Kaki

u komdiluku sam pre neki dan video japansku jabuku i odmah sam se zainteresovao kako je razmnoziti medjutim niko nije mogao da mi objasni, a zaiteresovan sam takodje i za sadnicu tek koliko da je imam u kolekciji.
 
Razmnozava se tako sto se posiju sjemenje lotus d.koji se kalemi poslije nekom sortom,a najpogodniji je i najootporniji sorta typo.Lotus d.je stablo sa sitnim plodovima kakija,koji u svom malom plodu koji je velicine nokta,ima od 1-6 sjemenki.
 
Ne valja i kad mnogo rodi. Ove godine je rod japanske jabuke-ko nikad do sada, ali stablo jednostavno- ne moze da izdrzi sav taj rod.. i...polomi se.
2wqzck9.jpg
 
Jel potrebno kaki zastititi od mraza prvih pargodina dok je mali ? Prekjuce opalio mraz i vidim na kakiju sve lisce smezurano a i opalo ga dosta pa reko da ga ne ubije mraz danascu da staim nesto preko njega :)
 
Za sada ne pokrivaj,ali kaki se mora 2-3 zime štititi od velikih hladnoća, ja sam ga ovjek zamoto u papir od novina.
 
Poslednja izmena od urednika:
Brežice, Slovenija, samo da sam ideš ili da ti neko donese, ne šalju poštom.
 
Poslednja izmena od urednika:
Rasadnik MAVM Kać, ali ne verujem da ima tu sortu ako u opšte i znaju šta imaju.
 
Poslednja izmena od urednika:
Mostarac, pošto su sadnice kod tebe i ima li načina da dođu do Srbije a da ne boli glava, mislim na manju količinu 2-3.
 
Donosio sam nedavno u Srbiju kad sam dolazio.Moze na proljece da se javis.Sadnice su kalemljene i imas odraslih primjeraka koje ce doci odmah na rod po sadjenju.
 
Na drugom forumu sam našao telefon nekog Zokija iz Zrenjanina koji prodaje Vanilu. Imam njegov broj ali na ovom forumu ne vidim kako mogu da ti pošaljem PP. Javi se ti meni ako znaš kako pa ću ti poslati. Ja bih pokušao sam da uzgojim nekoliko sadnica ali ne mogu da u trgovini nađem kaki sa semenom. Ako neko ima i voljan je da mi pošalje nekoliko semenki, bio bih zahvalan. Ako nekome trebaju semenke Lotusa, kao podloga za kalemljenje kakija, mogu da ih nabavim i pošaljem.

 
Poslednja izmena od urednika:
Zašto tražiš neko drugo seme, ako imaš lotus? 40 godina jedem kaki pa ne znam da li sam naišao na 1-2 semenke, lotus je osnova za kalemljenje.

---------- Poruka napisana u 18:03 ---------- Prethodna poruka je at 17:59 ----------

Ne valja i kad mnogo rodi. Ove godine je rod japanske jabuke-ko nikad do sada, ali stablo jednostavno- ne moze da izdrzi sav taj rod.. i...polomi se.
2wqzck9.jpg
Gorane, kakva je berba bila ove godine? da li si zadovoljan sa prodajom?
 
Berba je bila, sto se mene tice, odlicna, u proseku oko 150 kg po stablu. A posto su zbog velikog i dugog sushnog perioda ostalim proizvodjacima(koji nemaju svoje navodnjavanje) ostali sitni plodovi, moji su imali i vrlo dobru cenu. Zbog svih tih razloga, ovih dana podizem novi nasad na jos 1 ha, tako da cu da ih skupim oko 2.5 ha odnosno 1100 stabala. Samo...mnogo se toga polomilo od velikog roda, srce me boli kad ih vidim polomljene, ali to je to, -ako ne rodi, ne lomi se .
 
A da drugačije oblikuješ krunu? ako postoji ta mogućnost, ili nije možda zbog roda nego previše hrane, zalivanja? ne znam samo predpostavljam.
 
Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh