Kajsija

Vrlo je moguće da je ta pominjana domaća ustvari Madjarska najbolja.Ranije sam postavio klip o kajsijama iz Južnog Tirola http://poljoinfo.com/showthread.php?395-Kajsija&p=1084272&viewfull=1#post1084272 za koje sam istražujući saznao da poreklo vode od Madjarske najbolje.

Na klipu su braća Pavlovići :) iz Češke iz Velke Pavlovice (Južni Morava) najvažniji vinarsko-kajsijski region u Češkoj.Takodje i ova kajsija mi liči na neku Madžarku kada prerodi,tvrde da je autohtona sorta inače

Septembarska slikana juče. Stiže početkom septembra a cveta čak par dana pre NS sorti :) Jedino je pozitivno što cveta jako dugo.
Јеси ли сигуран да ти је то Септембарска? Код мене на 9 стабала нема још ни један цветић.

- - - - - - - - - -

Препарат Talocuper.
Сад почиње и да ме не чуди што ће ЕУ за коју годину забранити употребу препарата на бази бакра (због презасићености). Два бакра на јесен, један преко зиме и ако му додамо још овај у вегетацији биће као и код њих. Изгледа да ћемо морати да избацимо јесењу и зимску резидбу и само радити зелену.

kako sam ja shvatio j..e lud zbunjenog,iz prica nekih strucnih ljudi iz instituta pak tvrde da je keckemetska ruza isto sto i zaklopacka,tj da su je samo prisvojili,j...m li ga sad sta je tu istina.

Препарат
Talocuper.

Zimus sam razgovarao sa jednim zastitarom u Smederevskoj Palanci koja je istovremeno i vlasnik zasada od 3 ha oblacinske visnje.
Ona mi je rekla da je prosle godine koristila talocuper posle berbe. Razlog sto ga je koristila je taj sto je od agenta prodaje dobila informaciju da preparat stvara fil preko lista i da prakticno onemogucava da grinje sisaju sokove lista. Kaze da je rezultat bio izvanredan i da nije imala nikakve posledice napada grinja za razliku od njenih komsija koje ga nisu koristili jer su bili skepticni i nisu je poslusali. Navodno su naknadno sve pokupovali tako da kad sam je pitao da li ima da kupim nije imala. Ovo bi pre islo u temi visnja ali posto je kolega pomenuo napisah. Mada u pomenutom tekstu ne pominju tu njegovu mogucu funkciju pa treba ipak biti oprezan.

- - - - - - - - - -

kako sam ja shvatio j..e lud zbunjenog,iz prica nekih strucnih ljudi iz instituta pak tvrde da je keckemetska ruza isto sto i zaklopacka,tj da su je samo prisvojili,j...m li ga sad sta je tu istina.

Ne mogu da verujem da profesori sa poljoprivrednog fakulteta u beogradu, koji su ga izvojili iz prirode sa tog lokaliteta, mogu tako da pogrese.

Јеси ли сигуран да ти је то Септембарска? Код мене на 9 стабала нема још ни један цветић.

Ovo joj je treća godina i prošle godine je bilo malo roda. Dobije boju krajem avgusta ali polako zri do polovine septembra.
Možda nije hindukush nego neka italijanska ali sigurno zri septembra.

Prošle godine je bilo jako loše oprašivanje a ona je imala najviše ploda jer cveta sigurno duplo duže od ostalih pa je uhvatila i neki lep dan.

Imam osam sorti na dženarici kalemljenih nisko, visoko i sa posrednikom sa nekim razlikama u zemljištu đubrenju, rezidbi...I za dve godine nisam video neku vezu između sorti i vremena cvetanja (osim što new jersey cveta malo ranije).
Posejao sam belošljivu za podloge i ona nije ni blizu da krene a dženarika uveliko cveta...tako da ću videti dogodine kad budem imao par sorti na belošljivi da li je to rešenje.

Tu domacu krupnu ranu imao sam 7 drveta i 2014te od one kisetine, 6 mi se osuse ostala mi jos jedna. Imao sam dva klona od te rane, jedna krupna i slatka druga za nijansu sitnija i kisela. Srecom osusile su se one kiselije. Da li su to dve razlicite sorte ili samo dva klona od iste to ne znam ali su se drasticno razlikovale po ukusu! Stablo rane koja je krupna i slatka je prezivelo, pa sam iskalemio 20tak komada da razmnozim, videcu sta ce se primiti... Ne znam koja je to sorta, ovde je zovemo "Domaca Rana"?

