Poslednja izmena:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Све је ове године померено за двадесетак дана. Да видиш само грожђе у којој је фази.Је ли ружа икад сазрела раније? Зар она не треба почетком јула да доспије?
Begaljicka odnosno zaklopacka ruza je pre neku godinu registrovana pod imenom ruza i ni na koji nacin ne lici na keckemetsku ruzu cija je prosecna velicina tek 40 do 45 gr i stize kasnije, cak 10 dana posle domace.
Занимљиво! Како то ми у Бегаљици нисмо чули за ту нашу Ружу а ти у Чачку јеси? Ко је то селекционисао и регистровао да га пријавим за плагијат? Сви ми волимо да је наше нај-нај ал' било би добро да смо реални.Begaljicka odnosno zaklopacka ruza je pre neku godinu registrovana pod imenom ruza i ni na koji nacin ne lici na keckemetsku ruzu cija je prosecna velicina tek 40 do 45 gr i stize kasnije, cak 10 dana posle domace.
Једино што могу са сигурношћу да изнесем као сортну карактеристику су укус и облик коштице. Све друго се разликује од воћњака до воћњака, чек од стабла до стабла па негде и од гране до гране.Jedan rasadnik mi nudi Begaljicku Ruzu sa propratnom dokumentacijom. Tvrdi da je to isto sto i Zaklopacka Ruza. Za Zaklopacku sam cuo, za Begaljicku nisam. Ako ti nije problem opisi malo tu Begaljicku ruzu, da znam bar neke karakteristike sorte, da li bi je ti opet sadio kad bi sad sadio?
Занимљиво! Како то ми у Бегаљици нисмо чули за ту нашу Ружу а ти у Чачку јеси? Ко је то селекционисао и регистровао да га пријавим за плагијат? Сви ми волимо да је наше нај-нај ал' било би добро да смо реални.
Пет година пратим шта и како стари одгајивачи раде и причају за Ружу и за то време ћутим и слушам а и постављам огледе. Сад ми се чини да могу да изнесем и своја запажања.
Плодови са горњих фотографија су са Руже старе 10 год. и први пут су овакве величине. Обично су дупло мањи. Што се тиче времена зрења може се рећи да се за ову годину берба завршава сутра.
- - - - - - - - - -
Једино што могу са сигурношћу да изнесем као сортну карактеристику су укус и облик коштице. Све друго се разликује од воћњака до воћњака, чек од стабла до стабла па негде и од гране до гране.
Што се тиче садње, како тренутно стоје ствари на тржишту, за ово подручје Ружа је бр. 1. Ако би одговарао као конзумент пре ње је Буда а пре свих Свит ред али она је комерцијални промашај јер је врло рана па смрзне.
Ovo pitanje i mene interesuje, za sada imam par svojih kalemova od dve stare kajsije na dzanarici i idu dobro od 1 do 3 godine starosti. Takodje sam kalemio lepoticu i stenlej na par mesta pa mozda ostavim, a mozda da probam neku kajsiju. To su neke kajsije od 30, 40, 50 god, ko ce ga znati, ali ogromne i teske za uzimanje kalem grana. Posadjene su mi usanule, ali koliko citam ovde i kao sto komadara rece, mozda bi "ruza" uspela.Jedan savet mi treba, kod mene klima nikako ne odgovara za kajsiju, redovno izmrzava i apopleksija je napada. Rane sorte mi nikako ne uspevaju. Koja sorta najkasnije cveta? Nije mi bitan kvalitet, treba mi za sok i dzem... samo da manje mrzne