Kajsija

Ma to kenja Keserović, pusti ga molim te.
Ima parcela sa manjom štetom, ali retko.
Meni se čini da je svuda šteta bar 90%
Videćemo, daj Bože da grešim.

Meni istina, nije u hektarima , vec 17 kajsija od cega su 3 jesenas zasadjene, u Vilovu, Backa, mislim da je steta izmedju 95 i 98 posto....

Nabavio sam ove jeseni u MAVM rasadniku dve sadnice neke sorte koju su oni selekcionisali, odnosno prof. Ognjanov. Nosi naziv NS 1/1 i svrstali su je u grupu sorte tolerantne u odnosu na prolecni mraz. Obe su cvetale veoma obilno ali tek kad je prosao mraz. Da li ce to biti praksa i narednih godina da cveta tako kasno videcu ali ako to bude praksa bice odlicno. Narocito sto je rana sorta i stize polovinom juna. Pored nje u toj grupi su i bela kajsija i septembarska kajsija ali mi one nisu cvetale pa cu pratiti narednih godina.

''Što se tiče prvog pitanja u vezi prof. Đinovića, za ovo i druge slične stvari koje sam pročitao o virusu šarke stvarno nemam komentar!!!
Ovo o čemu on priča je rađeno sa crnim trnom još pre 50-60 godina i … ništa.
Požegaču i druge osetljive sorte ovakve i slične stvari sigurno ne mogu spasiti od virusa šarke.''
Не верујем никоме док не пробам. На ово сам мислио:

Одвојићу десетак садница да пробам.

Оно што сам штитио агрилом није остао ниједан једини плод. Опет немамо ни за јело, у 4 године мање више ништа.
Сад ћу их бар спустити на 2,5-3 метра, оставио сам прошлогодишње леторасте у нади да ће бар на њима нешто остати, али шипак.

Накалемио сам од неке локалне кајсије на 2 стабла белошљиве, али сам се већ покајао што нисам калемио ову касно цветну из МАВМ, ово измрзавање је постало правило.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Оно што сам штитио агрилом није остао ниједан једини плод.
Нисам хтео да ти кварим вољу али оно није имало логике. Замотај било коју намерницу у 5 слојева агрила и стави у замрзивач. Сутрадан погледај резултат. За јагоду је друга прича. Покријеш одрђену површину земље и она колико толико исијава топлоту а агрил је пресек између мраза и те топлоте. Значи, агрил није грејач него термо брана која онако у ваздуху нема сврху. Али, добро је радити огледе.

Video sam da ljudi tako štite, dobio savet u polj. apoteci, pročitao i na netu. Moguće da bi bilo bolje da sam zatvorio na tlu, ali nije bilo šanse zbog jakog vetra. Izmrzlo nam je i nešto od rasada povrća u plasteniku pod agrilom, bilo je par noći i do -7, nije bilo šanse da se ovako zaštiti.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Nazad
Vrh