Kako sam stekao imovinu ??

Pa u poljoprivredi je sve do pre par godina sve islo na "crno", nije ni bilo tekucih racuna. Sav novac je isao u gotovini, prodas kukuruz i odes kod onog kome si prodao po novac. A porezi su se obracunavali i placali uvek. Ja ne pricam o firmama, prodavnicama, buticima i sl, pricam o individualnim poljoprivrednim proizvodjacima. Porez u poljoprivredi je pausalan., stigne ti resenje i platis ga. Znas da ko ne placa, nema pravo ni na subvencije. Bilo sta da radis vezano za poljoprivredu, traze ti potvrdu da si izmirio poreze i da si uplatio PIO.

Kad kažem nelegalno, ne mislim da je neko nešto fizički ukrao, već da nije platio svaki porez koji je trebao, negde je nešto kupio na crno, uplaćivao minimalac, nije prijavljivao pune iznose samim tim plaćao manje i tako dalje.

Postoji jedan vrlo lak test kako utvrditi da li je imovina apsolutno legalno stečena: sabrati vrednost celokupne dodatne vrednosti i imovine stečene u poslednjih 10 godina, i pogledati da li prometi preko bankovnog računa, odnosno računi o izvršenom prometu mogu da pokriju to sve.

Ovo je tačno, ali ne važi za poljoprivrednike koji nisu u sistemu PDV-a. Oni nemaju obavezu vođenja bilo kakvih evidencija a robu mogu legalno prodavati za keš na pijacama, tako da posloju apsolutno legalno ako plate porez i ostale obaveze prema državi.
A i oni koji su ušli u sistem PDV-a učinili su to relativno skoro, tako da period u kome su se "obogatili" ne može nikako da se proverava.

Dodajem da je jedini finansijski prekršaj koji mogu učiniti ova gazdinstva (osim neplaćanja poreza i sl.) - neprijavljivanje (u roku od 5 dana) prelaska limita od 4mil din prometa preko računa.

Poslednja izmena:
Treba se i prisetiti svega .Možda neće biti sve tačno.
Deda(mesar) i otac(pekar) su imali po 5,5 kj zemlje i 1976-77 je kupljen prvi traktor IMT 540 sa fijat motorom Ja sam imao 16-17 godina.Tada je kupljen plug ,drljača i kikindska prikolica.
1985 smo prodali IMT i kupili torpedo 4806 i 2 kj zemlje večito.
1988 mi je otac umro a nakon 2 godine i majka tako da smo žena, ja i dvoje malih deca nastavili rad na toj zemlji i u firmama.
89-90 sam od pola jutra prodatog arpadžika kupio 5 kj zemlj.U međuvremenu isplatim sestri pola imovine od pokojnih roditelja,92 smo kupili još 7 kj zemlje .94 kupim polovnog TD 7506,nov plug 757.2 polovni spremač 2,9m nov špartač i do 97 ,kad sam napustio firmu smo imali oko 30 -35 kj zemlje.
Posle toga se radilo više arpadžika ,semena krastavaca ,lukovnog semena i ostalih sitnarija.
Radilo se i nešto arende ali ne mnogo.Za nekoliko godina se uspelo kupiti i dosta zemlje,pošto je bilo dosta vraćene zemlje a naslednici su odavno napustili selo. 1999 -2000 je bilo oko 70 kj.
1999 smo kupili MTZ 82 (94 godište) a 2000 novog MTZ 820,nov plug vogel ,novu vučenu tanjiraču,novu maju 4reda ,skoro ne korišćenu IMT žitnu sejalicu.TD 7506 je prodat.
Krajem 2001 kupujemo Z142 i zmajevku a tehnostrojku od 5 tona sam kupio još dok sam bio zaposlen ,kao i 4 redu OLT pneumatsku sejalicu,koja je prodata kad sam kupio Majevicu.
Od 2000-dite ,deca već uveliko pomažu ,koliko su mogli .
Zemlja se kupovala celo vreme ,kako je kad bilo para i ponude.
2007 se gradila nova kuća ,2008 se stariji sin oženio.
2008 je prodat MTZ 82 i kupljen MF 3120 ,prodat vogel kupljen obrtač,prodan spremač 2,9 kupljen spremač 4,1
2009 sam postao DEDA i polako prepuštam poslove sinovima.
Sada svi imamo sopstvene zemlje ,neko više neko manje (Deda ima najviše) .Ukupno imamo oko 120 kj i od ove godine 30 kj u zakup.
Objekti za smeštaj robe i mehanizacije su građeni po potrebi .Sada ih ima: oko 100 kvadrata potpuno zatvoreni i 400 kvadrata zatvorenih sa 3 strane.
Možda sam nešto i propustio ,ali nije ni bitno.

