Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

- - - - - - - - - -

Ne znam na šta misliš'
Ja sam kalemio ranku na proporku.
A na ranku sam kalemio stenli i kajsiju.
Plemke sam uzeo još u decembru. A od ranke pre neki dan.

Poslednja izmena:
Što se mene tiče , ja ne znam da ti odgovorim. Iz prostog razloga što sam to radio prošle godine. Kad stigne na rod , onda ćemo znati.

sta se dobija kalemljenjem ranke,misliom ima li razliek kalemljena ranka i obicna ne kalemljena?

Изузетно занимљиво размишљање.Ранка има плитак корен и то је проблем који би се калемљењем решио.
Ако би подлога била свемогућа џанарика,добила би се биљка која би имала бољи коренов систем и давала више рода.
Ово је моје скромно размишљање на ту тему.

У сваком случају треба покушати.

Problem Ranke nije manjak roda, problem je izrazito alternativna rodnost. Inace ranka kad rodi rodi pa se polomi. Odlicna ideja je kalemljenje ali za taj eksperiment treba da prodje jedna decenija da bi videli rezultate i sabrali utiske :ppozdrav:

Pa bre još smo mladi, probaćemo...
Pa evo nas trojica zadnjh, nemamo zajedno ni 200 godina...

Ja imam 31god, za ostale ne znam. Nemam vise zelju da se zamajavam oko nekih sorti koje radjaju svake prestupne godine. Volim da radim u vocnjaku i volim da taj moj rad bude nagradjen dobrim rodom, moze da omasi jednu godinu ali vec dve je previse. Zanimaju me samo one sorte koje redovno radjaju. Ranku sam vec jednom sadio, nema za nju ni dobrog sadnog materijala, sadio sam izdanke pored ranke posadio sam cacansku lepoticu, lepotica vec razgranata i u punom rodu a ranka ni da makne raste nesto slabo od 60 posadjenih ostalo mi 6-7 najverovatnije cu u martu da ih prekalemim na kajsiju..
Sto se tice sljive kod mene dolazi u obzir samo Čačanski sortiment Rodna za rakiju, Lepotica za konzum i to je to:ppozdrav:

jedan nas kolega sa foruma me je zamolio da mu okalemim ranku,zato zelim da se raspitam jel nekada radio neko tako nesto i ima li iskustva ko u tome,jer glupo je uzeti coveku pare a on ne dobiti nista

Miroljube, znam kako se osećaš, ali nisi ni prvi ni poslednji, a i taj naručilac, nije ni prvi ni poslednji, koji plaća a ne dobija ništa , ili u boljem slučaju , ne zna se šta dobija. Tako da nemaš razloga da se loše osećaš.
Gorski Car, slušaj ja imam 57 , a lepo sam rekao ispod 200 , šta me prozivaš...

Miroljube, znam kako se osećaš, ali nisi ni prvi ni poslednji, a i taj naručilac, nije ni prvi ni poslednji, koji plaća a ne dobija ništa , ili u boljem slučaju , ne zna se šta dobija. Tako da nemaš razloga da se loše osećaš.
Gorski Car, slušaj ja imam 57 , a lepo sam rekao ispod 200 , šta me prozivaš...

Ne prozivam, daleko bilo. Samo sam napisao koliko imam godina. Ti si tu negde generacija sa mojim ćaletom :ppozdrav:

Ma šalim se naravno. Pa slušaj , evo volim da se smucam po forumima, a najviše što sam gladan je znanje.
...ebiga, kad nisam na vreme učio, nego se bakćao nekom drugom "naukom", ceo vek.
He, he ( ovo he, he ,pročitaj ,onako više kiselo)...

ma najgore od svega je to sto je sve ovo legalno,jedini prekrsaj je samo u etiketi,sve ostalo je legalno po protokolu drzave kojoj je samo vazno da neko plati porez na to sto prodaje,a ovamo nam pricaju o zastiti poljoprivrede,nekim domacim brendovima i sl,nijedna vlast nikada nije zastitila proizvodjaca niti ce (bar ne kod nas)

Ljudi danas sam bio po apotekama, zbog sunpora za krečenje i raspitivao o kalem vosku. Ima neki italijanski 200gr. za 280 din u teglici, i u tubi 300gr. za 500 din. Ovaj u tubi ima na vrhu četkicu ,i kad se istiskuje, odmah možeš da mažeš.
Jel neko koristio ovo i da li treba i na koji način da se razgreva pri upotrebi? I ne znam za kolike su ovo količine dovoljne, ja bih imao oko sedamdesetak voćki otprilike da okalemim.
Ili da kupim drvofix , on je kilogram 300 din. a ima i tuba? Ovaj drvofix, mogu da mešam sa piljevinom i da premazujem velike preseke i kod orezivanja svog voća.
Šta mislite?

Kupio si vjerovatno ovakav
Ja takav koristim za premazivanje "rana" na orezanoj voćki

cgP3gE3.jpg

Za kalamljenje koristim ovakav

NYuxrUn.jpg

Slično nešto , ali , nisam kupio samo se raspitivao. Pričaj nešto o tome, i o ovom dole koja je razlika i šta je efikasnije. Ili da idem na drvofix i za jedno i za drugo ( kalemljenje i orezivanje)

Šta da kažem nego da sam vrlo zadovoljan sa jednim i drugim jedino što je kalem vosak (sa donje slike) dosta tvrdd pa je poželjno da se malo ugrije da bi bio mekši iače su obadva dobri bar u se meni pokazali dobri

Zeleni je odličan, lako razmaziv, kao žvaka otopljena, a tako se i ponaša tokom godine, stoji kao osušena žvaka i rastegljiv je, prati širenje grane.

Nazad
Vrh