Kajsija

Ja koliko sam čuo Svetozar Miletić -4 do -6,Sombor -3, Subotica -3...Kod mene -1.5...Sutra na redu ostali deo Srbije...Tamo još sneg pa kad razvedri 🤕🤕

(Madjarska, Poljska, Ceska, Slovacka, pa i dobar deo Nemacke) su znatno losije prosli, cak i minus 6 se negde pojavio, to ce vec biti problematicno..
А народна: "Док се једном не смркне другом не сване". Ако ће да се смркава не могу да навијам за њих (шта више). Ви'ш ти како конкуренција прати наше усеве и прилике.

https://postimg.cc/yWSVLsSw]
IMG-20230406-160919-resized-20230407-091233390.jpg
[/URL]
IMG-20230406-160940-resized-20230407-091235237.jpg
[/URL][/url]

Idemo dalje...

I ja bio moje da obiđem, nisam našao ikakvu štetu od ovih proteklih mrazića. Plodovi su jedri, zeleni. E sad kruške su u punom cvatu, takođe i breskve i višnje, šta će tu da bude videćemo...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Po nekom mom viđenju barem u mom kraju mraz nije napravio neke štete, ali... drugar ima kajsije 200-300m od mene čak ima po pitanju mraza bolju poziciju, zemlja mu je nešto viša od moje, kaže da mu je opalo 60-70% kompletnih cvetova. Zbog sorti (moje NS, njegove Mađarske) njegove cvetaju oko 7 dana posle mojih, ove godine sam ja uhvatio par dana lepog vremena u cvetu da se većina opraši i zametne, dok je kod njega cvetanje bilo u sred kiša i onih kijameta. Tako da mislim da je ove godine barem u mojoj okolini veći problem sa lošim vremenom u cvetu nego sa mrazom.

Da...Nije problem bila toliko temperatura koliko je bilo pitanje zametanja. I kod mene je to srećom odrađeno na vreme sa 8 košnica pčela.

биће за на сто али и за у теглу.

Таман тако. Ране сорте још и има нешто а друге јад и чемер. Почнем да празним плаве вангле пуне рутаве бубе кад подинем поглед а оно ме гледа жилогриз. Тром од хадноће али зато тврд к'о камен, не можеш га згњечити. Дође ми да напуним атомизер дизелом па да креснем шибицу.
Пре два дана видим, на Смедеревцу, дотерао човек маслине. Саксије од 100л, висина око 2м, дебљина 15-18цм, Ајд да видим пошто су па да купим 50-60 ком. да заменим кајсије. Мислим се сад кад ми рокне 100€. Пошто? 130. Чега 130? Хиљада динара комад. Па ко ће то да ти купи? Купују ови са Дедиња по 2-3 ком. за дворишта.

Pozdrav, nadam se da su vam kajsije preživele ovaj period i da će biti roda. Kod mene u Ritopeku stanje je za sada dobro i ako ostane biće dobar prinos. Oko 170 stabala Ruže ( ne znam tačno koje ) i 10tak domaće rane sve na dženarici.
Planiram na jesen da na praznom delu parcele posadim oko 80 kajsija na razmak 5x4m. Parcela je na oko 235m nadmorske visine, severo-istočno orijentisana ka Dunavu sa nagibom od oko 10%. Sa mrazom generalno nema problema.
Od sorte bih izabrao neku za otkup i da stiže malo posle ove ruže. Za sad mi je favorit Roksana jer mislim da ispunjava ove uslove i malo je krupnija.
Šta mislite na koju podlogu da idem?
Da li na dzenariku, belošljivu ili sa stenlej posrednikom...
Čuo sam i pročitao razna loša i dobra iskustva i ne znam šta da mislim i radim. Čuo sam i da se ovde nekada kalemilo uglavnom na belošljivu, ne znam zašto se to promenilo a preporučuje se u literaturama. Teško se i nalaze sadnice, da li su je rasadničari zapostavili zbog neke isplativosti, potražnje ili nečeg drugog?

Kod mene roksana stize u isto vreme kao i ruza tako da ne zadovoljava tvoj kriterijum.
Sto se tice podloge kao sto kazes svi preporucuju belosljivu. Sve moje kajsije su na njoj. Ako i budes koristio dzenariku insistiraj na visokom kalemljenju. Kod niskog kalemljenja je mnogo vece susenje.
Rasadnicari ne koriste belosljivu jer ne mogu da obezbede bezvirusnost materijala a i mnogo je veca klijavost semena dzenarike nego belosljive.

Jesi li zadovoljan sa Roksanom? Koju bih drugu sortu mogao da uzmem u obzir? Ne znam da li ima razlike u podnebljima i da li ta razlika može da bude izmedju sorti...
Da li je onda bolje da idem sa posrednikom visoki kalem, skuplja je sadnica za 50 din što sam našao, to mi nije problem.
Možeš li ukratko ispričati tvoje iskustvo sa belošljivom ili da prevrtim ovu temu ponovo?
Znam da ima mnogo faktora koji utiču a podloga je jedan od bitnijih pa želim u startu da uradim dobro.

Nazad
Vrh