Kajsija

A sta cemo sa ovim snegom? Meni su gotovo precvetal pre 3 dana i koliko sam video oko 80-90% su oprasenih cvetova. Kod mene temperatura nije isla ispod -2 a nocas je bilo oko -1.
ako nocas ne bude nekih vecih minusa, trebalo bi da kajsija to izdrzi do -2, pogotovu sa snegom koji je u kragujevcu preko 20cm pao, bice ostecenja, ali nece potpuno da bude, ostace nesto od roda...
 
Пеђа, Захарије ти је лијепо објаснио. Тамо гдје пресјечеш грану долази до великог прилива сокова који прелазе у смолу. То није страшно. Уколико се смола јавља доста ниже онда су зачепљени проводни судови. Сијеци испод мјеста гдје је настала смола. Уколико то не помаже велика вјероватноћа је да од те кајсије неће бити ништа ако буде смолавила опет још ниже. Мени су 2018. године смрзле кајсије па сам их сјекао доста ниско. Неке су се обновиле, а неке сам ископао да се не пате.
 
Иван, спорно је што ово дуго траје. Да је трајало само једну ноћ доста би преживјело. Овако се не надам ничему. Три хладна дана су превише. Али, видјећу следеће седмице да ли је нешта остало.
 
Jedan dodatak za linkove koje sma davao gore za gledanje koje su bile temperature, ko sto znate imate na ovom linku dosta podataka
Samo podsetnik da ako ukucate datum, i ako ukucate 06:00 u UTC vreme za koje hocete da vam prikaze podatke sa nasih stanica (sto je ekvivalentno sa 7 ujutru kod nas), u tom satu su (u drugoj vertikanoj koloni sa Tmin) takodje pokazane minimalne temperature izmerene u prethodnih 24 casa (sto je obicno od 4-6 sati ujutru, tog istog jutra), pa mozete da vidite koliki je bio minimum (ne daje podatak kad je bio tacno taj minimum, ali nije ni bitno, najbitnije je da znate koji je bio minimum) na nekoj meteoroloskoj stanici pa procenite koliko je moglo u vasem mestu da bude na osnovu najblize meteoroloske stanice...
Izlgeda da imaju podatke i van Srbije (BiH imaju, Hrvatsku imaju itd), pa ako nekom treba, moze da potrazi...
 
Inženjer poljoprivrede Tanja Živković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Niš predlaze paljenje guma kad vid zastite od mraza. Mora da je Tanja jos jedan strucnjak iz redova naprednjaka.
 
Dzabe mi i da spasem cvetove kad nisu opraseni i nece ni biti, kod koga su precvetale pre mraza mi ima smisla, kod mene su znacajno kasno cvetale, pa vam eto odmah primer da kasnocvetne sorte nista bolje ne radjaju vec zavisi od godine, pa miks sorti ima smisla a same kasnocvetne po sebi onako

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Sustina je da drzava savetuje da ljudi pale gume sto je van svake pameti. Jedna guma zagadi milion m3 vazduha kancerogenim cesticama a zemljiste gde guma izgori je zatrovano a samim tim i plodobi koje daje.
Ja kad sam jutros naleteo na ovu vest nisam mogao da verujem da je to napisao bilo ko a kamoli diplomirani inzenjer poljoprivrede. Doslo mi da pisem redakciju juznih vesti da povuku clanak I napisu demanti tih vesti.
Ljudi, nemojte paliti gume, izuzetno je stetno po vase zdravlje a da ne pricamo da sve te kancerogene materije ulaze u biomasu a samim tim I ulanac ishrane kroz proizvode koje prodajete.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
 
Kod mene je bilo u punom cvetu-precvetavanju.Gledajuci danas na brzinu steta je ogromna,po meni oko 80% je stradalo na temperaturi oko -5 a mozda i nize.Iako je bila najdalje od dima i vatre cini mi se da je najbolje izdrzala ns4.Tu je steta oko 70%.Dm 1 skoro nista nije ostalo.Veliki problem kako je i Oktopod napisao je hladnoca gde ne moze doci do oplodjenja jer nema klijanja polena a oprasivanje traje samo 5-6 dana.Znaci ono sto je tek cvetalo 21 ili 22 marta i da nije mraza ne bi ili bi bilo jako tesko opraseno na ovim temperaturama.
 
Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovoru, da se posebno ne zahvaljujem svakome, nisam ulazio danas da vidim šta se dešava sa smolom pa ću sutra.
Nadam se da vam mraz neće uništiti ceo rod.
 
kod mene bilo -2.5 minimum, ali je 48 sati bilo ispod nule konstantno, sa velikim snegom (skoro 35cm palo snega)... gledao sma sliku komsijine kajsije, sve su cvetovi tj latice braon boje, ne znam koliko su izdrzale posto je bila u sred cvetanja ili u precvetavanju.... Ovo ostalo nije pocelo da cveta jos uvek, pa bi trebalo da nema stete od ovog sto je bilo dosad... Ne verujem da je ni u Cacku bilo mnogo niza temperatura od one kod mene...Vojvodina i severna Sumadija su losije porsli posto je bilo mraza dan pre snega, kad je bilo vedro, pa su i temperature bile nize..
 
Kada je bio taj mraz kod vas?Jutros?Ne bi trebalo na tom minusu bas sve da ode kad je kod mene nesto ostalo na -6...
 
Nazad
Vrh