Kajsija

Prolecna rezidba
1f61361cbb494f1a99714a4bbf9df55f.jpg
d6d457ecd78e0e19ca248b161639a120.jpg
b4e1806a7865db9236dad635e34e3338.jpg

Sent from my SM-S901B using Tapatalk
Sve jasno , slike sve govore .
Jedino mi je nejasno ovo lajkovanje ispod ?

Radasine, kako je bilo u tvom kraju?
Vidi, ja nemam običaj da obilazim voće odmah posle mraza, nije to baš validan pregled odmah. Plus sada sam bolestan, pokida me neki virus već nedelju dana

Šteta je ogromna sigurno. Bilo je negde i -8!
E sada, meni je najveći kajsijar na poprilično dobroj poziciji, lepo zaštićen šumom, nadmorska visina od 220-245 metara. Moguće da bude neke vajde.
Inače ljudi s terena danas prijavljuju svašta. Od štete 100% do do štete od samo 40%
Meni kada bi od onih cvetova ostalo 20% ja bih naručio Karleušu i Cecu odmah! Zajedno!

Šalim se malo da, ali da smo živi i zdravi samo, a šta Bog da, to će i biti

Vidi, od procenitelja iz osiguranja sam cuo da ako ostane 20% cvetova, u godini kada kajsija dobro cveta kao ove godine, smatra se da ce rod biti normalan. Nazalost kod mene nisam pronasao ni jedan zdrav tucak. Tu ne racunam ove cvetove koji se jos nisu otvorili, tj. jos su u pupoljku, a njih je bas malo, mozda 1%.

Pa evo komšija je danas doneo 5 grančica nasumično uzetih iz voća. Kaže (po granicama) stanje ovakvo (dobre/crne);

4/9
15/19
4/17
11/13
26/36

E sada, koliko je to validno, kolike su te grančice, koliko je on dobro video, koliko će od ovih zelenih zaista ući u gajbu...

Al opet, izgleda da nigde nema štete 100% kod njega u tom voćnjaku

Oni tuckovi koji su na prvi pogled modri naravno da su smrzli. Nazalost oni koji jos imaju svezu, zelenu boju, ne znaci da ce svi preziveti. Gledao sam kako procenitelji iz osiguranja ranijih godina rade. Skalperom preseku zadebljali deo tucka poprecno i gledaju da li je u sredini braon tacka. Posto zametak jezgre sadrzi najvise vode on je najosetljiviji i prvi pokaze stanje. Ja sam opet radio drugacije, sekao sam skalperom tucak uzduzno i gledao kroz neki kinesli elekronski mikroskop povezan sa lap topom. Tek tu je haos i nedoumica jer nemam referentnu sliku sa kojom bih uporedio. Delovalo mi je da je skoro svaki ostecen. Pravo stanje za te granicne slucajeve ce se tek znati za par dana kad ogreje sunce.

Nazad
Vrh