zombie_666
Banned
I ja se prikljucujem istomisljenicima da bih kupio novog automatika ili od nekog koga znam da je prvi-drugi vlasnik, a polovan sa placa samo manuelni.
Ko nije imao voznju da 12puta na jednom semaforu ne krene-stane dok ga ne prodje taj ne zna sta je prednost tastera "D" .![]()
Moja sestra i zet živi u Štutgartu i uvijek su imali malo auto za grad, obično Fiat Punto, posle Golf 4 obični i na kraju, Gofl 4 sa automatskim mjenjačem. Preporodili se, i ja sam imao priliku dosta da ga vozim tamo i to je jednostavno nešto nezamjenljivo za veliki grad, gužvu i semafore. U našim gradovima koji su kao sela spram evropskih ponekad mi se život smuči - često mi se dešavalo da me prolazak kroz Tuzlu košta po više od pola sata a ima samo 5-6 semafora. Sto posto si u pravu i za kupovinu. Kao što sam ranije napisao, automatik mjenjač (klasični, rješenja kao DSG, CVT mjenjač kod Audija i slično ne brojim) je veoma pouzdan sklop koji traži redovno servisiranje u vidu zamjene ulja i filtera ulja - vjerovali ili ne, na otprilike svakih 50-80 hiljada kilometara, zavisno od vozila i proizvodjača a opet je velikoj većini vlasnika takvih vozila to teško ili skupo (npr. za Jeep Cherokee težak više od 2 tone sa 220KS i 4000 kubika i pogonom na sve točkove, zamjena košta oko 100 eura). Zbog toga, samo novo ili od veoma sigurnog poznanika/rodbine.