Kajsija

Нашао сам у расаднику "Калем Коњух" да се ипак ради о две сорте. Иначе у сортној листи је мало нејасно: има Домаћа крупна, Мађарска рана и "Wahre Grosse Fruharprikose (Grose Fruhe Крупна рана)". Све су обележене као аутохтоне или "одомаћене стране сорте".
Што се тиче Кечкеметске руже, поред ње, ове године је призната и "Ружа" (без префикса и суфикса) као домаћа сорта (страна 78.)

hteo sam reci Bolecu da je zaklopcanka Madjarska ruza

Na netu kad se traži mađarska ruža nalazi se "kečkemetska ruža (mađarska)". Kečkemetska i jeste poreklom iz Mađarske, a zove se ruža :)

Zakomplikovalo se sa tim ružama da te bog sačuva....

Ma OK sad postoji sorta koja se zove samo "ruža", ali šta je to tačno u stvari? Kad odeš na Boleč na pijacu, svi već godinama imaju "ružu", kod mene kad pitaš starije za neku kajsiju šta misle koja je sorta, samo kažu "ruža", kao da je ruža default izraz za....nešto...domaće...ali krupnije, ne ona sitna...al ne baš ni ona crvena mekana nego ova tvrđa... :D

Bas zaklopcanka zna Oktopod i Radasin o cemu pricam sad da li je to ista vrsta neznam

Ja verujem druze da ti znas ,ali ja ti kazem da pod nazivom Zaklopcanka nisi mogao dobiti ili kupiti od sertifikovanog rasadnika,jedino da je neki lokalni rasadnicar,nalepio takav naziv.... inace zaklopcanka je madjarska ruza
ako zelis vise informacija trazi u imeniku Miodraga Radosavljevica iz Zaklopace pa se informisi

Kalemimo oduvek na divlju šljivu, odskora na podloge sa posrednikom, neki i na divlje breskve (Radosavljević Mijodrag /da, sa J/ ih ima poprilično i na breskvi, od pre nekih 10-ak godina).

Да је заклопчанка мађарска ружа могуће је једино уколико мађарска ружа није призната као врста (сорта). Уколико је нека врста већ призната не би је на признавање послао Пољопривредни факултет у Земуну.

ove moje misle da je april,dali da ih vadim sadili da čekam šta će biti u proleće:sta:
fotografija0478.jpg
fotografija0477.jpg
fotografija0476.jpg

Vasovac,slicno i kod mene,videcemo sta ce biti na prolece.I kod mene nije nista bolje.Koja je to sorta sto ti je ponovo olistala?

I kako mu radjaju? pretpostavljam da mu je ovako lakse obrati samo je verovatno malo otezano traktorom prolaziti izmedju redova
Ма рађају одлично па ко год диже нови засад или мења стари калеми К. Ружу. И ако по карактеристикама има знатно бољих сорти у Бегаљици се Ружа показала као добитна комбинација и никог не можеш убедити да проба нешто друго. Што се тиче обраде углавном сви користе 539 (сада Тафе 42) без кабине са подривачем (9 тела са копљима или пачјим ножицама), тањирачу и тракторску фрезу па се некако провлаче. Ко нема пипалицу очисти мотиком до стабла или култиватором 506. Из неког разлога траву не воле да виде па нема затрављених воћњака (пошто је код мене средина затрављена сви се нуде да ми то очисте чак и џабе).

Ima li nesto od ove kajsije ili je gotova? Ova ostecenja su od detlica, a kajsija je samonikla.

Nazad
Vrh