Kada niste u traktoru, vozite

Za to bi trebalo pitati malo stručnije kolege tu na forumu u to stvarno nisam upoznat u princip rada. Jedino znam da je pogon na prednjoj osovini i po potrebi pali zadnji pogon automatski, ima el.kontrolu proklizavanja koji može da se isključi, blokadu diferenciala koji se uključuje na dugme elektronski, ima pet brzina a kao da mu fali šesta.

Za to bi trebalo pitati malo stručnije kolege tu na forumu u to stvarno nisam upoznat u princip rada. Jedino znam da je pogon na prednjoj osovini i po potrebi pali zadnji pogon automatski, ima el.kontrolu proklizavanja koji može da se isključi, blokadu diferenciala koji se uključuje na dugme elektronski, ima pet brzina a kao da mu fali šesta.

Nisam dobro definisao pitanje. Zanimao me je nacin ukljucivanja. Mada sam predpostavio da elektronika sve to regulise. :ppozdrav:

Koliko si ga platio ako nije tajna. Moja KIA je isto 2.0 ali ima 6 brzina. Što se unutrašnjosti tiče mislim da su kod mene i dodavali kilometražu možda im nešto znači prilikom uvoza. Ali unutra je kao nov

- - - - - - - - - -

Što se tiče zaključavanja diferencijala mislim da to dugme kada se stisne zaključa dif. i svi točkovi isto vuku. Tada može samo pravo da se vozi i ne brže od 40km/h jer u suprotnom dolazi do oštećenja. Ako ima neko stručniji neka me ispravi slobodno

Mislim da je to samo za sve cetri vuce

- - - - - - - - - -

Ili eventualno imate neku elektronsku varijantu

- - - - - - - - - -

Ili jos gore ako je na vakum kao kod starijih kia

Poslednja izmena od urednika:
Kod mene na Micubisiju je stalna zadnja vuca a na reduktoru se ukljucuje prednja I spore, ali nema blokadu diferencijala vec samo je blokiran medjuosovinski prenos. Dok npr. na Ladi Nivi stalno vuku svi tockovi a blokadom se blokira diferencijal tj. medjuosovinski prenos u reduktoru.

- - - - - - - - - -

Sta je na vakum kod starih KIA?

Koliko si ga platio ako nije tajna. Moja KIA je isto 2.0 ali ima 6 brzina. Što se unutrašnjosti tiče mislim da su kod mene i dodavali kilometražu možda im nešto znači prilikom uvoza. Ali unutra je kao nov

- - - - - - - - - -

Što se tiče zaključavanja diferencijala mislim da to dugme kada se stisne zaključa dif. i svi točkovi isto vuku. Tada može samo pravo da se vozi i ne brže od 40km/h jer u suprotnom dolazi do oštećenja. Ako ima neko stručniji neka me ispravi slobodno

Nije tajna 6000e sa probnim tablicama i tehničkim pregledom. Tako sam i ja čitao po forumima da prednja radi uvek a zadnja automatski se uključuje a kad pritisneš to dugme za blokadu diferenciala onda oba osovine vuku isto 50:50 % bar je tamo tako piše. I ovaj nema ni jednu ogrebotinu na tabli ni na vratima nigde kao nov, kožna sedišta nigde istrošena ni popucana kako su ga sačuvali u ovakvom stanju ali svaka im čast.

Ti automobili 99% nemaju potpune blokade diferencijala... A to sto pise DIF LOCK to samo izgleda lepo... :osmeh: Tad se zakljucava srednji diferencijal i tad mora da vuce jedan zadnji i jedan pednji tocak STALNO... (kao na Ladini nivi i ostalima u toj klasi) .. E sad to se mesa sa POTPUNOM blokadom diferencijala kao sto je na PICU ili na vojnim kampanjolama ,na UAZ-u (ko ima blokade).. I tad vuku svi tockovi bez obzira dal je jedan u vazduhu a drugi u blatu... Bez te blokade odmah pocne da vrti onaj koji je u vazduhu... (uglavnom su te blokade ukljucuju na vazduh,sajlu a za neke cak moras i izaci iz vozila)..

