Kajsija

@blazomandic
Ulje galmin + cuprozin, oko cipkorda tj insekticida se vodila polemika, nema za njime neke potrebe...ili samo kupi plavo ulje, crveno ulje, tu ti je već smućkano, cena te izađe isto...pročitaj temu Zimsko prskanje, imaš sve tamo

Sadim nešto malo kajsija za koji dan (30 kom). Prolećna već je poznato nije idealna, ali radi se o okućnici pa će sve biti maksimalno kolko je moguće. Moje pitanje odnosi se na sadnice, dobio sam sadnice visoke 2m (NS4 sa posrednikom stenlej) koje imaju 2 do 4 glavne grane(uglavnom 3) i svaka grana ima sekundarne grane. koren izgleda ok, pupoljci pupe..
Sadnju ću uraditi maksimalno po PSu al me interesuju preporike za rezidbu u uvakvim slučajevima. Da li treba rezati prilikom sadnje ili na leto?
Čitao sam dosta , ali svuda se spominju jednogodišnje sadnice...pa su me ove iznenadile
I još jedno "glupo" pitanje - da li prskati odmah nakon prolećne sadnje?

Pogledaj na 29. i 30. strani kajsije koje su slične tvojim sadnicama. Meni nije imao ko da kaze kako da ih orezem u proleće posle sadnje pa cu sada uz pomoć kolega sa sajta da ispravim grešku od prošle godine. Imaš ovde dosta tekstova na ovu temu pa ih potraži. Meni su rekli da sam trebao da ih skratim na 30-35 cm, odmah iznad spoljnog pupoljka da bih obezbedio produžnicu,a pri dnu bi se izazvao porast bočnih grana. Naj kraće rečeno to je princip kada odlučiš koji ćeš uzgojni oblik krošnje formirati. Baci se na pregled sajta i naučićeš. Pozdrav.

Evo gledam vremensku prognozu,mislim da bi u nedelju bio idealan dan za prskanje,tokom celog dana suncano i oko 10 stepeni.Naravno,moze i sutra i prekosutra samo ce biti malo oblacnije i vise blata zbog ovih kisa.:kisa:

Danas sam prskao kajsiju crvenim uljem. Posto je sadjeno na okutnjici (livadi) bez ikakvih agrotehnickih mera planiram okopati oko stabala. Kad, šta i koliko da prihranim? Kan, urea, stajnjak?

- - - - - - - - - -

Da dodam da je zasad jesenji i jednogodisnji (prosla jesen)

Stajnjak ako imaš može, mada je bolje na jesen. Krajem marta, početkom aprila stavi KAN jednu šaku, to ti je oko 50 grama, ravnomesno posoli oko voćke. Krajem aprila, početkom maja još jednom. Na jesen 8-16-24 i ako imaš stajnjak, humus, glistenjak, sve je to dobro.

Kod mene na kajsijama neki pupoljci još ćute a neki su se malo "razilstali", planiram sutra da prskam ako ne zateknem da je kasno :D

Ja danas prskam a sutra orezujem... za danas najavili 13 stepeni i sunacano a jedva ima 5 i skroz je tmurno.. Nadam se da nece biti kise.
@ blazomandic najbolje bi ti bilo da odradis analizu zemlje, kod mene u gradu je dzaba. Oni ce ti tacno reci sta nedostaje zemlji i sta bi bilo najbolje da nadjubris. Ja cu gledati da sledece nedelje odnesem da pogledaju kakvo je stanje kod mene.

Yoco
Da nisi pogrešio redosled?
Prvo bi trebalo orezati a onda poprskati, da bi zaštitio rane (mesta preseka) na granama.

Tako je, a i da ne bi pipao oprskane grane kao i trošio hemikalije na njih...

Ja sam uvek prvo prskao pa orezivao -.- A jel bi mogao o5 da ospricam za jedno nedelju dana?

Bolje nemoj, bezveze je a ne znam i koliko puta sme da se koristi ulje u kom roku...ionako ćeš prskati nekim fungicidom uskoro...

Reci čoveku da nosi gumene rukavice ako si prskao dan pre toga, nije za zezanje...postoji nešto što se zove "radna karenca".

Slike stavljaj u takozvani image tag, znači celu ovu adresu staviš između dva img taga,
, staviš tako 3-4 komada u isti red i bude i preglednije, ali kad kopiraš link sa sajta, kopiraj "za forume", tako da bude umanjena, možeš i da klikneš na ikonicu "insert image" pa tu da kopiraš link i sajt ti to uradi automatski...to je ova ikonica treća s leva, stani mišem nad njom i napisaće "insert image".

Ja danas oprskah kajsije, zaklopčanka i kečkemetska ruža taman poslednji dani, a ova m39 što stiže ranije bogami maltene već u fazi belih kokica, ali sam rizikovao i oprskao...

Nazad
Vrh