@DusanA ja te razumem u potpunosti imao si nasledstvo pored zemlje je bilo jos nesto verovatno+stari kapital+DOBRA plata. A sad da napisem koju rec o mojima kako je bilo jos od pradede koji je imao 82kj svoje zemlje+stoka+udeo na seoskim ledinama,e onda su dosle komuntare i sve nam uzeli nabijem ih na... Deda je imao dosta brace,na zalost bila su takva vremena mnogi su mladi poumirali. Deda je bio najobrazovaniji zavrsio je celu osnovnu i krznarsku skolu u Vinkovcima,medjutim to nije voleo pa se vratio na selo da radi par jutara,uspeo je da skupi za dobru kucu blizu centra. Bili su slozni familijarno i komsijski pa su uspeli u sejanju krastavaca tako da su 78god kupili 533,pošle par godina su caletu kupili Stojadina,kad je otisao u vojsku kupili su mu novu z128 82god. Radili su zidali supe,zgradu i ostalo... 90ih su pre rata kupili 560,sip eko30 i jos ostale mehanizacije i odlicno su ziveli. 95te je cale kupio dobar auto i islo je lepo caletova plata,mamina plata i zemlja. U medjuvremenu se desio rat,tetka mi je bila udana u HR oni su izbegli ovde,teca i njegov pokojni cale su bili majstori a za vreme rata majstori i nemaju zarade... Onda je oko 2000te caletova firma pukla u fulu... Od tad do sad nismo veliko napredovali,ali smo uvek lepo ziveli,nismo bili alavi,zavidni i prokleti. U selu nas svi znaju kao postene ljude i na to smo najponosniji. Sad sam im ja dosao na red kao investicija,fakultet dooosta kosta,ali neka izguracemo. Od mene su napravili coveka,uvek sam sve imao sto se tice materijalnog ali sam znao da se raditi mora jos sam iz zabavista izostajao da prekrecem dok tovare slamu. Sada idem na fax i dobar sam student,pored faxa stignem mojima i prijateljima da pomognem u poslovima,sto se tice dzeparca zadnjih par godina sam dosta samostalan,a i sposoban za razne kombinacije. Proletos sam od svog dzeparca kupio 2/3 trimera,6redni spartac,2.25 kj zemlje sam platio u napred i sad spremam parice za prolece da me ne deru na paritet. Ponosan sam na moje drustvo jer se druzimo 6-7 godina bez prekida,pijemo,izlazimo,ne kockamo,ne drogiramo se a tu smo na raspolaganju jedan drugom kad zatreba za mobu. Inace tek cekam moje dane.:ppozdrav:

NA-nešto ti je velik džeparac.
To si prvi koji je imao (mislim na celokupnu familiju) koji je imao više zemlje a sada manje jer su vam oduzele komunjare,a sada tu istu zemlju rade bajne demokrate.

Zorane moj dzeparac je pravi studentski tj mali,a posto me ne znate nemojte podcenjivati moje sposobnosti za snalazenje u zivotu i zaradu.

Izvinjavam se,nisam mislio da te podcenjivam,ali ti ods džeparca brate kupi i 2,5 j zemlje ,špartač-jesi li izračunao koliko je to para ili se možda nisi dobro izrazio.

Da ste bolje citali videli biste da sam napisao sto se tice dzeparca da sam dosta samostalan znaci zaradjujem za sebe. zemlju sam uzeo u arendu zato sam i napisao da sam platio u napred,a sto se tice spartaca i cene... :osmeh:

Ne mora covek da bude izdajnik,cinkaros i tajkun da bi sticao.Dovolino je da ima nekog u nekoj zemlji Evropske Unije ili Americi i da taj neko hoce da mu pozajmi novce bez kanate i da vrati kada bude imao ili da mu uopste ne vrati.Kada si pametan i kada jednom zatvoris krug i krene prica ti mozes da napredujes lako i bez vecih problema.::novac::::novac::::novac::

Ne mora covek da bude izdajnik,cinkaros i tajkun da bi sticao.Dovolino je da ima nekog u nekoj zemlji Evropske Unije ili Americi i da taj neko hoce da mu pozajmi novce bez kanate i da vrati kada bude imao ili da mu uopste ne vrati.Kada si pametan i kada jednom zatvoris krug i krene prica ti mozes da napredujes lako i bez vecih problema.::novac::::novac::::novac::
Onda je lako sa poljoprivredom raditi...a ima ih takvih ovde.
Mozda je neko nekom bio u pravom trenutku na pravom mestu?!

Не заборавите Васу Ладачког.:osmeh: Само паметно, не слушајте песму до краја. :cool: То је онај плаћеник добио лову да срочи тако.

Nazad
Vrh