Kako sam napraviti skladištni prostor za kukuruz i mehanizaciju

Interesuje me dali je neko radio usipni bunker pored podnog skladista koji nosi u supu preko elevatora do krova i kroz krov pada na elevator koji je postavljen duzinom skladista.Mozda je neko video na starijim drzavnim skladistima,kod mene u selu ima Zitoprodukt.Svaki komentar,slika je dobro dosao..hvala!!:ppozdrav::ppozdrav:
 
Ima li neko ideju kako rešiti problem sa propadanjem kukuruza?
Imam neko kao skladište ispod čardaka gde obično držim okrunjen kukuruz ali problem je što svaki put kada ga ispraznim, najmanje 100-200kg izgubim jer se kukuruz ubuđa odole (taj donji sloj istruli).
Mala prostorija koja nema prozora. Veličina je nekih (otprilike) 2x4 m i visine nekih 170. Pregrađena je daskama pa kako trošim, tako skidam dasku po dasku. Obično kada je napunim, bude puna na visinu od 160 cm. Dole je beton, obložen gumenom trakom. Problem takođe stvara čardak koji je iznad toga i njegov krov mi se čini veoma kratak tj. stranice (vode) su kratke pa kada pada kiša, voda pada nekih 20cm dole od zida i od udara, kapljice kiše lete po zidu. Jedan poznanik mi reče da bih to mogao rešiti oblaganjem stiroporom peticom patos a zidove da obložim dvojkom. Nemam toliko kukuruza koliko vi ovde ali u odnosu na moju količinu, 100-200kg na svakih 2-3 meseca nije tako lako zanemarljiva stavka. I leti i zimi imam tog trulog kukuruza sa kojim jedino mogu da nahranim peć od centralnog grejanja jer ne želim da otrujem svinje sa njim. Mislio sam da odradim neki kostur dole od greda ili cevi tako što bi ih položio po zemlji i tako napravio veću mrežu pa bih preko toga neku postavio neku jaču metalnu mrežu sa okcima koja su manja od zrna kukuruza i time bi dobio nekih 5cm praznog prostora između kukuruza i poda. Imate li neko drugo rešenje ili da poslušam poznanika?
 
Probaj sa stiroporom kako ti je kolega rekao samo na pod stavi stirodur a ne stiropor,To ce ti biti najjednostavnije i najjeftinije.
 
I onda ces stalno morati da pazis na njega prilikom utovara-tj istovara da ga ne ostetis jel nije to bas jeftino i da se menja stalno.
ja te budji resavam sa naj obicnijom plasticnom folijom, uzmem malo vecu i postavim je na pod i 1-1,5m u visini, ni jedno kilo se ne baci!
 
То са стиропором нема смисла...
- прво по метера масне фарбе споља да не влажи зид , или олук на кров од чардака
- под и бар једно 50 цм са стране одрадити неком хидроизолационом масом за купатила ( оне што иду пре плочица )
- урадиш бар 5цм решетке доле ко што си и рекао
- провериш да врата дихтују и идеално у зимском периоду држиш неки десикант у просторији ..
 
Buni me kod stirodura to što ću dobiti efekat zatvorenog suda i izazvati zadržavanje vlage koja bi se taložila opet na nižim nivoima što bi izazvalo buđ i trulež. Ne bi disalo.
I takođe, stirodur bi izdržao nekoliko punjenja i onda bi se raspao i smrvio.
Svakako, najbolje mi se čini ta prvobitna zamisao sa izdignutom rešetkom.
Čak mi je padalo na pamet da prilikom sipanja u prvim slojevima dodam soli što bi delimično sprečilo pojavu bakterija ali opet se setim da je so hidroskopna i privlači vlagu pa bi dobio još goru situaciju.
Ti desikanti, malo sam nešto se informisao šta su ali kako tako nešto nabaviti? Koliko su pristupačni?
 
izbaci gumu,stavis camovinu i nebrines....Nasi dedovi su zito cuvali u okna(drvena) a ne u pvc i ostalim materijalima gore navedenim materijalima....
 
naj jevtinije resenje je stavis nailon pa kukuruz i miran si kod mene u susjednom selu radijo sam usluzno pre par godina covjek imo dosta kukuruza nije trebalo ga susiti a nije htijo da placa skladistenje stavijo na zemlju gradjavenski nailon novi i istreso kukuruz samo okolo podigo malo nailon da ne udje voda gore ga pokrijo nailon pa cirada tako ga je drzo sve do januara kada ga je prodo nije se uopste pokvarijo
 
evo kako smo mi prosle god radili hangar
08092012170.jpg
080920121712.jpg
080920121722.jpg
080920121732.jpg
090920121742.jpg
09092012175.jpg
09092012176.jpg
09092012177.jpg
10092012179.jpg
100920121802.jpg
 
Nazad
Vrh