Kajsija

Nisu te za vađenje što im je već opao list. Svako stablo je priča za sebe, kao što je svako dete od istog roditelja priča za sebe pa i blizanci.

Roksana nije nešto dobra kod mene u kraju jer sazreva ni tamo ni vamo, a nije ni nešto krupna.

Izvinjavam se sto nisam u mogucnosti da prelistam svih 140+ strana postova, ali bih zeleo da zasadim nekih desetak stabala kajsije za svoje potrebe (pekmez i rakija), posebno nagovestavam ovo za rakiju jer ove godine sam ispekao nekih 30 kazana i sve voce cistio prao podesavao ph enzimi kvasci, znaci rakija mora da bude odlicna, pa bi me zanimalo koju kajsiju da uzmem, zbog oprasivanja itd. da je slatka i socna... smanjuje se proizvodnja secerne repa ima secer da bude skup... :D salim se malo.
sta predlazete?

porucio sam 5 stabala valjda ns3, ns4 jos pet, verovatno cu jos 5 stabala keckemetske ruze, ili imate nesto bolje ?

Izvinjavam se sto nisam u mogucnosti da prelistam svih 140+ strana postova, ali bih zeleo da zasadim nekih desetak stabala kajsije za svoje potrebe (pekmez i rakija), posebno nagovestavam ovo za rakiju jer ove godine sam ispekao nekih 30 kazana i sve voce cistio prao podesavao ph enzimi kvasci, znaci rakija mora da bude odlicna, pa bi me zanimalo koju kajsiju da uzmem, zbog oprasivanja itd. da je slatka i socna... smanjuje se proizvodnja secerne repa ima secer da bude skup... :D salim se malo.
sta predlazete?

porucio sam 5 stabala valjda ns3, ns4 jos pet, verovatno cu jos 5 stabala keckemetske ruze, ili imate nesto bolje ?

Za rakiju ti je najbolja madjarska najbolja ili kako je kod nas zovu domaca.

Kod mene u okruzenju sto sam nasao u glavnom NS program, roksana i madjarska najbolja. Mozda komsija Pele pomogne...
Drustvo izvinite ,ja u svinjokolju pa umoran ne stizem na forum...Kod mene u Temerinu ima (bar je bilo do juce) sledece:madjarska najbolja,kuresia,roksana(dvogodisnje sadnice),keckemetska ruza,ns 4,cegledi aranj koje sam najvise i dopunio u vocnjaku.Dopunio izvadjene i sa kuresiom ,madjarskom najboljom i roksanom,ukupno 69 izvadjeno i posadjeno novih...Najbolje izgledaju sadnice cegledi aranj,imaju vec lepu kotlastu krunu sa tri ramene grancice..Dopuna-imaju(imali) i cegledi mamut i cegledi bibor.

Ima li neko iskustva sa rasadnikom Ševar iz NS? Imaju kajsiju sa posrednikom stenlej cijena 600din, a bez posrednika 350din. A dobio sam preporuku da imaju najkvalitetnije sadnice.

Ne - imaju najjace sadnice, e sad ljudi imaju razlicite standarde sto se tice sadnica, mnogi misle da jake sadnice su sadnice prve klase
Licno kupio sam bas tu kalemljenu kajsiju [zaklopcansku ruzu] na posredniku - stablo je bilo blize 5cm promera, sto za mene nije prva klasa jer biljka prve godine bukvalno slabo raste ili ne raste i na kraju prve vegetacije i ona sto je bila 0.8m visoka i tanka dostigne ovu a nisi je platio toliko.
Ako zelis jake sadnice onda da javi se tamo, inace skroz uredne sadnice imas kod ovih Krusevackih rasadnicara.

Slažem se sa ovim što je napisao kolega ubovicratko. Pogotovo što ja ne želim da preterano đubrim i prihranjujem sadnice. Onda one boluju jer su navikle da dobijaju mnogo hrane. Velike sadnice se i više oštete u transportu kada se šalju brzom poštom mada i to zavisi kako su spakovane i kako se prevoze. Al da budem sto posto iskren na ledini lepše izgleda razgranata velika sadnica nego prutić (bar u početku). Doduše lepše izgleda i 'slučajnim prolaznicima'. Kolegama koje planiraju puno da đubre, njima odgovaraju velike sadnice, verovatno. U principu svaka roba ima svoga potrošača. Svako zna šta je najbolje za njega i njegov zasad. I, da, imam lepa iskustva sa rasadničarima iz Kruševca...

Ne znam šta ću problem mi je prevoz preko granice, sinoć sam vozio neke sadnice jedva sam prevezao, ne smijem se više usuditi. Traže fitosanitarni pregled...

Cene sadnica su vise nego sarene. Trazio sam Auroru i nisam je nasao ali sam naleteo na DM1 i kupicu par komada. Ima je rasadnik u Kacu i nesto malo okulanata na Rimskim sancevima.

Nazad
Vrh