Kalemljenje voćaka u kućnoj radinosti

Горски, убери зелене изданке и пошаљи онима који имају размножавање ин витро. Ја сам овамо нашао једног човјека, ау Србији би их требало бити још више.

Verovatnoća da se dobije ista ili čak bolja biljka je veća nego što se obično misli, oko 60% ili više. Tako da se vredi baviti sejancima jer oni jedini imaju pravi koren. Posade se gusto pa se kasnije iseče višak. Što je starija voćka to je veća verovatnoća da se dobije dobar plod.

Odgovor je veoma jednostavan, drvo se nalazi pored puta gde prolaze puno vozila a oko drveta je mini deponija smeća.
Inače blizu voćnjaka ima jedna divlja trešnja koja je u rodu i od koje sam prošle godine uzimao koštice, dvadesetak komada od kojih su nikle dve sadnice. Verovatno sam negde pogrešio u stratifikaciji. Čini mi se da je plod bio sladak.
Pamtim kao dete da smo jurili po ataru i da smo jeli te 'divljake' slatkog ploda.... Te iz detinjstva su imale mali plod sa malo mesa oko koštice. Ova od danas ima mesa ali moguće je da je to zbog ovih kiša...
Mislio sam da divlja trešnja kasnije sazreva....

Našao sam jednu divlju trešnju koja ima veoma sitan plod. Još uvek plod nije sazreo... Zato sam se i čudio da postoje divljake koje sad imaju zrele plodove....

Ima ih raznih, i ranih i kasnih. Imao sam jednu koja je stizala pre najranijih tresanja, bila je dosta stara osusila se pre nekoliko godina. Nisam do sad naisao na slicu takvu. Krivo mi sto je nisam razmnozio i sacuvao...

Prekalemljena divlja jabuka sa tri sorte krajem marta. Kalem grancice su uzete u decembru, cuvane u kofi sa peskom, tako da je iskustveno provereno da mogu da stoje duzi vremenski period bez problema.

20151102_154548.jpg
[/URL][/IMG]

20151226_115615.jpg
[/URL][/IMG]

20160329_163236.jpg
[/URL][/IMG]

20160329_163317.jpg
[/URL][/IMG]

20160517_194221.jpg
[/URL][/IMG]

20160517_194211.jpg
[/URL][/IMG]

Imam pitnje... da li je moguće da je divlja trešnja rodila? Evo fotorafije plodova koji izgledaju mali tamno crveni u prezrelom stanju... nalaze se na takvom mestu da je moguće da je stablo samoniklo ali ipak plodove nisam mogao da probam....

2zdqe4l.png
[/IMG]

Za svaki slučaj nakalemio sam ovu divlju trešnju na podlogu višnje. Nek raste pa ćemo videti... biće grančica... da nisam malo poranio za kalemljenje na budni pup?

Imao sam ja divlju tresnju sitno crnih plodova a jako slatki plodovi bili kada sazreju dobro ali sam je prekalemio prosle godine jer vise volim ove krupne tresnje da jedem.
Sa tvoje slike ne mogu da provalim koliko su krupni plodovi a ovi sto sam ja imao su bili negde velicine ko oblacinska visnja.
Sto se tice kalemljenja ja sam danas gledao jednu grancicu kajsije i izgledali su pupoljci dobri za kalemljenje mada ja izbegavam ovo kalemljenje pouzdanije mi je na spavajuci pupoljak.

Evo jos dva videa mojih kalemova tresnje na visnji starih par godina.

Ovaj tamniji plod je plod sa ove tresnje kalemljene na visnji koja je na videu, a nisam 100% siguran ali mislim da je u pitanju ista sorta tresnje kao i ovi svetliji plodovi sa drugog drveta.
Nemam gramsku vagu a prosle godine je bio jedan ogroman plod na drugom kalemu tresnje na visnji (ova sadnica iz mog posta iznad) takav veliki plod nisam pre nikada video :osmeh:.

plodtres.jpg

Prekalemljena divlja jabuka sa tri sorte krajem marta. Kalem grancice su uzete u decembru, cuvane u kofi sa peskom, tako da je iskustveno provereno da mogu da stoje duzi vremenski period bez problema.

Lepo ti ovo izgleda, svaka čast!
Pojasni mi gde i kako si čuvao kofu?
Zatim, koliko su bile dugačke kalem grančice, koliko su bile zabodene u pesak, koji sastav je bio u kofi, jel sqamo pesak, koliko je bio navlažen, je bila bušna kofa...??? Jednom rečju , pobliže i detaljnije opiši taj postupak čuvanja kalem grančica.
Zahvaljujem!!!

Imao sam ja divlju tresnju sitno crnih plodova a jako slatki plodovi bili kada sazreju dobro ali sam je prekalemio prosle godine jer vise volim ove krupne tresnje da jedem. Sa tvoje slike ne mogu da provalim koliko su krupni plodovi a ovi sto sam ja imao su bili negde velicine ko oblacinska visnja.

