Kastracija svinja

biljana&dragan je napisao(la):
Ma što je žilavo nije strašno , nego pitanje kako hormoni utiču i koliko ih tada ima u mesu ?!
Kod mene se ne kolje u takvoj situaciji. Mada me čudi da sad traži nerasta pred klanje , obično kad se krmača dobro podgoji ne padaju joj napamet takve aktivnosti :haha:
Slazem se sa Biljana&Dragan, pitanje je koliko je hormona u mesu tada, nije mnogo sacekati 5-6 dana pa onda "fik, i gotovo"
 
Koja je optimalna starost prasadi, kada treba izvrsiti kastraciju (ciscenje, strojenje) pre zapocinjanja tova?
Veliki pozdrav.
 
Neko kaze da jenajbolje dok prasad sisaju,tamo negde 3-4 nedelja.Mada ja sada radim kastraciju prasicima 3. dan kad dajem gvozdje i secem zube,nemam krvarenja i sto je najvaznije brzo prebole.
 
optimalno je sigurno kako je pedja kazao u prvoj nedelji zivota ali dobro pazi na to na li je prase kilavo ili je jedan testis u stomaku. Kod prasadi kod kojih je trbusni prsten otvoren vise nesto sto treba moze se desiti da posle kastracije ispadne tanko crevo i to je kraj za prase. Sto se prasad kasnije kastriraju u toliko im je teze na preboje i gubitci su veci. Takodje je i manipulacija laksa dok su manji i tada su donekle zasticeni kolostrumom od kojekavih bolesti. Na higijenu se u svakom slucaju treba vodoti racuna i izmedju svakog praseta bi skalper trebao da se potopi u alkohol (ne rakiju) ili neko drugo slicno dezinfeksiono stertvo koje ne drazi kozu.
 
b92miki je napisao(la):
Molim za savet treba da koljem krmacu za kobasicu kulen i susenje mesa,ali je u teranju,cuo sam da ne bi trebalo da se kolju krmace dok su u teranju .Da li je to tacno i zbog cega?
Zbog hormona. Meso može da ima neprijatnu aromu (zdravstveno je ispravno), kod mužjaka je to mnogo izraženije. Sačekaj par dana (oko 7) i kolji. U vet. poslu sam nekoliko godina i kastraciju ženki (krmača) nisam ni gledao, a kamoli radio (čak ni svoje). Kad je dobro hraniš (toviš) dođe do masne infiltracije jajnika i ona sama izgubi polni ciklus (traženje, teranje, gonjenje,...).
Što se tiče muških mogu se kastrirati već sedmog dana, ali je bolje što kasnije jer se pod dejstvom muških polnih hormona bolje razviju u vratu, grudima i leđima (sekundarne polne odlike), pa i čerek bude kvalitetniji (ja svoje ne kastr. do 80-100 kg). Kod mužjaka od kastracije do klanja treba da prođe 30 dana da bi se "aroma" hormona izgubila iz mesa. Prijatno!!!
 
kod mene krmace drzim 5-6 prasenja i posle toga najcesce je strojenje bas zbog tog trazenja na 21 dan
a meso osim buta i kremenadle svo ide u mlevenje

muske strojimo obicno oko 35-40kg, kad dodje do te kilaze obicno ih niko nece ako nisu ustrojeni, a do 30 kg ko uzima on ne gleda da li je strojeno

nerasta drzimo stalno i to 3 puta pripati krmace i onda ga strojimo, a uzimamo mladog, koji ce pripatiti sledecu turu kao nazimice
 
Poznavaocima pitanje!

Da li Matijevic ceka 3-5 dana da nazimica izadje sa svojim dragim.

P.s. njega sam naveo jer sam cuo da kolje dnevno 200-300 komada pre podne.
 
Pa kupi kod Matijevića. Možda ne bih ni ja čekao da imam ona sredstva što na deklaraciji imaju oznaku E 212, E765, E855... ili neku kiselinu.
Post je spojen: [time]1278445387[/time]
_________________________________________________
dkocic je napisao(la):
Poznavaocima pitanje!

Da li Matijevic ceka 3-5 dana da nazimica izadje sa svojim dragim.

P.s. njega sam naveo jer sam cuo da kolje dnevno 200-300 komada pre podne.
Ako ti se nekad neobjašnjeno digne papan, budi siguran da ti je baš od te zapala šnicla ili si u viršli smazao matericu sa sve jajnika
::000::
 
Ja za svoje potrebe mogu da biram kad koljem i koji komad mi se svidi ide u korito pa na preradu i nema dodataka osim soli i paprike i beli luk i nekih slicnih zacina. A o pasteti i virsli nebi da komentarisem, ja sam za slaninu ili butkicu sa renom.
 
Slobodno kolji... zilavost nastaje od adrenalina u krvi... krmace se "uplasi" , znaci, lepo je izvedes iz obora... kao da je vodis negde... onako... dodje dzelat sa pistoljem ... opali metak... pusti krv.... i to je kraj ... meso kao puter.... doduse malo tvrdze... ali nije "zilavo "
 
Koliko se kod vas krece cena kastracije svinja (veprova)

Ovi nasi veterinari da mogu i dusu da uzmu.

Kazu cena je pet dinara po kilogramu.

Pre nekih mesec dana kastrirali smo 30 tak komada, veprica u proseku po 30 tak kilograma.

Taj rad je naplacen od starane veterinara 9 800 dinara. :sta:

Po toj ceni i neizlazi bas pet dinara po kg.
 
Neko će me sigurno prozvati zbog ovog, ali prasetu na sisi može bilo ko ko ima predstavu o mudima to da povadi sam bez vet. i to za DŽ... Očekujem giljotinu..............
 
Nije neka velika nauka,kod mene u selu svi kastriraju,i sem mene niko ne zove vet za male.Al zato kad je prase kilavo oni ga pod noz.Ja prezalim 50 kinti i zovnem ih,dodju,obezmude ih,daju antibiotik i odu.Lepo meni,lepo njima.Doi sad nisam imao lose iskustvo sa takvim radom.
 
Nazad
Vrh