Kajsija

Ovakva je situacija kod mene.
Kod ranih sorti jos nije skroz opao list a kod poznih skoro pa skroz.
Ovo su slike od pre par dana.
08e782370056828.jpg
d5340b370056619.jpg
4c0d36370056659.jpg
4c0d36370056659.jpg
02c642370056690.jpg

6c013c370056723.jpg
7a01da370056772.jpg
6790a2370056894.jpg

Ovo je jedna rana.
08e782370056828.jpg

S obzirom na vreme i prognozu od deset stepeni za nedelju mislim da nemaš razloga za brigu.Da je bilo kiše ranije bi završio list ovako taman će sada da se očiste lista i spreme za zimu (ako ne olistaju opet od "vrućine") .Luda godina,nema šta.Nadajmo se da će zima ipak biti kako treba.

Izvinjavam se ako pitam neso o cemu je vec pisano ali cini mi se da sam negde procitao da se kajsija ne reze zimi. Vazi li to i za tek posadjene kajsije, mislim na skracivanje, moze li sada ili da se ceka vegetacija?

Скрати у другој половини марта и премажи неким средством (као калем-восак) да зарасту ране. Кајсију треба орезивати у другој половини марта и љети.

Izvinjavam se ako pitam neso o cemu je vec pisano ali cini mi se da sam negde procitao da se kajsija ne reze zimi. Vazi li to i za tek posadjene kajsije, mislim na skracivanje, moze li sada ili da se ceka vegetacija?

Bilo bi' bolje ne rezati.Ako su ti izašle iz školice sa predugim prevremenim granama,kao meni prošle i ove godine pa je već i rizično zbog snega,vetra,onda ih fikni slobodno.Meni se prošle godine izmrzao jedva jedan cm a ostavio sam desetak više od visine na koju sam planirao da kratim s proleća.Slobodno prekrati i ostavi jedno 10-15 cm-ova i nema zime :) a i nema stvarno .

Ja sam isto tako ove godine,deo sadnica mi je imao predugačke prevremene grane koje sam skratio i baš kao što si rekao ostavio sam jedno 10-15 cm više od onog zamišljenog što bi skratio na proleće.

Kako stoje stvari kasija u plantažama voća možemo imati onoliko koliko možemo oprostiti kada ne rode.

Nikako skromni rezultati, ja sam svojim ocima video ista takva neorezana stabla godina kad klima ide na ruku kajsiji rode preko 200kg

Posadis 2ha ekstezivnog umesto hektar intenzivnog i bog da te vidi :osmeh:

Imam takvih kajsija, kalemio ih nekad moj pokojni deda na sejanac dzenerike imaju skoro 30godina i nisu se posusile, od odrzavanja samo prskanje od monilije. Rode obilno kad ne izmrznu, ali cesto izmrznu zato sto je neka stara bas rana sorta nemam gotovo nikakvu korist od njih.

Nazad
Vrh