Комадара
Član
Код кајсије треба проћи седам дана да се утврди штета.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Што се тиче оног мраза код мене што је био, урадио сам јуче онако како сте ме саветовали, али нисам стигао да изнесем резултате, па ево сад: Пошто је воћњак на страни, скидао сам пупољке са стабала са горњег и са доњег дела воћњака, мада и није нека разлика у висини, али занимало ме. Резултати су исти и нема разлике у измрзавању, и пријатно сам се изненадио (мислио сам да је све отишло у ...). На горњем делу воћњака скинуо сам 94 цветова, 51 је било празно или измрзло (54,2%), а 43 је било зелено (45,7%). Са доњег дела воћњака скинуо сам 54 цветова, 29 је било оштећено (53,7%), а 25 зелено (46,2%). Е сад, да се не радујем много, за ове мразеве што иду, видећемо...
@mealy Ја сам из Горње Пакашнице, воћњак ми је недалеко од куће, немам термометар у воћњаку, а код куће нисам ни мерио иако је то ирелевантно пошто је код куће сигурно топлије. Температуру сам нашао на овом сајту: https://freemeteo.rs/vreme/krusevac...&station=4411&language=serbian&country=serbia , мада сад видим да се ради о метеоролошкој станици у Краљеву. Разлог због чега сам мислио да је све измрзло је зато што ми је те 2017. год. све до последње измрзло, а биле су величине лешника, можда и мало веће а температура чини ми се није била нижа од ове. Посуда са водом ми је главни показатељ, она је на висини од око 40-ак центиметара од земље запремине око 15 литара (шерпа), а лед дебљине 6-7 милиметара (одокативно) ми је деловала као да је све готово.
Код мене -3 по РХМЗ-овим подацима у 6 ујутру. Ложио целе ноћи, тј. од 2 до 6:30 и по мени није било ефекта. Иста је ситуација са пупољцима и стаблима на које је ишао дим и са онима на којима није, тако да ноћас не ложим. Штета је велика, а могла се видети одмах ујутру, има и по неки наизглед зелен плодић, али видећемо за који дан и кад прођу ове хладне ноћи.
Botoš -4 ??
Jesenas sam posadio kajsije, u svaku rupu sam dodao stajnjak i celu parcelu nadjubrio sa vetackim djubrivom, zanima me da li sada treba razbaciti nesto oko sadnica, npr KAN ili sl?
Нисам имао ништа што "дими", осим прошлогодишње покошене траве која је остала на парцели, али то је брзо отишло. А ложио сам гране, највише од трњине коју је мој отац искрчио са врха парцеле. Иако су биле сирове, ватра је била прилично јака, а кад би се загасила, ја сам додавао још грана. И тако целе ноћи, а у зору сам видео да има леда у пупољцима које сам скинуо, знао сам да је измрзло. И синоћ је било мраза код мене, -2 и од тог мраза има штете, или је то од претходног па тек сад показује.Шта си ложио. Ја сам претпрошле године сачувао кајсије ложењем ватре.
Нисам имао ништа што "дими", осим прошлогодишње покошене траве која је остала на парцели, али то је брзо отишло. А ложио сам гране, највише од трњине коју је мој отац искрчио са врха парцеле. Иако су биле сирове, ватра је била прилично јака, а кад би се загасила, ја сам додавао још грана. И тако целе ноћи, а у зору сам видео да има леда у пупољцима које сам скинуо, знао сам да је измрзло. И синоћ је било мраза код мене, -2 и од тог мраза има штете, или је то од претходног па тек сад показује.