartač)
3. 1/3 pred pripremu, 1/3 kroz sejalicu i 1/3 kroz špartač
4. 1/3 kroz sejalicu i 2/3 kroz špartač
Naravno uradiću i N-min analizu pa ću tada imati tačan podatak koliko je potrebno N.
Ne bih ti preporučio da ideš sa ureom kroz špartač. Možeš posle da imaš problem sa vlagom kukuruza. To je neko moje zapažanje. Ako već budeš odlučio da prihraniš u špartanju,onda idi sa kanom. Kad ti je već zemlja blago kisela.

Prema osnovnoj analizi ja za kukuruz treba da dam 160 kg čistog azota. To izađe 350 kg Uree. Zanima me sledeće.
1. Da li ići sve odjednom pred završnu pripremu.
2. 2/3 pred pripremu i 1/3 kroz sejalicu (ili kroz špartač)
3. 1/3 pred pripremu, 1/3 kroz sejalicu i 1/3 kroz špartač
4. 1/3 kroz sejalicu i 2/3 kroz špartač
Naravno uradiću i N-min analizu pa ću tada imati tačan podatak koliko je potrebno N.
2/3 pred prirpemu i 1/3 kroz sejalicu ili pola/pola a kroz špartač je rizik ako ne bude redovno kiše.

Само уреу кроз сејалицу и што ближе зрну!
Znas da ima ljudi koji nece shvatiti da si ironican u ovom postu samo na osnovu tog smajlija. Jedan veliki gazda kod nas u selu tako sjebao oko 60kj kukuruza soje i suncokreta, a sve zato sto su dosli neuki serviseri iz Majevice i montirali mu depozitore za djubrivo preblizu setvenim sekcijama. Cim mi je pokazao sejalicu znao sam sto mu pola njive sareno niklo. Klica krenula i posto je bacao ureu depozitorom, osusila se kad je dosla do djubriva.

Послато са SM-A125F помоћу Тапатока

Зато сам и написао...Чекајући да се неко јави да му образложим.Хвала ти предухитрио си ме,по милионити пут понављам нема шаблона у Пољопривреди.Дали ће Зима бити сува-мокра,Пролеће са кишама или не,рок сетве зависи од временских услова не нас...и још доста ствари које за које већина мисли да су (шаблонски)

Изгледа да све контра треба радити од оног што је логично шаблон итд...Кад год сам тако урадио из неког разлога увек сам боље пролазио ...😉

Poslednja izmena:
Znas da ima ljudi koji nece shvatiti da si ironican u ovom postu samo na osnovu tog smajlija. Jedan veliki gazda kod nas u selu tako sjebao oko 60kj kukuruza soje i suncokreta, a sve zato sto su dosli neuki serviseri iz Majevice i montirali mu depozitore za djubrivo preblizu setvenim sekcijama. Cim mi je pokazao sejalicu znao sam sto mu pola njive sareno niklo. Klica krenula i posto je bacao ureu depozitorom, osusila se kad je dosla do djubriva.

Možda da se skinu depozitori da đubrivo pada iz creva i dok prođe setvena jedinica đubrivo se izmeša sa zemljom, vrlo malo ostane na površini, ni 5%

I dobro Grunt ako nema šablona onda ti ovde napiši kako ti radiš kad dodje vreme za setvu. Ima ovde pisanja i ovako i onako da se radi. Sve zavisi od toga kakva je kome zemlja. I da treba sve odjednom baciti pred setvu po celoj površini, i da neko ide dva ili tri puta, i da ne valja ovoliko ili onoliko djubreta bacati, zbog spiranja, itd itd itd.

Možda da se skinu depozitori da đubrivo pada iz creva i dok prođe setvena jedinica đubrivo se izmeša sa zemljom, vrlo malo ostane na površini, ni 5%
Ne znam jesi dobro razumeo, njemu su namestili depozitore u trag setve. Pisano je i ovde na forumu davno, depozitorima se djubrivo unosi minimum 5cm od semena i 5 cm u dubinu(amerikanci to zovu 2x2 princip 2inca sa 2 inca) Evo i slika ako nekome nije jasno.
99eb70860236ddfbc4712a17177766a3.jpg

Kod mene u kraju a i sire skoro svi bacaju gnojivo kroz depozitor i raonik za ulaganje gnojiva ide istom linijom kao i raonik baterije za sjeme i nema nikakvih problema, a ima ljudi koji bacaju preko 400kg/ha na taj nacin

Nazad
Vrh