Kajsija

ja moram jos jednom spricati, uzdam se da u sutra ili ponedeljak nece biti kise.
jutros je bilo 4 stepena, najavili jos hladnije. cvetovi su u punom cvati, nema jos opadanja.

Ljudi, jel najavljuju minus za vase krajeve? Kod mene najavili -1 u noci izmedju 27 i 28. Dal ce cvet to izdrzati, bas tad ce biti u punom cvetu, sada je otvoreno nekih 80%?

Izdrzace do -2,-3 u cvetu

- - - - - - - - - -

Kod mene cudna situacija sa kajsijama.U utorak pocele da cvetaju a danas neke u precvetavanju.Nikada se to nije desavalo.Da li je zbog toplog vremena tekao brze ciklus cvetanja,oprasivanja i zametanja nemam pojma.Pcele nisu letele ni juce ni danas.Ispada da ce rane sorte ove godine bolje proci.Rod nece biti ni priblizan proslogodisnjem,bar kod mene.Sreca pa ce od sutra biti toplije pa da se bar nesto oprasi.Naravno ako ne bude ujutro veci mraz nego sto su najavili.

Kod mene rodna precvetala pre 2,3 dana a i roksana precvetava, za ujutru najavili oko nule, videćemo šta će biti... Inače su brzo završile cvetanje i bilo je pčela dosta.

Kod mene cudna situacija sa kajsijama.U utorak pocele da cvetaju a danas neke u precvetavanju.Nikada se to nije desavalo.Da li je zbog toplog vremena tekao brze ciklus cvetanja,oprasivanja i zametanja nemam pojma.Pcele nisu letele ni juce ni danas.Ispada da ce rane sorte ove godine bolje proci.Rod nece biti ni priblizan proslogodisnjem,bar kod mene.Sreca pa ce od sutra biti toplije pa da se bar nesto oprasi.Naravno ako ne bude ujutro veci mraz nego sto su najavili.

Nemam neko dugogodišnje iskustvo(treće cvetanje) al mi se čini da su duplo kraće cvetale. Ima i toga da je ranije bila veća razlika između sorti - sad su nekako sve odjedanput.
Npr prošle godine od prvog do trećeg prskanja - 15 dana a ove godine su počele oko 18.03. , pala kiša, pa jak vetar i dok sam ih isprskao (24.03.) evo već precvetale.

Brine me kakva je bila oplodnja, zbog vetra. Pčele su letele ali slabo. Kod mene je prošle godine bez obzira na dugo cvetanje bez mraza bila katastrofa oplodnja jer je konstantno bilo hladno i pčele nisu letele.
Na osnovu ove tri godine, gde nijedanput nije bilo štete od mraza a oplodnja je problematična planiram da ovih dana postavim kućice za solitarne na par lokacija gde su viđane. Da li neko zna kad je pravo vreme za ovo?

Trenutna temperatura je 1 stepen.
Nadam se da nece ici vise dole, sto bi moglo da bude jako pogubno.

Kod mene izmedju -1 i -2 ,valjda je kajsija prezivela u cvetu.Prosle godine je bilo isto -2 pa nije bilo stete.Ovaj je prizeman mraz i trajao je oko 3 -4 sata.Valjda je i epin ekstra zastitio kad kazu da stiti do -4...

-2,7 степена измјерено у 1 час после поноћи. То је била најнижа температура. У три је измјерено -2,1. Ложио сам ватру да испробам пећи и да видим има ли користи.

- - - - - - - - - -

Kako izgledaju te peći i ja bi ložio žao mi da smrznu:ppozdrav:

Узмеш казан од бојлера, пресјешеш по пола и завариш три шипке као ноге.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Jutros -2 kod mene. Inace kod mene su precvetale pre 3-4 dana i oprasivanje je bilo perfektno ali dzabe kad ne znam da li ce nesto preteci od jutrasnjeg mraza a i veceras ce biti neizvesno.

@Комадара Ja za 1,5ha treba jedino da zapalim zabran pored njive pa da pokusam da ih spasim :) Salim se i iskreno se nadam da je ovo bio prizema mraz i da nece biti neke vece stete.