Pisao sam o svojoj staroj kajsiji koja rađa polovinom juna. Sad će skoro 23 godine od kako sam je posadio. Nikad prskana ni đubrena ni zalivana ni orezivana osim kada se grane polome same od težine plodova ili počnu da ulaze pod krov. U najboljim godinama je bilo toliko roda da je i ceo komšiluk pravio džem i ostajalo je ispod drveta ogroman broj plodova.
Sada preživljava svoje staračke dane, deo krošnje (dve grane) se osušilo a pola preživelih grana je prekraćeno. Prošle godine je izbio ogroman broj mladara a cvet se javlja i na 'ramenim' granama koje su debele oko 30cm. Sad je u punom cvetu ali nema pčela.
Interesantno je da sam našao podatak za klonove domaće rane sorte da postoje one kojima je jezgro koštice gorko i one koje imaju slatko jezgro koštice. Ova moja ima gorko jezgro.

Ja već nekoliko puta pokušavam da je razmnožim i uveren sam da ću uspeti.

Vinčanska ruža smo mi ovde izmislili u šali da bi znali da su to od mojih kalem grančice :) zapravo su to domaće te obične, mađarska najbolja koja već, a ta vinčanska ruža je ono stablo u ćošku placa što leži na zemlji i na kojem su najkrupnije :D

Begaljička ili Zaklopačka ruža, Zaklopčanka, to su sve lokalni nazivi za jedno te isto, to nije domaća tj mađarska najbolja a zasigurno nije ni kečkemetska ruža. Ona je zapravo nešto između, sočna je nalik domaćoj, ali krupna i "tvrda" kao kečkemetska ruža. Oblikom više podseća na novosadske, okruglija je nije pljojka.

Posadio sam kajsije pisana na podlozi dzenarika, 2014 na jesen. Sada ulaze u drugu godinu ali sam propustio da orezem i povijem grane
jer su me tako savetovali...Sadnice su posadjene u jednom selu ispod divcibara na 450 m nadmorske visine.
Sada sam dodatno posadio jos kajsije roksana,viljamovke i sljive pa sam resio da se edukujem oko orezivanja,zastite i ostalog da ipak to sam odrzavam
obzirom da po tim selima nema nesto ljudi koji bi mogli o tome da se brinu. Za ove nove sadnice sam nasao na vocarskom savetniku sve sto mi treba ali za ove
kajsije koje sam posadio ranije treba mi malo saveta sta sada da uradim sa kajsijom...
Razmak sadnje je 6x5. Mislio sam na poboljsanu piramidu ali moze i vaza, zavisno od ove sada situacije.
Ako moze neki savet sta da sada uradim a sta krajem juna...?
Evo nekih slika od pre par dana...Unapred hvala za svu pomoc...

Ма и та твоја домаћа није мађарска најбоља већ је настала као сијанац мађарске најбоље или неке друге кајсије. Разликују се у времену цвјетања.

- - - - - - - - - -

Стефани, побиј колце са страна и за њих вежи гране које повијаш. Можеш користити стару одјећу или купити гумирано везиво.

Ako bih isao na vazu, da li da odaberem tri odgovarajuce a ostale da odsecem pa u junu da probam da ih povijem koliko bude moglo,
a odabrane za ramene da skratim na 50 cm sa pupoljkom na stranu..?
http://vocarskisavetnik.com/content/rezidba-vaza-druga-godina-prolece/1.jpg

Da li je glupo da neke budu vaza a neke piramida zavisno sta cu na kojoj vocki moci da uradim..?
Ove slike su moji slikali telefonom pa su lose. Za vikend idem gore da ih sredim...Predpostavljam da su ove grane izbile
preblizu jedna drugoj a sve ispod vrha sadnice.

Da li je glupo da neke budu vaza a neke piramida zavisno sta cu na kojoj vocki moci da uradim..?

Meni oblik krošnje nije toliko važan. Negde gde sam imao tri grane povijao sam ih i pokušaću vazu. Negde gde mi se jedna od tri prevremene grane polomila ili nije bila dobra ili je bila debela da se povije puštam da raste pravo ili malo ukoso pa ću praviti nešto nalik piramide. Korigovaću u toku razvoja stabla rovašenjem ako može ili rezidbom da isprovociram rast grančica u određenom pravcu. Nije glupo ako radiš za svoju dušu. Ako radiš intenzivni zasad moguće da može biti probem sa održavanjem (tretiranje hemijom) jer neće sve kajsije biti istog oblika. To će ti napisati kolege koji tako rade.

U naredna 2,3 dana najavljuju obilne padavine, kod mene se jos nije otvorio ni jedan cvet. Nadam se da ce izdrzati do vikenda od kada najavljuju bolje vreme.

Nazad
Vrh