Комадара
Član
Ако си из Чачка питај узгајиваче из Миоковаца шта они саде, то ти је најближе.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pričali smo već ovde, posrednik je dvostruko kalemljenje, imaš recimo koren od džanarike, deblo od belošljive ili stenleja npr, a onda krošnja i dalje je kajsija. To se radi samo da bi se igralo sa bujnošću, na džanarici je manje bujna a deblo bude obična šljiva.
."
Može li se ispraviti greška napravljena prilikom prvog orezivanja sadnica kajsija ?
Da li skratiti osnovne grane prilikom drugog orezivanja i na koju dužinu?
Zahvaljujem na savetima.
Pa čuj ovako. Moje mišljenje je da ako hoćeš da imaš neku formu vretenastog žbuna ili piramide ( uzgojnog oblika sa izraženom vodiljom) je da ne smeš imati 2 ili više grana koje su jedna drugoj konkurencija. Hoću reći da možeš imati samo jednu granu koja ide ravno uvis, sve druge moraju biti eliminisane. Kad to uradiš, ostaje ti da formiraš bočne grane na kojima ćeš imati kasnije rod. U svemu tome, treba da vodiš računa o visini prvih ramenih(bočnih) grana, te takođe i pod kojim uglom su one postavljene. Zatim, da ti iz istog mesta ne polazi više grana, da gornje grane budu kraće od donjih (da bi se sprečilo zasenjivanje donjih) itd. Ako treba još neko objašnjenje, tu sam![/Q
Da,jasna mi je ta varijanta sa vretenastim žbunom koju cu gledati ako mogu da izbegnem jer u glavnom se formira vaza (kotlasta kruna). Imam par komada gde je ta vodilja baš izražena i bolje je razvijena u odnosu na osnovne grane koje su nešto slabije od nje. Mislio sam da tu centralnu uklonim da bi se ove bočne i ako su duplo tanje bolje napredovale ? U svakom slučaju ću na kraju poslušati tvoj savet i ostalih kolega koji su istog mišljenja kao i ti. Zahvaljujem se tebi i drgim kolegama na pravim savetima.
Evo konkretan primer. Ostaviti centralnu granu ili ne ? Ili možda uraditi kao što sam obeležio ?
Uradi kako si obeležio samo vodi računa da ti prvi pupoljak ispod preseka bije na spolja. Zavisi i od situacije. Ta druga kajsija iza nje ima već na određenoj visini granu koja ide spolja, tu bi ja prekratio iznad nje, a njoj bih skratio vrh da podstaknem novi porast. Pozdrav
Tako je, na prvoj sa desne strane isto tako capni za nijansu višlje, ostavi ovu granu koja je već krenula na spolja.