Комадара
Član
Само напријед.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ovih dana razgovaram sa nekim vise strunim i manje strucnim licima o sadnom materijalu Kajsije. Od par njih sam cuo da od Belosljive ne postoji gora podloga, slabo podnosi susu i u susnim godinama najveci procenat osusenih je bas na belosljivi.
Ostao sam bez reci, posle svih koji su na sav glas hvalili belosljivu... dobio sam savete da kupim visoki kalem na dzenerici...
Narucio sam sadnice kalemljene preko posrednika (stenlej)...
Moje mišljenje je da kalemljenje sa posrednikom nije dobro. Sa belošljivom kao podlogom nemam iskustva. Migavac kao podloga je univerzalna i sve zavisi od mikrolokacije i tipa zemljišta mada ona može svuda da uspeva. Ali ne visoko kalemljenje na migavacu već poluvisoko kalemljenje - 30-40cm.
I još jedna stvar oko migavaca s obzirom da je ona čudna biljka. Znamo daje svaka biljka poseban klon. Treba birati podlogu sa prostora gde će biljka podloga/kalem biti zasađena. Moje razmišljanje je da se na jednom prostoru migavac prilagodio na neki način toj mikrolokaciji. Zato i mislim da treba koristiti podlogu sa mikrolokacije kao i plemke sa starih kajsija koje su nekako uspele da prežive u toj istoj mikrolokaciji.
Nešto slično kao što je Radašin uradio samo je on, koliko sam razumeo, kao podlogu uzimao izdanke starih šljiva sa svog lokaliteta a plemke sa proverenih starih kajsija ruže.
Jebiga Care, a meni jedan rasadnicar kaze da rasadnicari
forsiraju visoko kalamljenje sa posrednikom stenlejkom da bi neprodate stenlejke jos skuplje kao kajsije da prodaju.
Odkud znam.
Ali su ovde na forumu pisali ljudi koji kaleme da je visoko kalemljene bolje za kajsije.
Ako ja to probam I sve mi se primi ja hocu samo dve kajsije od te sorte da imam. E sta da ostavim.
Управо тако. Док бјелошљива порасте и укалемиш треба 4-5 година. Боже здравља, доживјећемо и то. Уз то је мала клијавост сјемена. Буду пробај да калемиш на ГФ 677. Ја сам прољетос укалемио неколико па ћу видјети какво је стање. И наравно, можда навадим и здраве изданке бјелице; овамо има једно село гдје нису заражене шарком.Kalemiti na stalnom mestu, na sta? Na sejanac? Da bi dobio zdravu podlogu moras je proizvesti iz sejanca, a ne vadjenjem izdanaka Belosljive po zapustenim sljivarima (izdanak nosi sve bolesti koje ima maticno stablo)... Da bi dobio podlogu Belosljive od sejanca koja na 1m visine ima debljinu cigare, koliko treba da prodje godina da belosljiva tako poraste od sejanca? 2-3? Koliko onda kosta takva sadnica kojoj treba 4-5 godina da se proizvede?
Samo pitam...
- - - - - - - - - -
Visoko kalemljenje OK ali na koju podlogu?
Imam manji zasad kajsije na svim mogucim podlogama (nema puno stabala), od sljive bugarke, ranke,madzarke, belosljive, dzenerike, sa posrednikom, bez posrednika, stenleja, lepotice. Pa sve do vinogradarske breskve.
Znaci kako sam sta kupovao ja sam tako sadio, nesto sam i sam kalemio. Nikad se nije desilo da neka kajsija rodi a druga da ne rodi, znaci ako izmrzne izmrznu sve, ako rode onda rode sve (neka vis neka manje)... Nisam primetio da je neka podloga moze spasiti mrazeva...
DŽANARIKA - Purkača, Dženerika, Dženarika, Piskavac, Migavac, Prunus Cocomilia, Ringlov, Driskulja, Džanja, Šljivciga, Šljivcuga...
Управо тако. Док бјелошљива порасте и укалемиш треба 4-5 година. Боже здравља, доживјећемо и то. Уз то је мала клијавост сјемена. Буду пробај да калемиш на ГФ 677. Ја сам прољетос укалемио неколико па ћу видјети какво је стање. И наравно, можда навадим и здраве изданке бјелице; овамо има једно село гдје нису заражене шарком.
- - - - - - - - - -
Ја ћу за двије-три године знати колико помаже високо калемљење и заоравање доломитног пијеска и томасовог брашна.