Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
u tom delu voćnjaka imam 15 šljiva. Kad smo hteli da sadimo šljive čuli smo da stenlej oprašuje čačanku rodnu i obrnuto pa su krajni redovi po 5 čačanki rodih i u sredini 5 stenleja. Kada je voće izraslo i počelo da rađa bilo tu i drugih sorti (kalemarska podvala) ali su uglavnom te dve pomenute. Sve one fantastično ucvetaju pa i ta koja je čačanka rodna i druga u redu.Нисам сигуран за ове новије сорте али шљива од десетак година не би требала да престане да рађа. Не могу да се сетим која то шљива не може да рађа без опрашивача. Можда чачанска рана јер њу саде са чачанском лепотицом. Црвена Ранка исто не може без опрашивача.
Да ли се нешто у њеној околини променило? Да ли су можда посечене неке шљиве у близини па нема опрашивача?
Можда би требало да пробаш, ако већ желиш да калемиш другу сорту, да одсечеш једну грану и да на њој пробаш да калемиш под кору другу сорту па ће можда ако се прими бити опрашивања. Ако крену младари можеш и њих да калемиш с јесени или следеће године.
Мислим, не престаје да рађа шљива тек тако и не сече се велико дрво тек тако... али желим ти успеха па напиши шта си урадио...
другарски поздрав
pošto iz stabla izlaze 4 grane da li odseci sve ostaviti 15-20 sm od svake grane pa na svaku granu staviti po 1-2 kalema ili odseči sve i na glavno stablo pod koru da stavim 4 kalemaNišta te nekošta da probaš sve varijante,ja sam radio na procep,možeš i više sorti na jednu šljivu.
Pokusaj,vjerovatno ce uspitihteo sam da pitam nekog iskusnog klemara za savet. imam šljivu od 10ak godina precnika stabla 15ak cm.
Pre dve godine je prestalada rađa mada ima lepu krosnju i zdrave grane i lisnu masu. Posto sma se zainteresovao za kalemarstvo gledao sam mnoge klipove na tu temu i došao na ideju da bih možda mogao da isečem toj šljuvi krošnju i da probam da je kalemim sa 4 reznice pod koru ili metodom sa bušilicom.
Da li ima šanse da mi to uspe ili je to loša ideja, i šta preporučujete. Mislim na od nje nema ništa, pa reko da probam nešto ili je možda pametnije da je vadim i sadim novu