Kajsija

I kod mene su krenule. Rane sorte izrazito a ostale tek po malo, minimalno. Stara stabla domace kajsije skoro uopste nisu krenula. Nadmorska visina od 370 do 390m.
Kolega sta podrazumevas kad kazes da su slabo krenule? Faza ,,misijih usiju" ili naziranje krunicnih listica?

Dobro je to onda. Kod mene je ,,sareno",mladi vocnjak miruje osim dm1.Sada ce sve to krenuti ovih najavljenih 15 dana sa +15 c i vise.Samo da izdrze i preskoce te najave od -5 i ispod oko 4 marta. Nije ni tih -5 strasno,ostace nesto ako je zatvoren cvet. Samo ispod da ne ide.

kod mene jos uvek miruje i nadam se da ce poceti pocetkom marta meseca.. tek pre par dana sam ugrabio vremena i odradio sa bakrom.. inace 2019. godine 18 marta je bio prvi tretman protiv monilije..

Krenula je kajsija,+20 danas,tako i sutra. Pocela je da cveta rana, za deset dana ce i kasna, ,bice veselo...Ne moze proci mart bez hladnoce.

Stanje kod mene je da je New Jersy ostalo samo po neki plod i to oni pupoljci koji su kasnije krenuli i verovatno izbegli mraz. Sad vec cvetanje a i NS rodna ce do subote otvoriti 20%. Subota ili nedelja prvo od monilije. To ce biti vise onako rekreativno jer mislim da ove godine kod mene kajsije nema za nesto ozbiljnije. Prosle godine je kod mene isto ranije cvetalo nego u Vojvodini i tada me je spasio sneg koji je pao preko plodica i ostalo mi nekih 40% kada je vecini izmrzlo u cvetu. Ove godine me je u pogresno vreme pogodio mraz :)

Kolege da li se neko sprema za ,,rat'' protiv hladnoce za predstojeci vikend. Svi se ucutali...:(

Kolege da li se neko sprema za ,,rat'' protiv hladnoce za predstojeci vikend. Svi se ucutali...:(
Mislim da ce ova godina biti uspesna za kajsiju kako si prosao sa poslednjim zasadom jel nije bilo mnogo sareno sto se tice tacnosti asortimenta i kako si zadovoljan sa sortama iz poslednje sadnje

Nisam optimista da će biti uspešna, za vikend prognoza i - 8... Mladi zasad ove godine treba da rodi, potencijal je dobar. Prošle godine nisam imao ništa, nisam ga ni branio od mraza pošto je bio mlad i nisam nešto puno očekivao. Trenutno nije cvetao ni jedan ni drugi ali je pitanje dana.

Na ovim "mojim" prognozama nema tolikih jutarnjih minusa za vikend...subota do -2, nedelja -0 (negativna nula što se kaže).To je Beograd i okolina...Ali i ako bude nešto jačih, to su jutarnji, ne celodnevni, dakle, par sati...04h do 07h...Ako tako bude, neće biti većih problema....Kad sam već ovde, oprskao bi oko 10. marta, nije tretirano ništa ove godine, šta predlažete koje preparate?
Hvala.

Nisam optimista da će biti uspešna, za vikend prognoza i - 8... Mladi zasad ove godine treba da rodi, potencijal je dobar. Prošle godine nisam imao ništa, nisam ga ni branio od mraza pošto je bio mlad i nisam nešto puno očekivao. Trenutno nije cvetao ni jedan ni drugi ali je pitanje dana.
Уради све што је до тебе... А видећемо како ће испасти.
Генерално ми немамо стратегију да засаде бранимо од мраза и мислим да је то само зато што су утицајни произвођачи хемије и дистрибутери водених система против мраза.
Мало, мало па у неким серијама налетим на организовано грејање засада са разноразним горивима... Да ли профи оно у кантама или приручним средствима али скупе се људи и сви у исто време.
Нама пре свега треба озбиљност у прогнозама и обавештавање пољопривредника да ће следећег јутра бити мраз. Или да се припреме за два дана. Да се може организовати и покушати нешто.
Треба озбиљност и са откупном ценом јер нико те не пита колико си уложио у производњу него си препуштен циганину испред откупног места.
Тек онда се има зашта борити против мраза и леда и свих осталих пошасти.
Немамо ни културу конзумирања воћа јер смо толико сиромашни да ако је нешто скупо нећемо га купити.
Просечна мајка која је суочена са стотинама брига од тога како да преживи робовласнички рад у фабрици и још сто мука размишља на начин ако немам за кајсију чекаћу шљиву а ако немам за шљиву чекаћу јабуку... На крају ће отићи у поље и набрати шипак.
Да не пишем даље...

Код мене кајсија још није процветала. Хладно је ноћу али је топло преко дана. Она мала садница бергерон предњачи а прилично су кренули и цветни пупољци на домаћој раној.
Ни бадем се још није отворио а питање је дана када ће. Бадем ће можда и да преживи али се бојим да кајсија неће.
Ипак хладна јутра дају наду да ће саставити до хладног таласа и ако се до тада не расцвета можда...

Poslednja izmena:
Na ovim "mojim" prognozama nema tolikih jutarnjih minusa za vikend...subota do -2, nedelja -0 (negativna nula što se kaže).To je Beograd i okolina...Ali i ako bude nešto jačih, to su jutarnji, ne celodnevni, dakle, par sati...04h do 07h...Ako tako bude, neće biti većih problema....Kad sam već ovde, oprskao bi oko 10. marta, nije tretirano ništa ove godine, šta predlažete koje preparate?
Sta mozes osim da cekas pocetak cvetanja i signum ,horus, akord...Za bakar je kasno.

Ja danas odradio bakrom, nordoxom. Kod mene samo rane sorte imaju poneki cvetic i beli balon, ostale su jos u roze balonima.
Tako sam radio i ranijih godina i nikad nije bilo negativnih posledica.

Kod mene rane su krenule ali tek po koji cvet i napredovanje cvetanja se usporilo .Samo da se dovučemo
do petka .

Ja danas odradio bakrom, nordoxom. Kod mene samo rane sorte imaju poneki cvetic i beli balon, ostale su jos u roze balonima.
Tako sam radio i ranijih godina i nikad nije bilo negativnih posledica.
Kolega imas sliku stanja mozda da uporedim? I kod mene nema jos ni jedan cvet ali su na ,,ivici''...Verovatno je kod tebe manje napupelo cim tek sada radis bakar. Uglavnom je to svuda pred cvetanjem.Ja sam prskao pre 25 dana.

Ево извештаја после обиласка воћњака. На отвореном кајсије у розе балонима а већина пупољака тек помаља розе боју.
Она заклоњена домаћа рана у белим балонима а само се један цвет отворио.

Nazad
Vrh