Kajsija

U Cacku zvanicno najniza -16,1 oko ponoci. Posle se malo naoblacilo. Kod mene ne znam. Oko ponoci je bilo -12 ali mi je termometar pod strehom, sigurno je bar 2 stepena hladnije u vocnjaku. Rane sorte su otisle 100% a od ostalih nadam se da ce nesto preostati.
Prosle godine i kod mene, one koje nije obrao aprilski mraz, su prerodile kao nikada. Zbog toga su te manje spremile cvetnih pupoljaka. Ali su ostale bile ponele ko lude, sta ce ostati videcemo.
Unecu danas 2 grancice u kucu da proverim oceli li sta cvetati. Samo cuh na tv-u nekog vocara da ce da ih stavi u zasecerenu vodu. Prvi put cujem za to. Ja sam mislio u obicnu. Zna li neko nesto o tome?

U Cacku zvanicno najniza -16,1 oko ponoci. Posle se malo naoblacilo. Kod mene ne znam. Oko ponoci je bilo -12 ali mi je termometar pod strehom, sigurno je bar 2 stepena hladnije u vocnjaku. Rane sorte su otisle 100% a od ostalih nadam se da ce nesto preostati.
Prosle godine i kod mene, one koje nije obrao aprilski mraz, su prerodile kao nikada. Zbog toga su te manje spremile cvetnih pupoljaka. Ali su ostale bile ponele ko lude, sta ce ostati videcemo.
Unecu danas 2 grancice u kucu da proverim oceli li sta cvetati. Samo cuh na tv-u nekog vocara da ce da ih stavi u zasecerenu vodu. Prvi put cujem za to. Ja sam mislio u obicnu. Zna li neko nesto o tome?
Pa verovatno je vezano za zavrsetak mirovanja kada krecu sokovi(seceri).Ako grancicu odseces normalno da ces preseci i njihov dotok iz debla i ramenih grana..Zato se verovatno sipa i ovaj secer koji mu dodje kao ,,djubrivo '' i okidac za razvoj generativnih popoljaka.Verovatno ima smisla to sto ti je rekao.I ja sam uvek sipao secer kada sam stavljao grancice u vodu.

Kod mene trenutno -20,verovatno ce ici jos koji stepen dole.Za ovu godinu vec sada zavrsena berba.

Kratkotrajno su bile te niske T mozda i bude sve ok .
Kod mene ispred kuce je bilo -10.5, na centru -11 a na netu je bila informacija -17 ,u kolima -14 i brzo je posle toga rasla .

Moj vocnjak je mlad 2 god. pa sta bude bude ...

- - - - - - - - - -

Moze jedino neka kila da se izvuce eventualno zbog toga sto su bile okovane ledom i injem.Jedino to i po neki pup koji ce se kasnije probuditi

Код мене било -14,3 званично. Субјективно је деловало да је и мало хладније. Ја сам измерио -12 око пола један увече и исто толико око пола осам ујутру (можда се и термометар покварио, или заледио :osmeh:). Крушевац још и није лоше прошо у односу на остатак Србије, али видећемо за који дан. Гледам и просто не верујем, најхладније је било у Сомбору и Апатину -24,5. Невероватно... У Београду најнижа -9,5. Поука: Преорите путеве, паркове и тргове и садите кајсије у Београду јер у супротном само ћете живце да кидате!!!::samo bes::

Danas pregledao neke grancice gde se vide krunicni listici.Izmrzavanje 100%.Narednih dana cu pregledati ostale pupoljke koji su manje nabubrili ali mislim da je i tamo zavrsena berba kod mene.Ipak je -22 u za kraj februara nemoguca misija.

Danas pregledao neke grancice gde se vide krunicni listici.Izmrzavanje 100%.Narednih dana cu pregledati ostale pupoljke koji su manje nabubrili ali mislim da je i tamo zavrsena berba kod mene.Ipak je -22 u za kraj februara nemoguca misija.

Pele, kako si prepoznao da su izmrzli pupoljci. Ja danas presekao nekoliko i gledao pod lupom ali nisam siguran.

Danas konacno pregledao pupoljke pod mikroskopom,izmrzlo 100%.Od pedesetak uzoraka sa raznih stabala i raznih faza sve i jedan tucak izmrzao.Sada mi nece biti zao da orezujem ali i to je sada problem da ne polude i ne izbujaju jer nema ploda .Ne smem ni slucajno baciti azot.

Žao mi je Pele! Ali takva je sudbina nas koji gajimo kajsije. Ja se mogu još malo nadati dok se ne pokrenu pupoljci koje sam stavio u vodu kao kontrola. Javljam rezultate eksperimenta....
Ali idemo dalje.... Pripremiti biljke za sledeću godinu.... i sledeće godine gledati u nebo....

И код мене изгледа све измрзло, од 15-ак пупољака које сам гледао сви су измрзли, чак и они на које сам стављао кесе да би их колико-толико заштитио. Али да сачекамо још мало па да видимо, можда ће да остане пар комада за сликање :cool:

Nazad
Vrh