Kajsija

Kod mene cvetale kajsije jos pre nekoliko dana a danas konacno lepse vreme i puno pcela na kajsijama oprasuju cvetove.

Poslednja izmena:
Ispada da je bolje da su procvetale nego da su u fazi krunicnih listica.Vidim da pcele sada rade posto je preko 12 stepeni.Ja ocekujem da ce moje procvetati za par dana,taman kada zahladni i onda od oprasivanja nista ,kao prosle godine.Ne moze covek biti pametan nikako.

i onda od oprasivanja nista ,kao prosle godine.
Гледао сам пре пар дана емисију у којој се каже да је тучак негативно наелектрисан. Пчела својим крилима ствара позитивно наелектрисање на полену који носи. У додиру са цветом тај полен се због тога "залепи" за тучак. Е сад, покупићу ја прашнике са одабраног опрашивача, па ћу да то центрифугирам ал' како да направим и проверим позитивно наелектрисање? Онда би то ставио у леђни атомизер (нормално, на суво) и опрашио кајсију. Значи, идеја је ту ал' како до реализације?

Pisao sam o svojoj staroj kajsiji koja rađa polovinom juna. Sad će skoro 23 godine od kako sam je posadio. Nikad prskana ni đubrena ni zalivana ni orezivana osim kada se grane polome same od težine plodova ili počnu da ulaze pod krov. U najboljim godinama je bilo toliko roda da je i ceo komšiluk pravio džem i ostajalo je ispod drveta ogroman broj plodova.
Sada preživljava svoje staračke dane, deo krošnje (dve grane) se osušilo a pola preživelih grana je prekraćeno. Prošle godine je izbio ogroman broj mladara a cvet se javlja i na 'ramenim' granama koje su debele oko 30cm. Sad je u punom cvetu ali nema pčela.
Interesantno je da sam našao podatak za klonove domaće rane sorte da postoje one kojima je jezgro koštice gorko i one koje imaju slatko jezgro koštice. Ova moja ima gorko jezgro.

Ja već nekoliko puta pokušavam da je razmnožim i uveren sam da ću uspeti.

Brinuo sam nepotrebno. Ima pčela.... biće džema... ako se pitamo pčele i ja...

vdpvdg.jpg

Poslednja izmena:
Svaka cast @Pele, prelep vocnjak. Na kom razmaku si sadio? Kod tebe kasni vegetacija u odnosu na moj kraj minimum 10 dana, to je super u normalnim godinama. Mislim da cemo ove godine proci bez mrazeva...

Razmak sadnje je oko 4,5x4,5m.Ne bojim se ove godine mraza koliko oprasivanja.Nece niko da donese pcele,u fazonu ,,nema na kajsiji meda''...Jedino da kupim kosnice ali svi traze oko 120 eura za jednu.A prskam normalno,malo je blato posle kise ali ide polako.

Zanima me da li ste vec poceli sa bacanje vestackog djubriva KAN ili Urea?

Inace kod mene za neki dan, cim vreme dozvoli, idem sa Mankogalom i Cipkordom.

...Ne bojim se ove godine mraza koliko oprasivanja.Nece niko da donese pcele,u fazonu ,,nema na kajsiji meda''...Jedino da kupim kosnice ali svi traze oko 120 eura za jednu...

Ako imaš mogućnosti i volje i slobodnog vremena bilo bi dobro da počneš da pčelariš. Par košnica u voćnjaku i rešio si problem oprašivanja. Med ne mora da ti bude glavni cilj već samo pčele. Pčelarenje je nauka sama po sebi.

Ja nekad kad su velike kiše i sneg ne mogu da dođem do voćnjaka jer je loš put. Pčele traže da brineš o njima i da si im posvećen. Ne bih mogao da ih ostavim i da ih ne posetim jednom nedeljno da im ne otvorim košnicu ili da se sve uradi kako treba i na vreme - i šta je sve potrebno a malo znam o tome. U planu mi je da kad se steknu uslovi imam par košnica. I to ne zbog meda već zbog oprašivaja i još koječega....
Za sada su tu solitarne pčele a i jedan pčelar drži košnice na oko km od voćnjaka.

@vuxsd
Da li se baviš solitarnim pčelama?
Zanima kada je zadnji rok da se postave kućice i gde je najbolje postaviti ih.

Bavim se minimalno odnosno ne bavim se ozbiljno. Imao sam prošle godine jedan pokušaj. Imaš na forumu nekoliko postova gde sam pisao šta sam radio. Na žalost nema fotografija jer je sajt dodaj.rs prestao da radi. Ukratko spojio desetak cevčica od trske koje sam s jedne strane napunio - zadihtovao zemljom. Stavio pod streju pomoćne zgrade. Pčele ostavile jaja i zapečatile cevčice. Nisam proveravao da li su nove, mlade izašle. Možda sam trebao da te kućice sačuvam negde preko zime gde je toplije ali sam ih ostavio napolju. Videću rezultate pa javljam.

Inače solitarne pčele sigurno oprašuju na nižim temperaturama i to sam proverio prošle godine. Planiram da postavim jednu nastrešnicu na sred voćnjaka i da i tu postavim 'kućice' i za solitarne pčele i za bubamare.

evo par linkova

http://www.savjetodavna.hr/adminmax/File/e_preporuke/Kucice_solitarne_pcele.pdf

http://www.savjetodavna.hr/adminmax/publikacije/solitarne_pcele_web.pdf

http://www.pcelarstvo.hr/index.php/pcele/vrste-pcela/339-solitarne-pcele

Poslednja izmena:
Пеле, купи пчеле самице. После их сам размножи. Бар код тебе има трске. Ја сам морао да купим трску, а после сам сазнао да има у једном делу и код нас.

Ukratko spojio desetak cevčica od trske koje sam s jedne strane napunio - zadihtovao zemljom. Stavio pod streju pomoćne zgrade. Pčele ostavile jaja i zapečatile cevčice. Nisam proveravao da li su nove, mlade izašle. Možda sam trebao da te kućice sačuvam negde preko zime gde je toplije ali sam ih ostavio napolju. Videću rezultate pa javljam.
Pogledao sam ovo i sve što sam našao, ali nigde ne spominju vreme postavljanja ovih kućica. Postaviću za neki dan , ali ako one izlaze iznad 8C i odmah kreću da prave leglo i prave samo jedno leglo za sezonu-žive od 8 do 10 nedelja....ja sam zakasnio za ovu godinu.
I nigde nisam našao podatak da li postoje štetni insekti koji mogu da nasele ove kućice a ne oprašuju voće npr zolje stršljeni...

Nazad
Vrh