Kada niste u traktoru, vozite

Prijatelj ima takvog samo limuzinu.On ga ne štedi nikako i kaže ispod 7 ne može ko ima oštru nogu na papučici gasa.

Evo sta sam kupio pre neki dan.
2iatp94.jpg

sasa22 kad predjes nekoliko hiljada km da ovo nase gorivo prodje malo kroz dizne pa nam se javi sa potrosnjom ponovo.
ja imam 1.9 130ks prosek mi je 6l , po gradu trosi 7/8 sa klimom 9/10, na otvorenom kad sam sam u autu to je 1600kg ukupno do 90/95km/h mi je potrosnja oko 5l ,odem do bgd 140km/h autoputem po gradu se malo provozam i nazad 6.5l

Laguna 1.9 dci , potrošnja na otvorenom 4,8-5 l/100 km u gradu oko 7-8 l ED lagana noga . Na otvorenom pod uslovom da se koristi tempomat.

Ljudi, gde sam ja rekao da mi auto trosi 5l/100km? Kazem da pri toj brzini, u tom stepenu prenosa, trosi 5l.Meni je prosek trenutno 9l, al tu ima raznog eksperimentisanja (izivljavanja).

Eto da budem precizniji , na tempomatu namestim 86 km/h u 5 brzini. imam jos jednu brzinu ...6. kad idem onda oko 105 treba da se ide , ali je potrošnja za nijansu veća.

Evo moje masine na autoputu letos pri povratku sa mora. U pitanju je Mazda 6 2.0 dizel, 120 ks, 2003 god, 5 brzina

Prosecna potrosnja ( mereno a ne sto pokazuje kompjuter ) je bila 6.5 litara. Prosek je bio na 2.500 predjenih km. Tu je bilo normalnog puta, autoputa, krivina u juznoj srbiji gde se vozilo 40-50 zbog velike kolone, i izuzetno brdovitog terena u juznoj grckoj, i 500 km gradske voznje ( tu racunam i put do raznih plaza gde je bilo takvih uspona sa krivinama da se morala koristiti i 1 brzina )

Zato moj pezo srkne ladno 9-10l plina sto po gradu sa klimom sto otvoreno,nikad nije ni presao 10l/100km,ali mi noga redovno propadne na gasu. Benzina po trenutnoj potrosnji kompjutera trosi 6.3l/100km,a u 5-oj na 80km/h trosi 4.3l/100km.

Moj tast vozi Mazdu 626 i sa njom je preso preko 300000km , ja sam oduvek zeleo Mazdu 6 ali on mi reko da navodno u Mazdi 6 stavljaju Ford motor. Ja nikada tu informaciju nisam proverio. Pa zato polako sam se udaljio od tog auta. Inace ja puno verujem u japanska vozila.

Da kazem i ja jednu:)Grupacija PSA napravila je motore koji se ugradjuju u Pezo,Mazdu,Volvo,Ford,Citroen,i u neki model BMW .Ford 1.6 (tdci)motor je HDI motor
1.8(tdci) je Fordov motor
Novi motori generalno imaju problem sa zamajcem,Pasat,Golf,Audi,Ford....
To sto kazete za dizne,samo treba tociti gorivo na vecim pumpama,Nis,OMW...kod sitnih privatnika NE.
Ja imam Focus 1.6tdci od 90ks.Potrosnja do Grcke 1100km u jednom pravcu je bila 4l.Na tempomatu pri brzini od 80 km trosi 3.5l.

Nije samo kod TDCI nego je to na svim Common rail motorima, kamionima, traktorima itd. Problem je u sadržaju sumpora u našem gorivu, u poslednje vreme se tehnološki postupci poboljšavaju i domaće gorivo povećava standard tj. smanjuje se sadržaj sumpora. Problem su kiseline koje nastaju sumorna kiselina itd. i izjedaju sedišta injektora i igle , koje su izuzetno osetljive na bilo kakve varijacije. Potrošnja se povećava, automobil ,kamion, traktor, dimi neravnomerno radi itd. u tom stradaju nosači motora usled neravnomernog rada (ili neispravno plivajućeg zamajca) ...da ne dužim

Mora se točiti gorivo na MOL-u , OMW (Diskutabilno zavisi od zakupca) i na NIS-u

To sam se nadovezao samo na izbor kod Forda TDCI vs TDDI, tj. na ono sta pricaju kada su u pitanju ta dva tipa motora :osmeh:.

Tddi motori su bez zamajca,ali tdci je noviji motor,napredniji i bolji.Svi imaju neku manu.Evo Audi a4 od 2005-2008 ima problem sa uljnom pumpom koja kosta 1200e i to 2.0 tdi motor,ima svaki neke nedostatke.Pasat bkp motor ima problem i za izbegavanje je,tek od 2008 ga treba gledati,itd.

Nazad
Vrh