Ja cu da probam par ideja da ti dam, ali preporucljivo je da dodje neko strucan i da ti to pregleda, posto je bas cudno da imas na svim stablima, sto navodi na pomisao da verovatno nije bolest, vec fizioloski poremecaj (sto je bolje definitivno od ta dva losa)...
U sustini, moze da bude od stetocina (neki insekti koji se ubusuju u zaseke, pa se stvara smola), mogu da budu gljive/bakterije koje su zarazile rane od rezanja i ta smola je generalno tamija cak i kad krece da se stvara (posto si stavio samo kalemarski vosak bez dezinfekcije sto je manje preporucljivo), a mogu da budu i abioticki faktori (i ta smola je takoreci dosta svetlija, cak i providna moze da bude pa je jedna od glavnih razlika izmedju te i one od bakterija/gljiva u stvari po boji), tj najcesci razlog je neki stres koji je biljka prosla (presadjivanje (pogotovu ako su sadnice bile preterano bujne u rastilu), mraz, susa, preteranja vlaga, velika kolebanja temperature koja smo imali gde malo bude mraz, malo 25 stepeni itd..)..
Evo ti par linkova, procitaj tamo i probaj da vidis na sta ti lici najvise...U sustini trazi po netu "bolesti kajsije" pa ce ti dati par ideja i par slika sta da pogledas:
Apopleksija je pojava iznenadnog sušenja stabala kajsije, a kako bi zaštitili stabla, preventiva je jedini lek.
www.agromedia.rs
pestadvisories.usu.edu
Elem, moj predlog, nadji nekog iskusnijeg u okolini ko ima vocnjak kajsije, ili mozda je i bolje ako postoji poljoprivredna strucna sluzba pa da pozoves nekog inzenjera da dodje to da pogleda (ako imas veci zasad, to vise ima smisla), i da proceni jel gljivicno/bakterijsko (srednje verovatno), dal je od insekata (manja verovatnoca), ili je abioticki faktor (najverovatnije), pa da ti kaze sta je najbolje da radis, posto u zavisnosti od toga sta je, i preporuka ce se razlikovati...
Ja ne bi na tvom mestu radio ista na svoju ruku dok se ne utvrdi relativno tacno sta je... Moze da bude abioticki, i onda nemas puno sta da radis osim regularne zastite, ali ako je gljivicna/bakterijska bolest, onda ce morati neko lecenje i ciscenje tih rana gde je smola nakon utvrdjivanja sta je tacno...