Kajsija

Sadnice kajsije sa prevremenim granama koje sam jesenas kupio od @Miroljubceful i posadio, kalemljene visoko na vinogradskoj breskvi danas su izbacile pupolje znaci bice plodova vec u 1 godini...

2a8b280c11ab1029fb2420922bf6b595.jpg
41cbc7b46c86669dc223acb3e9f48ac2.jpg
ca025b06e827cbc05c1fa73bbdfe7a81.jpg

Sadnice kajsije sa prevremenim granama koje sam jesenas kupio od @Miroljubceful i posadio, kalemljene visoko na vinogradskoj breskvi danas su izbacile pupolje znaci bice plodova vec u 1 godini...

Obavezno zametke cvetova odmah pokidaj. Drvce ne treba da trosi snagu na plodove u prvoj godini vec na rast i razvoj. U drugoj eventualno ostaviti po jedan plod tek za probu.

Odlicne su.Da ti nisu prve dve slike razvučene?Nešto mi široko deluju?Kod mene na Fruškoj gori ns sorte tek tek krenule a roksana "puca".Ipak 290 metara visine uspore vegetaciju.Čudna najava vremena sunce,kiša toplo.Sretno!

Ovakve su bile i moje domaće pa se pretprošle godine otelile do poda i u toj pozi ostale, neke su se grane i odvaljivale....

Posle sam odradio korekcije i sad baš lepo izgledaju, provetrene su, može im se prići, moraću baš da se setim da slikam dok još nemaju list :) Ne valja da imaju baš ovoliko dugačke grane u stranu, kad tad će se saviti do zemlje, a viđao sam pošteno iskršenih stabala prošle godine koje su onda rezidbom vraćali 3 godine unazad.

U principu moje mišljenje je da bi na ovima samo trebalo na predugačkim odraditi prekraćivanje i ništa više. Isto tako koje rastu mnogo u vis pravo.

Obavezno zametke cvetova odmah pokidaj. Drvce ne treba da trosi snagu na plodove u prvoj godini vec na rast i razvoj. U drugoj eventualno ostaviti po jedan plod tek za probu.

Kod sadnica od @Miroljubceful-a koje sam sadio sredinom februara (druga tura pocetkom marta) sam zakinuo nekoliko cvetova koji su bili u fazi pocetnog bubrenja. Proslog vikenda izvrseno povijanje grana a ovog orezivanje
knife.gif
ali i dalje tokom godine ostaje borba
flower-smiley-emoticon.gif
da bi se primile kao i nastavak formiranja vaze.
Toliko za sada.

Imas pravo, poslidao sam cvetove. Samo sam hteo da kazem kad je kvalitetna sadnica brzo stasava i ranije daje plodove...

NS rodna koja mi je u 3 vegetaciji razvila tek po neki cvet, njih sam kupio u Cmana Promet...

Poslednja izmena:
Sadnice su mu extra i ja sam zakasnio pa sam nesto konbinovao sad za prolece, za jesen znam od koga uzimam opet :)
Još da iskalemi crvenu ranku i neku stariju kajsiju tipa ruža ( kasnije cvetanje ) čisto za merak ( čitaj rakiju ).

Imas pravo, poslidao sam cvetove. Samo sam hteo da kazem kad je kvalitetna sadnica brzo stasava i ranije daje plodove...

NS rodna koja mi je u 3 vegetaciji razvila tek po neki cvet, njih sam kupio u Cmana Promet...

I moje sadnice posadjene prosle jeseni, roksane na belosljivi visoko kalemljene, su izbacile cvetne pupoljke. Istina ne bas svaka ali najveci broj da. Tako mi je bilo i prosle godine sa posadjenom madjarskom najboljom.

Jedan komsija prosle godine nije poslusao i ostavio sve cvetove. Bilo mu zao zametnutih plodova. A zametnula bas dobro. I kad su pocele da se venu i da pokazuju simptome bolesti zove upomoc. Dok sam im otkidao sve plodove poceo da kuka. Ali na kraju sve su se povratile i dobro napredovale. Poenta je da ne treba zaliti. Tek trece godine, ako je sve u redu, treba da daju neki rod.

cd83dcb8bf70277698ddda6dc7039832.jpg
U prethodnom postu je 39-ka, a ovo je Ruža. Neorezivane.

I kad rece da prestajes sa orezivanjem kod kajsija 3-ca godina?

