Kajsija

Nema tu nikakvog gloženja,različita mišljenja....da ne preglabavamo ranije priče o podlozi,itd.Ok pojedinačna stabla u zavetrini kuća,kajsija ili ima klimatske,itd. preduslove za dugogodišnju rentabilnu eksploataciju ili nema.To je valjda suštima sveg pisanja.

Ja sam samo reagovao jer više puta je pisano kako kajsija nije za uzgoj,kako se obavezno suši nakon 15 god a svakodnevno prolazim kraj kajsijara starijih od 20-30 godina,koji se minimalno održavaju,oberu u 2-3 dana i teraj dalje.Ni kod nje nije sve idealno i sigurica mada je milina jedna u poredjenju sa trešnjom i 1,5 meseci sa beračima npr.

@Жиле

Tacno je da postoje kajsijari od 20-30 godina ali nisu sadjeni na 4x2m i gusce, kao ovi danas. Ti stari kajsijari su sadjeni 6x6, 6x5 stabla nesmetano i slobodno rastu, zato se i ne suse.
U svakom drugom dvoristu nalaze se pojedinacna stabla kajsije, neka su stara i preko 40 godina i ne suse se, to je valjda dokaz da kajsija ne trpi gustinu i zbijenost... Ne bavim se kajsijom (iz hobija radim manji broj stabala) ovo je samo logicno razmisljanje.

Mozda sam vec postavljao ovaj video da ne pretrazujem temu, evo ga ponovo.

Poslednja izmena:
Da da,sve intenzivni zasadi 5x5 i neorezuju se već se seku suve i polomljene grane.Za razliku od ovog snimka takve vaze u tim godinama ne prelaze 3-4 m najviše.Poboljšana piramida je u takvom sistemu po meni najbolje rešenje.
Ima samo jedan zasad koji ja znam koji je 4x3,5 i približava se 20im godinama,e tu se reže jednom godišnje,videćemo.Svi održavaju i prskaju minimalno.
Inače i ja imam 20 kom oko kuće za moje potrebe :),zanatlija sam inače al kad zavoliš voćarstvo,zemlju,atar....geni me izgleda vuku da sam više u prirodi.Sada već pregovaram sa dvoje ljudi za neke manje njivice,pa videćemo,biće nešto. :ppozdrav: možda usput ulovim i nekog zeca :)

Meni su se ove godine osusila cela tri stabla (trogodisnje), sto me nije iznenadilo. Ali jeste to da su mi se osusila 4 stabla (stara vise od 20 godina) u roku od dve nedelje i to u sred maja meseca.

Pa svaki zasad se nekad osuši,ne mogu valjda sve voćke odjednom ,ako su u isti dan sadjene.Suše se i seku,čupaju trešnje,šljive sve voće,sad je vreme i svi nešto seku i vade,taman ljudima bude drva i to je prirodni ciklus.
To kod tebe bi već bilo malo nezgodno bez obzira na površinu,jel se dešavalo išta slično kod ljudi do tebe?

te su posadjene ne secam se (mozda nisam ni rodjen), baba i deda su posadili. u okolini (2,3 baste sa obe strane) nema niko nista.. sa desne su dve napustene baste a sa leve mozda desetak sadnica..

81d66948af1bb8da7e7d4593e1a88da7.jpg
cb7235cd36946af2359b7c2151fa6857.jpg
70554adb174ac7b4392fd6c78a391eaa.jpg

Da li neko ima kajsiju Kuresio,imam ponudu za sadnice a treba da sadim u ponedeljak na mesto izvadjenih pa bih ubacio nesto od nje.Znam samo da je ranija sorta...Ima li je neko i kakva je?

Pozdrav. Dali ste vec odradili prskanje bakrom . Kod mene skoro 90% lisce nisu jos opadali a ima i stabla sa koje skroz su se opadali

Poslednja izmena:
Ta stabla sa kojih je list opao su verovatno za vadjenje sledeće godine,ako na ostalima u voćnjaku list nije opao a u pitanju je ista sorta

Nazalost ista je sorta i madjarska najbolja . Ove godine bez problema se rodio i redovno sam radio prskanje kao kod ostalih stabla

Imam da zamenim 12 sadnica i hteo sam da ubacujem rane sorte u vocnjak (Aurora), medjutim ne mogu da nadjem sadnice. Ima li neko ideju sta da ubacim ili da menjam sa NS4 eventualno sa Madjarskom najboljom

Imaš po internet prezentacijama reklamiraju se sorte domaća rana, krupna rana, mađarska rana a ima i neka mađarska krupna rana...(moguće je da je to sve ista sorta sa varijacijama)...valjda je i nju džersi rana...Nemam isustva ni sa jednom....tj. imam jednu kajsiju koja je po mom mišljenju domaća rana ali to je jedno stablo u zavetrini posađeno pre dvadesetak godina. Interesantno je da je semenka u koštici gorka a na netu sam našao podatke da domaća rana ima varijante i sa gorkim i sa slatkim semenom....
Ti si u Vojvodini tako da bi mogao te novosadske ili mađarske sorte...
Valjda će neki iskusniji kolega da da svoje mišljenje...

Kod mene u okruzenju sto sam nasao u glavnom NS program, roksana i madjarska najbolja. Mozda komsija Pele pomogne...

Pozdrav. Kakve iskusva imate sa roxanom . Nada lose zamerke nisam jos citao ali ipak koliko ste snjim zadovoljni?

Nazad
Vrh