Kajsija

Jos uvek je nejasno koliko ce ostati. Cak ni procenitelji iz osiguranja nisu sigurni pa ce doci jos jednom za mesec dana. U svakom slucaju nesto ce ostati da se zanimam.

Jos uvek je nejasno koliko ce ostati. Cak ni procenitelji iz osiguranja nisu sigurni pa ce doci jos jednom za mesec dana. U svakom slucaju nesto ce ostati da se zanimam.
Pa nece ni moci odrediti samo ce sacekati majsko opadanje i po tome ce odprilike odluciti, naravno na nasu stetu. A sto ce opasti jos u junu i julu to nece ni racunati.

Da li vam se suše kajsije više nego inače ove godine, meni od 25 stabala u 9. godini prošle se osušila jedna a ove već četiri, imaju po malo listova ali su izgleda gotove..

Prosla godina je bila kisovita i to je uticalo da vocke dugo rade. Zbog toga nisu na vreme povukle sokove u koren i doslo je do izmrzavanja. Posledice toga se sada vide. I kod mene je bilo dosta susenja zimus a neke su se tek sad pokazale pa im sleduje zamena na jesen.

Ове године мислим да ће само једна да мањка мислим да је четврта или пета година. Има пар које су касно кренуле да листају.
Уместо осушене кајсије посадим крушку. Мада накалемим сваке године по пар кајсија па ако испадне место посадим.
Ове године слаба вајда од кајсије. Као да је прошлих било вајде. Али волим па нек тера....

Da li vam se suše kajsije više nego inače ove godine, meni od 25 stabala u 9. godini prošle se osušila jedna a ove već četiri, imaju po malo listova ali su izgleda gotove..
Код мене је велико сушење кајсија старих четири до шест година. Овај пут ми је драго. Коначно ћу посадити нешто што ће да роди. Како се која осуши тако је вадим. Сад имам 14 за замјену.

I kod mene ima poprilican broj suvih,oko 40-50 komada. Ne znam razlog, pogotovo sto prosle godine skoro da nije bilo roda i nisu bile opterecene time. Svakako izgledaju ,malo lista ove godine i ako znamo da je odnos lista prema plodu nekoliko puta veci onda je problem ishrane plodova pod znakom pitanja. Inace za sada plodovi i pored toga lepo napreduju.

Да ми је сада Кесеровића па да наденемо име за ову 'касноцветну мајску' кајсију... И да направимо бизнис...
Шалим се мало. Ова кајсија је касно кренула и ево сад цвета кад јој време није. Да ли ће преживети видећемо.
У позадини се види колико су остале олистале.

Pozdrav, da li možete da prokomentarišete ovu sliku, šta se dešava?

IMG-20210516-193936.jpg

Pozdrav, da li možete da prokomentarišete ovu sliku, šta se dešava?

IMG-20210516-193936.jpg
Možda grešim, nemoj me držati za reč, ali ovo sam viđao kod mene u šljivama. Prvenstveno na Čačanskoj rodnoj. Pukne tako kora, niti curi smola niti je ostatak drveta nešto bolestan, štaviše drveća izgledaju odlično, odlično rađaju. Koliko sam uspeo da saznam iz mog čeprkanja po internetu mislim da je to phytophtora ili po naški koren je napala gljivica koja izaziva njegovo truljenje. Nisam baš 100% siguran da je to, ali na to mi najviše liči.

E sada ono bitno, kajsija je mnogo osetljiva na tu gljivicu, kajsiju je dovoljno da je malo zakači i to joj je kraj i smatram da je to kod nas uzrok misterioznih sušenja kajsija. Primetio sam to na mnogim drugim šljivama, ne samo kod mene ali šljiva k'o šljiva, možeš bagerom da je pregaziš njoj je svejedno, šljiva raste li raste i boli je uvo. Na trešnjama i višnjama nisam primetio uopšte.

Kod tebe je visoki kalem i moje je mišljenje da je taj visoki kalem jedina stvar koja je drži u životu. Jednostavno je koren i stablo mnogo izdržljivije pa uspešno trpi gljivicu, da je običan kalem mislim da bi ti se već odavno osušila.

Ja sam inače povadio 90 kajsija u jednoj njivi, iskrčio sam je celu upravo zbog tog problema. Drveća su većinom izgledala zdravo ali kada sam počeo da ih vadim od 80 komada (10 je falilo u startu koje su se sušile tokom godina) nekih 50 je bilo crno u srži i osećao se miris na trulo drvo. Tek možda nekih 30 je imalo zdravo stablo. U suštini bitno je da sam se rešio bede zvane kajsija i posadiću nešto drugo.

Nazad
Vrh