Ово би ваљало да заживи. Не би се лопови тако бахатили.
Београд – Ако преступник уђе у приватни посед, нападне власника и укућане, они би у самоодбрани смели да га лише живота без кривичног одговарања?!
Када провалник крочи у дом Американца, власник поседа има право да га убије, а да за то не одговара кривично. Синдикат запослених у полицији предложио је Републици Србије да се по хитном поступку усвоји закон о заштити приватне својине, јер сматрају да ће се стопа провалних крађа смањити. Синдикат је дао саопштење за јавност и покренута је јавна петиција коју могу сви грађани Србије видети и потписати.
„Како смо сведоци да се претходних година приликом провалних крађа догађало да страдају грађани и чланови њихових породица, а да се у многим случајевима догађало да грађани, штитећи своје чланове породице и имовину, нанесу телесне повреде или лише провалника живота у самоодбрани, а да потом добију затворске казне због законске регулативе, Синдикат запослених полиције је предложио усвајање закона о заштити приватне својине и покренуо петицију. Ако провалник уђе у приватни посед, стан, кућу и том приликом нападне власника и укућане, исти, у самоодбрани и заштити живота, личног интегритета и приватног поседа, у случају наношења телесних повреда или лишавања живота провалника нису законски одговорни“, пише у саопштењу.
Синдикат сматра да ће усвајање овог закона смањити стопу провалних крађа у Србији, као и трагичне последице по грађане и њихове породице, јер ће провалници добро размислити да ли ће извршити крађу ако знају да притом могу бити повређени или убијени. Предност би била и то што би припадници Министарства унутрашњих послова имали више времена да се посвете спречавању других кривичних дела.
„Ми смо се обратили Влади Републике Србије и посланичким групама и предлог је стигао до Скупштине, а само ми се Ненад Чанак јавио. Међутим, све је на томе остало. Овај закон би повећао безбедност грађана, јер актуелни закон је благ према провалницима. Замислите, лопов вам упадне у дом, што је стрес сам по себи. Затим, ако буду ухваћен, углавном добије упозорење или минималну казну, а то није решење. Такође, доста лопова размишља овако: „И ако ме ухвате, ја ћу бити упозорен, а ако ме повреди власник стана, тужићу га, можда и зарадим, а он ће отићи у затвор”. Сматрам да треба застрашити лопове, да се запитају да ли ће извући живу главу ако угрозе нечију сигурност „, каже за „Ало!” Дејан Ђукић, председник Синдиката запослених полиције.
До сада је петицију потписало 4.603 људи.
Неправда
„У Краљеву је пре неколико година мушкарац провалио у кућу трочлане породице. Власник куће је пружио отпор и у самоодбрани убио лопова, због чега је завршио у затвору, јер је бранио жену и малолетно дете. Нажалост, како је у држави све већа беспарица, оваквих случајева је више. Колико пута треба да се то догоди да би дошло до неке промене“, каже за “Ало!” Дејан Ђукић.
Ивана Мишић / Ало
__._,_.___