Plodovi su kao malo bolji plod višnje. Pisao sam da sam kao malo dete jurio za divljim trešnjama, samo su one bile sa malo 'mesa' ali slatke. Budemo izmazani i skroz ljubičasto crveni... Ovu nisam probao ali kad i ako se bude primila i rodila kod mene onda ćemo videti. Kad budem našao podlogu nakalemiću jednu na divlju trešnju....
Ni ja nisam siguran u ovo kalemljenje ali svrbe me prsti. Jednostavno mi je kalemljenje ušlo pod kožu i nekako se osećam lepo kad to radim. Strašno me opušta pogotovo posle radnog dana....

Kofu odnosno plasticnu kantu od jupola sam napunio do 2/3 mesavinom vlaznog peska i strugotine. Kalem grancice su bile dugacke oko 20 cm i pobodene do 2/3 duzine. Kanta nije bila busna i stavio sam je u orman u jednu hladnu i mracnu prostoriju. Od jedne sorte grancice su bile po malo smezurane kad sam ih vadio medjutim i one su se primile. I nema niceg boljeg nego kad je podloga za kalemljenje vec duze vremena na svom mestu :osmeh:

Ja nisam dosad , čuvao plemke na taj način, iz prostog razloga jer nemam podrum. A razlog što nemamo podrume, je taj, što je vodoplavno područje...Plemke sam čuvao u frižideru, što se pokazalo kao polovično rešenje( dobro, više nego polovično, rekao bih čak 80 prema dvadeset u procentima , iskorišćenost i sačuvanost plemki). Ali dobro, najesen ćemo probati i tako! Zahvaljujem!!!

Najjednostavnije po meni je kesa i frizider...
Naime kesa za zamrzivac klasicna... napunis je vodom sa jednu dve case vode, zatvoris vrh,promuckas i prospes vodu...
ono sto ostane na zidu unutrasnjem kese,to je dovoljna kolicina vode.... ubacis u nju prethodno nasecene(na duzinu) kalem grancice sa papirom na kom pise sorta,malo istisnes vazduh zbog skladistenja i vezes cvor na kesi.... i u fioku na dnu frizidera i samo pakujes.... i tako do kalemljenja ili dok te zena/majka ne istera iz kuce sve sa kesama i grancicama:)
I dalje vazi da je najbolje direktno sa plemke uzeti pre kalemljenja,ali ovo je najbolja zamena po meni...
imao sam prijem 90 posto na jabukama ove godine, i jednak prijem sa sirovih i onih koje su bile mesec ipo u frizideru....
cak mi je i deo prsta lepo zarastao i bez usivanja:):)

Da, baš tako, sam i ja čuvao u frižideru ...Ali ovaj postupak može imati mane, jer zna da krene pupoljak i unutra...ili počinje da se zatvaraju rezovi na plemki...poneka ima i malo više vlage pa propadne a pojedine se i osuše...Treba održavati temperaturu istu...a što je jako teško.
Ali staviš više komada , pa šta ispadne...A činjenica da je najbolje kalemiti kad se plemka skida neposredno pre samog kalemljenja. A ovo što kolega predlaže u pesku, vredi isprobati...A meni je to interesantno i zbog vinove loze, koju pokušavam kalemiti...jer kod vinove loze moraš čuvati i plemku i podlogu na isti način.

- - - - - - - - - -

Ali dobro , ovde se radi o voću...

I ja sam imao dobra iskustva sa cuvanjem u frizideru, a probao bih ovo sa peskom. Cuvao sam prosle godine grancice breskve u pesku i to u pomocnoj zgradi, ali nazalost brzo su krenule verovatno zbog malo vise temperature. Ove godine ide cuvanje u podrumu u selu pa da vidimo. Inace u frizideru sam skladistio kao sto isnogood rece, oko dva meseca stajale i sve bilo vrhunski.

Pozdrav ljudi,
imam jednu 4 god staru vinogradarsku breskvu. To je trebalo da bude badem jer sam kupio tri sadnice,ali kad je rodilo prosle godine,video sam da je breskva. Verovatno je kalemljena na isto vin.breskvu.
Sada zelim da je prekalemim. Dajte mi neku ideju. Citao sam da kajsija ide na nju. Moze li jos neka vocka? Da li mogu dve razlicite vocke na ovo jedno stablo? Ovo mi nije neko bitno stablo pa hocu da experimentisem,pa i po cenu da ga vadim ako ne uspe.
Molim vas za neke ideje i u koje vreme,tj.koji tip kalema?
Hvala!

Sent from my K013 using Tapatalk

Pa ovo ti je vinogradska breskva, na nju možeš kalemiti breskve i kajsije, za badem ne znam...možda.
A samo kalemljenje možeš probati spavajući pup u avgustu ili na proleće na procep...

Nazad
Vrh