Karfiol

U cetvrtak sam prodavao na kvantasu u ns 1500kg u proseku 13 din, juce malo skocio sad je 25, meni platili 1000kg po 20 din, za brokoli sam u oktobru dobijao 70 din od nakupaca.

hocemo li ove godine imati uopste karfiola. kod nas je trulez uhvatila maha i vecini je istrulio ili u losem stanju. zapnjih par dana primecujem i na mojem da je krenula ali dok ova kisurina ne prekine nema prskanja. neznam ni koje je vise po redu niti od cega sve nije prskan. a i cena mu je jos uvek niska i slabo se prodaje. kod mene je krenulo par glavica ali jos problem da ostaju otvorene

u Sapcu je oko 40-50 din . ali jako malo se proda.jos mu nije vreme a nije ni kvalitet, otvaraju se glavice i pozuti a nemaju ni 200-500 g. Fridom pogotovu i kod mene i drugih a nebi smeo. ali kakvo je vreme sve je moguce da je i on poblesaveo od kise konstantne.sutra cu u noc ici za NS na kvantas pa da vidim kako ide i koja je cena. pre 10 dana je bio isto oko 50 din

moj je rasadjen od 1-5 juna jedna partija a posle 10 dana jos nesto onih manjih je rasadjeno.fridom sam uzeo za probu nesto malo i nisam zadovoljan. veci deo je Sakatin i nije los , mada od preterane kise uopsteno mnogo problema plus sa insektima i misevima posebno.prvi put radim sa karfiolom pa moze i pomoc oko odabira sorti koje su se pokazale dobro. na Sakatu sam zadovoljan nemogu reci posto jedva prolazim izmedju redova i zaista dobro izgleda kako je kod ostalih u selu. ili sam ja vise brinuo o njemu ili je bolji ali to mi je i preporucio uvoznik iz Ade. jutros cena karfiola jeo oko 60 din u Novom sadu.ali slabo jos prodaja ide a srecom nisam ni imao mnogo.

Ako želiš raditi Sacatu,za ranoproljetnu i jesenju berbu slobodno uzmi White Exscel f1.On će najesen izdržati i prve mrazeve bez oštečenja cvijeta.
Ima Sacata jedan hibrid za one koji žele imati ogromne cvijetove težine 2-3 kg,jesenski,Inclaine.ali ima jednu manu.Sklon je u vlažnoj jeseni sa previše kiše povući vodu u cvijet i ostane mu velika vlažna fleka po sredini glave koja je tamnije boje od i inače ne prebijelog cvijeta.Međutim,isplativ je za rizik onima koji ga mogu prodati u komadnoj prodaji - ja sam ga tako prodavala,ljudima je bilo atraktivno i privlačno uzimati komad za deset kuna,a meni isplativo bez obzira što je to bila cijena po kili u prosjeku četiri kune.Moja računica je - bolje dobiti za glavu od tri kile deset kuna,nago za glavicu od kile i dvadeset - kakve inače maksimalno prolaze po normalnoj cijeni - šest.
Možeš za kraj ljeta i jesen uzeti i Santamariju - nemogu ti reći čije je to sjemenske kuće hibrid - čini mi se da je Rijk Zwan,ali nisam sigurna.Odlična je.

Nisam primjeila tu manu Santamarije.Ili ti možda misliš na prerastanje glava,pa se pokrovni listovi otvaraju i požute od svjetlosti i sunca? Ako je to u pitanju,to se događa svim karfiolima u ljetnom periodu,jedino najesen,kada je insolacija smanjena otvoreni cvijetovi mogu ostati neubrani i nakon otvaranja pokrovnih listova.

Deda Lala,što te volim čitati.Vraćaš me u djetinjstvo,u prvi razred osnvne.Čirilicu čitam baš tako,ko prvoškolče,namučim se dok skontam šta piše.:)))))

od sakate sam uzeo white-gloub koji je oko 65 dana i glavice oko 1,5kg. zbog dobrog zatvaranja najvise a i zbog potraznje. e sad za santa mariju sam cuo od njih nekoliko skoro da se dobro pokazala.Deda Lala koja firma ima te sorte i kakve su u praksi

nisam rekao da nevalja Santamarija nego da ima tu manu,verujteradio sam ga 3-4 godine a
vica22 probaj u Adi da uzmes Bermudu i Majorcu

Nama starim Vojvođanima nije strano nijedno pismo i jezik.Govorimo,pišemo ,čitamo i psujemo na bar tri jezika i"Ja ne pevam što ja briga nemam,već ja pevam da brige oteram".Ne odno si se ni na koga posebno.
www.sqaravatti.net
Ovo je jedna od solidnih semenarskih kuća i Italiji I ima i veliki i mali katalog po sistemu:kakav svetac takav i tropar.
Ima i drugih ali.....

Nazad
Vrh