Хектар и по је стварно много. Ја ћу видјети има ли користи. Једино да ложиш парафин, али је он скуп. Пет људи који не спавају, а ложе би било довољно за загријавање 1,5 хектара. Требало би ти око 30 метара дрва за ноћ.

-0.3 ° jutros,medjutim uvek su merenja u "hladu" ne izložena suncu tako da na osuncanim stranama verovatno nije ni bilo minusa.
Inače cvetanje je trajalo od 7 do 10 dana sve su sorte precvetale i bilo je bas puno pcela i domacih bumbara.
Imam 5 ruža,5 najboljih,5 rodnih,5 roksana i po jednu kasnocvatnu i keckemetsku,inace i breskve krenule istovremeno,luda godina. Bilo je sušenja i opadanja cvetova od vrucina od 30° mada ne mnogo al su ipak brzo iscvetale,videcemo kako ce ići dalje.

Zile, rekli ste jednu veoma smesnu stvar. KAkve veze ima to da li je mesto osuncano ili ne sa pojavom mraza ? Zimi, i pola sata- sat nakon pojave sunca na horizontu temperatura moze i dalje da opada. Sada to jeste malo drugacije, poklapa se minimum sa pojavom Sunca obicno, ali opet ne razumem sta ste time hteli da kazete.

Za mraziste je najbitniji oblik terena, da li je to dno kotline, dolina reke, brdo, brdasce ili uvala.. Te da li je malo vocka zaklonjena, negde izmedju kuca, blize nekoj sumi, ili je skroz na otvorenom okruzena njivama.

De' de' postovani Kimi,to je moje neprofesionalno misljenje zasnovano na logici jer je autostanica u šumarku sa dosta vlage a moje kajsije na jugoistocnoj padini ka Dunavu medju drugim voćnacima.
Kimi kad si vec tu,jel ce biti sansi za mrazeve pocetkom aprila,itd?

- - - - - - - - - -

Jutros -2 kod mene. Inace kod mene su precvetale pre 3-4 dana i oprasivanje je bilo perfektno ali dzabe kad ne znam da li ce nesto preteci od jutrasnjeg mraza a i veceras ce biti neizvesno.

@Комадара Ja za 1,5ha treba jedino da zapalim zabran pored njive pa da pokusam da ih spasim :) Salim se i iskreno se nadam da je ovo bio prizema mraz i da nece biti neke vece stete.
Ja сам једну кајсију оставио намјерно незаштићену за поређење, а на другу сам заборавио да је имам па нисам ложио дрва на ватру.

Možda je kolega hteo da kaže da i zemljište može da pomogne tako što isijava akumuliranu toplotu. Barem malo da ublaži nadolazeći hladan vazduh. Da li to ima smisla?

Gledao na met. stanicama Pančevo i Banatski Brestovac izmereno oko -3C a na stanici Sefkerin - Crepaja oko 0C. Brestovac je 15-ak km od mog voćnjaka....al preko Dunava...

Kimi kad si već tu,jel će biti šansi za mrazeve početkom aprila,itd?

Danas ospricao sa Signumom za kraj, jutarnja temperatura je bilo izmedju -1 i -2 dok je trenutna 14stepeni.
Videcemo da li ima stete i kakve su.

Vuxsh

Nazalost nema. Cim se izgubi izvor energije(sunce), tlo bilo osuncano ili ne se hladi ravnomerno... Jer da je drugacije, nakon letnje zege u nocima bi trebalo biti hladnije sa severne strane kuce u odnosu na juznu, sto nikako nema smisla.:osmeh:

Ziko, naravno da ima uslova i dalje za mrazeve, sto se kaze mraz ne treba toliko da zacudi coveka i pri kraju aprila u nasem
podneblju, mada mislim da zbog ove sveopste topline cim se budemo odmakli od prve trecine aprila mraz tesko da ce se vratiti.

Kod mene je izgleda bilo oko -2,5,cini mi se da ima stete.Videcu sutra da li je 10 ili 100%.Malopre zavrsio prskanje sa signumom i epin ekstra ako moze nesto da spase.

Nazad
Vrh