Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Evo jedan video rezultata kalemljenja voca kada direktno kalemimo istog dana kada uzmemo kalem grancice.

 
Pozdrav, majstorima svog zanata.
Ovako, pikirao sam 20-25 sadnica oraha, mladih, visine oko 50cm. Kako bi bilo najbolje da ih kalemim?
Da li neko moze da mi objasni proces sobnog kalemljenja?
Kako sam ja skapirao, povadim podloge, kad opadne lisce i cuvam u pesku, pa januara kalemim na prosto ili isecak, pa ih naredjam horizontalno i po 10cm u redove redjam sa miksom piljevine i sitnog peska? I to drzim na temp. oko 25 stepeni 2 nedelje otprilike. Pa kad kalusira onda vracam u pesak u hladno, dok ne krene vegetacija, tada sadim?
Napomenucu da sam pocetnik, ovog proleca sam uspesno kalemio krusku, sljivu, jabuku, kajsiju, breskvu, jorgovan, od 5 komada uspesnih pa na vise.
P.s. imam njivu gde bih sadio orah, pripremljena je, pa mi je zato frka.

Sent from my Redmi 7 using Tapatalk
 
Imaš na temi orah kako je jedan kolega kalemio u sobi ali u 'kanti'. I Gadrad je tako radio. Pronađi.
Evo principa
.
Uslove kao što profesionalci rade teško ćeš postići. Ovaj način više prilići i jednostavniji je za početnike.
 
Hvala vuxsd!
Sa ove tacke gledista ovo izgleda jako jednostavno i bas logicno. Pokusacu. Popodne cu da prelistam sve sto ima u vezi oraha, bas sam se zainteresovao.

Sent from my Redmi 7 using Tapatalk
 
Može da se odradi u kući. Stave se podloge u kante i navuče najlon. Podloga krene i za nekih mesec dana se kalemi. Onda se tako kalemljeno pod najlonom drži još mesec dana. Onda se polako, ako vreme dozvoli, iznosi na 'kaljenje'. Kad baš otopli iznese se napolje i zaliva i neguje u kanti ili se može staviti u 'školicu'. Na jesen na stalno mesto ili iste ili sledeće godine.
Mislim da je kolega pisao da je krenuo početkom februara a kalemio početkom marta.
Imaš dosta vremena do tada... da spremiš kante ili velike saksije, zemlju i najlon (npr. najlonski džakovi odgovaraju za neke saksije) i obavezno neka drvena ili plastična improvizovana konstrukcija da drži najlon dalje od podloga jer lako može da se otkine mladar kad krene. Najlon se stavlja da bi se podigla vlažnost vazduha unutra. Na jesen kad stane vegetacija prođeš atarom i navadiš odgovarajuće podloge oraha. Ptice raznesu plodove pa oni niknu svuda... a kažu da su takve podloge i najbolje (ko će ga znati). Posadiš podloge blizu da možeš lako da izvadiš kad bude zima.
Podloge gledaj da budu lepe, pravilne da prečnik iznad korena odgovara debljini plemke. Mada je u prirodi slabije ima takvih ali nije nemoguće. Obično su krive i zadebljale.... U zimu, da li na početku ili na kraju to moraš sam odlučiti, uzmeš plemke sa oraha koji želiš da kalemiš i staviš u frižider ili na neko hladno mesto. Ima misoo nekoliko videa gde je pričao kako uzima i čuva plemke.
Ovaj Nemac/Švajcarac na videu je kalemio prostim spajanjem a na turskim videima :) se koristi engleski spoj. Ne mora da se potapa u vosak i da se koristi prirodna rafija može da se namaže kalem voskom i da se koristi plastična folija a može i bez voska pri engleskom spajanju.
 
Bio juce, obelezio, oko 30ak komada samoniklih, max 50cm. Januara ih ceka transport u sobu

Sent from my Redmi 7 using Tapatalk
 
Na jesen kad stane vegetacija prođeš atarom i navadiš odgovarajuće podloge oraha. Presadiš podloge blizu kuće da možeš lako da izvadiš kad bude zima.
 
Ima, pisao sam...ne secam se u kojoj temi...bese...Samo ne valja ih vise puta presadjivati,bilo blizu,bilo daleko...dobro sto si ih obelezio,ali tek tamo kad stane vegetacija odredjujes koje ces iskopati...mogu ti reci da i nije bitna visina,nego debljina sadnica...radi "lakseg" kalemljenja,odnosno maximalno prilagoditi debljini plemke,znaci traziti sadnice od 6 do 8 redje deset mm .Pozdrav Zoranu!
 
Hvala! Savet svaki je dragocen.
Nego, gde da kupim 10ak oraha, kalemljenih, koji rasadnik, da me ne sjebu da cekam 10 god da vidim da sam prevaren? Da li uzeti lateralne sorte kao sto si lara, franket, (kako su se pokazale kod nas), ili sejnovo, rasnu itd? Cendler mi ne uliva nesto poverenje.
Jel ima neko crveni orah?


Sent from my Redmi 7 using Tapatalk
 
Ja mislim da ti "niko" ne može garantovano, predložiti nekakav rasadnik ,koji te neće "prevariti" ....
Najbolje je sam kalemiti , kako je već gore zaključeno...
No, pre neki dan , beše neka reportaža, o isplativosti sađenja voća...ili sličnog naslova...pored ostalih pomenuše i sadnju oraha, kao isplativu u budućnosti, zbog velike tražnje a nedostatka sirovine-čistog jezgra, u celom regionu a " i šire"...
A preporuka je upravo "lara" i "čendler"...Da li je reporter, koji je to sastavljao konsultovao stručnjaka ili je sopstvenim istraživanjima došao do tog zaključka...? Da , verovatno će neko saznati za desetak g. ....
 
Moze li neko po listu da prepozna o kojoj vegetativnoj podlozi jabuke se radi? Isekao sam jednu bzv jabuku i ostavio da krene podloga, pa u zavisnosti koja je, skidacu po potrebi. Neka je od slabo bujnih.
Hvala
2c8d165f352f51eae77020e821661a0f.jpg


Sent from my Nokia 7.1 using Tapatalk
 
MM106 ima te male listice u korenu lista, mislim da i m26 ima, ali sam siguran da m9 nema.
 
Pazite se tih tv priloga, ene ima i covek posadio sipak, neki se hvali musmulama.....mozda on i ima trziste mi to ne znamo, pitanje koje kolicine proda itd, a cena aj da mu verujem da je bila lepa moguce je
 
@ mirlee vidi ovde visok kalem od marta do sada gde je podloga starija i ranije zasadjena

E to je prirast, da ne verujes!
Jel to onaj spoj kad je deblja podloga pa ukoso secena i napravljen engleski na visoj strani?
To sam video od tebe i radio sa debljim podlogama umesto procepa, tako je dobar spoj i gura da sam ekstra zadovoljan.

Sent from my Nokia 7.1 using Tapatalk
 
ja sve radim tako jer taj metod je i siguran, i nigde ne moras stavljati prst ispred ostrice - od kad njega koristim nemam rasekotina a zarastanje spoja vidis.
 
Mislim da je ovde dosta uticao i spoj pored svega ostalog sto ide u prilog ovakvom prirastu.
Primetio sam kod mene da ovakav spoj dobro sraste i isto tako gura plemku. Za ovo otkrovenje ti dugujem

Sent from my Nokia 7.1 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh