- - - - - - - - - -
Hobi kalemljenje vinove loze. Na prvoj, drugoj i trecoj slici, vidi se kalemljenje na zrelo, grancicama koje sam sacuvao u frizideru. Kalemio sam negde u aprilu, ne secam se tacno, ali znam da su lastari bili dugi oko 40 cm. Po knjigama, trebalo je jos da cekam, ali su grancice vec bile krenule. Kalemi su dugo cekali na budjenje, ali evo sad uveliko krecu. Prvo je krenula grancica koja je kalemljena pod koru, u T, kao da je pupoljak, prva slika. Sad krece samo pupoljak pod koru, druga slika. Grancice koje se vide na trecoj slici, ubacene su u procep. Jos nisu krenule, ali su "zive", odmotavao sam traku i kalem mesto je sraslo, a danas sam isekao jednu jer ima dva pupoljka, i srz je zelena, vidi se na trecoj slici. Taj pupoljak koji sam odrezao ubacio sam u zeleni lastar od ove godine, da vidim da li ce poterati.
Na cetvrtoj i petoj slici je isti postupak kalemljenja, u isto vreme, ali na drugom cokotu. Prvo je krenuo pupoljak pod koru, sad krece drugi, ali grancice jos miruju.
Na sestoj slici sam kalemio u isto vreme, iste grancice ali na zelene lastare koji su izbili do polovine aprila, jedna grancica je vec u frizideru krenula i to je ova koja je nastavila sa rastom, i onda prestala. Uglavnom obe su se primile.
Na sedmoj i osmoj slici sam kalemio lastare od ove godine, na lastare od ove godine, negde oko 5. juna, te na slici su se primile, ali na drugim mestima su se osusile. Mislim da sam poranio. To kazem jer sam posle jedno 5,6 dana kalemio u selu, isti postupak i sve do jedne su se primile, nekih desetak.
Kalemljenje na zeleno mi je vec uspevalo, i mislim da je druga polovina juna idealno vreme za kalemljenje na zeleno, tako kaze i literatura.
- - - - - - - - - -
A sto se tice kalemljenja na zrelo, u prolece, bitno je sacuvati grancice sto duze, da se cokot probudi kako treba. I trebalo bi da se isece sve do kalema, tako da svi sokovi idu u kaleme. Kod mene je problem sto nigde cokot nije potpuno odrezan, nego paralelno sa njim (iz istog korena) raste normalno loza, koja je ove godine dosta ponela. Mislim da su svi sokovi isli u taj rodni deo cokota, a ne u kalemljeni i da zato tek sad krecu. Da je cokot bio skroz orezan mozda bi ranije krenuli. Sa druge strane, najveci problem ovog kalemljenja je prevelika kolicina sokova koji "isteraju" kalem pupoljak. Ja sam cokot odrezao desetak dana pre kalemljenja, da se "isplace" i nakon kalemljenja sam zarezao stablo, u podnozju stabla, testerom tako da visak sokova iscuri tu, a ne kroz kalem mesto.
Ove informacije ja nisam mogao da nadjem nigde na ovom forumu, pa zato pisem opsirno. Ako sam nesto zaboravio, koga interesuje, neka pita.