Dosta idem po Dzipijadama i o tome znam mnogo.. Ozbiljna (potpuna) blokada diferencijala kosta preko 1000e!!!!
KAd sam vozio LAdu nivu na zadljoj osovini sam uradio da imam dve rucne kocnice!! Zbog toga kad mi je recimo zadnji desni tocak u vazduhu ja cimnem desnu rucnu kocnicu i taj tocak blokiram i pocne da vrti ovaj sto je u blatu dole.... Ali napred nema nikakva blokada... Lada je prodata i na njeno mesto je dosao UAZ.. :osmeh:

Ni ova nema blokadu dif samo prednju i zadnju vuču ,spori i brzi hod

Te blokade diferencijala umeju da pomognu ali umeju jos lakse da pokidaju nesto ako se nepravilno upotrebljavaju... JA sam vise za blokadu na zadnjem diferencijalu a prednji da bute takav kakav jeste.... Manja je verovatnoca da cu nesto po terenu da pokidam.. :haha:

Skinuto sa jednog foruma:

The handbook isn't very clear. My understanding is that the 4WD system is in automatic unless you have pressed the lock button. Even if you have pressed the lock button, the system goes to automatic above 20 MPH and then reverts to locked as you slow done. The system will still kick-in above 20MPH if wheel slippage occurs on the front axle. These bits are from a 2007 US promotion (NB not all models have TCS or ESC):

On demand electronic 4WD:
When sensors detect traction loss, a central controller engages a clutch pack in the coupling assembly to connect the rear wheels to the powertrain
• Engine torque is transferred to the rear wheels to improve traction and keep Sportage moving• The 4WD LOCK feature allows the driver to “lock” the coupling assembly into 4WD by depressing a switch on the instrument panel
Traction Control System:
As sensors detect traction loss, the central controller applies brake pressure to the slipping wheel and diverts additional power to the wheel with traction
• With the combination of Electronic Control On-demand 4WD and Traction Control,Sportage may need only one wheel to have sufficient traction to keep the vehicle moving
Electronic Stability control:

• ESC sensors monitor steering wheel angle, actual vehicle path, yaw and vehicle speed• The ESC controller instantly detects potential loss of control during understeer or oversteer situations• By adjusting throttle and applying select brakes, ESC helps the driver maintain control of the vehicle and keep it on its intended path
ESC also features the convenience of a driver ESC OFF switch to disengage the system when the vehicle is in conditions such as deep snow or mud.

4W lock i slicne stvari se srecu kod novijih SUV vozila i oponasaju blokadu,ali nisu klasicna blokada difa.To je jednostavno elektronska simulacija blokade centralnog diferencijala i rasporedjuje snagu u odnosu 50:50.Meni se recimo svidja kako su blokade resene na G klass.Sva tri difa imaju blokadu i aktiviraju se potpuno nezavisno jedna od druge.

4W lock i slicne stvari se srecu kod novijih SUV vozila i oponasaju blokadu,ali nisu klasicna blokada difa.To je jednostavno elektronska simulacija blokade centralnog diferencijala i rasporedjuje snagu u odnosu 50:50.Meni se recimo svidja kako su blokade resene na G klass.Sva tri difa imaju blokadu i aktiviraju se potpuno nezavisno jedna od druge.

Na novijim vozilima elektronika koci onaj tocak koji pocne da proklizava,to jest pocne da se lakse okrece od drugog... Ali to nema nikakve veze sa "potpunom" blokadom (mehanickom)... Kad vozac sam ukljucuje blokadu po potrebi... Ali da ne idemo dalje u :off_topic:

Pobegli ste od teme,kad neteram traktor ondak teram audi jaje 88god,pasata karavana b3 92god,polo clasic 03god, golf 4 02god,i moped choper princ sprint 250ccm koreanac,a kad sve zakaze i ostane bez goriva tu je jedan dvogodac lipicaner pluto janja mozes jahati a moze i u kola

Jedno pitanje,danas vozio nekog Golfa 2 i kad se prebacuje sa benzina na plin hoce da se oseti malo u kabini,znaci samo kad prebacim i jako jako malo zamirise na plin.Posle toga se vise nista ne oseti.Da li je to normalno ili ne?

Nazad
Vrh