Tako, dok se ne optereti rodom, par godina je "vraćaš", formiraš 4-5 nosećih stubova i to je to. Ova Ruža se ne reže već godinama, ali ne raste u visinu. Rodi od solidnog do preteranog i rod joj povija grane na dole.

Ja sam ,,tukao'' moniliju u nedelju,horusom ,a sad sam kupio kubik plus i bor.Mislim da cu u petak drugo prskanje.Da li smem kubik i vuksalov bor zajedno da pomesam,da se ne mucim dva puta?

За црну кајсију немам одговарајућег опрашивача. Прошле године је лијепо цвјетала, али у близини није било кајсије да је опраши. Није црна кајсија самооплодна. Бујност добра, не пуца јој кора од мразева, лијепо се грана, нема болести. Чак размишљам да користим црну кајсију као посредника при калемљењу.

- - - - - - - - - -

Аурора избацила понеки цвијет, а ја се нисам сјетио да их поскидам да не закаче монилију. Синоћ је било мало кише, а и ове ноћи ће. Свакако ми сад аурору нема нека друга кајсија да опраши.

Ja sam ,,tukao'' moniliju u nedelju,horusom ,a sad sam kupio kubik plus i bor.Mislim da cu u petak drugo prskanje.Da li smem kubik i vuksalov bor zajedno da pomesam,da se ne mucim dva puta?

Ja sam bor mesao sa chorusom a dodavao sam i BM86 radi bolje oplodnje. Pretpostavljam da moze i sa kubikom ali procitaj sta pise na preparatu.
Kod mene tek sporadicno pocinje cvetanje i to samo kod mladih kajsija. Stare ce tek za par dana.

Ja sam išao chorusom u četvrtak, znači pre 6 dana, a juče opet, znači posle 5 dana. Taman sam prvi put pre kiša, faza je bila od malih belih balona do 10% cvetalo, kako koja, sutradan krenule kiše, onda čim su stale juče sam opet pa uveče kiša, lepo sam je dočekao oba puta i ispoštovao 5 dana razmak koji preporučuju. :)

Juče je bio mahom pun cvet, dodao sam i ja BM86. Nisam zasebno i bor jer u njemu već ima bor. Preporučuju da se on ne meša ni sa čim, ali to je više ograđivanje jer niko ne navodi zašto ne mešati.

Sinoć udari neko nevreme oko ponoći, baš jak vetar, pitam se da li je mogao da počupa cvetove.

Generalno su mi kajsije nekako krezubo cvetale, nema tu puno cveta, verovatno jer su prošle godine prerodile. Ima po neko stablo vidi se biće puno ali ima nekih da nema 3 cveta na celom stablu.

Takođe jedna koja je krenula da lista kao što vi neki pominjete je u lošem stanju, ima 2 cveta a ima i mnogo izmrzlih grana, tačno se vidi crna grana koja pukne ko suva kad je povučeš.

Plus hladno vreme, kiša...teško da će biti dobra godina.

Pčela ima u srednje broju. Primetio sam još nešto, moji nisu kosili travu kod njihovih kajsija, a ja sam na jesen orao jer sam one m39 vadio pa da počupam što više korenja, skoro sam potanjirao da izravnjam i tu je sad gola zemlja, jedva vidiš po neku pčelu a kod mojih cvetao maslačak i ovo livadsko cveće, pčele na sve strane, tako da još jednom savet, odložite suzbijanje trave do posle cvetanja!

Sve u svemu haos.Rastegnuto i slabo cvetanje,mnoga stabla(ns rodna) bez cveta.Vetar duva,ubija,pcele ne lete,slabo ce tu da bude oprasivanja.Ja cu drugo prskanje ponoviti u subotu kada javljaju manje vetrovito, razmak izmedju prskanja ce biti 6 dana.Bice premija uspeti ubosti sa prskanjem tacno kada treba ali bolje ikako nego nikako.

Хм, ја се плашим и мраза и кише. Кајсије ће почети цвјетати сутра-прекосутра, а од суботе иде ред кише, а после можда и мраз. Неће ми жена дати ни једну кајсију да посадим.

Zvao galeniku-zastitara zbog kombinacije kubik plus-bor.Kaze moze bez problema,bor ne ide nikako sa mankozebom,mankogalom i slicnim formulacijama(ciprokonazol)...U subotu vetar normalan 2m/s,bez kise,obavezno prskanje.

Nazad
Vrh