Kada niste u traktoru, vozite

Ne bih da ga kudim,ali znam da je kroz servis proslo nekoliko kojima je radjena turbina i dizne,mada ima taj auto i godina pa nije ni bas neobicno sto im je to radjeno.
Kiraj a neki benzinac sa plinom? Puno sigurnija kupovina.

dok dodje u nase vlasnistvo i nase gorivo moramo raditi dizne pogotovu CR, ja fordove nevolim jer trule strasno,gori su od opela

@kiraj secam se da su kod nas majstori diskutovali od Focusu 1,8 i razlikama izmedju TDCI i TDDI i uglavnom su na strani TDDI, nisam bas pratio zasto. Evo ovde sam nasao neku diskusiju http://www.fordclubserbia.org/forum/viewtopic.php?f=53&t=6618 i tu ima nesto objasnjeno o razlikama. Mnogi beze od Forda ali sam cuo da mnogi hvale 1,8 TDDI e sada to sam samo cuo, ne razumem se, tako da ko ce znati,...

Evo mog zverka. Baš ga volem:osmeh:
2125zk5.jpg
[/IMG]

Freelander sa benzinskim motorom 1.8 loš, dizelaš ok. Standardne boljke rovera, malo elektronika i to je to . ZAvisi koliko km godišnje treba da predje.

@kiraj secam se da su kod nas majstori diskutovali od Focusu 1,8 i razlikama izmedju TDCI i TDDI i uglavnom su na strani TDDI, nisam bas pratio zasto. Evo ovde sam nasao neku diskusiju http://www.fordclubserbia.org/forum/viewtopic.php?f=53&t=6618 i tu ima nesto objasnjeno o razlikama. Mnogi beze od Forda ali sam cuo da mnogi hvale 1,8 TDDI e sada to sam samo cuo, ne razumem se, tako da ko ce znati,...

Mislim da je caka u TDDi motorima to što imaju lanac i nemaju plivajući zamajac, a to su skupe stvari rođaci... Isto tako TDCI ima malo manju potrošnju i startniji je, pa ko voli nek izvoli...

TDDI ima klasičan sistem ubrizgavanja, TDCI ima common rail sistem ubrizgavanje. Dve različite filozofije. TDDI sistem podrazumeva Pumpu visokog pritiska sa mehaničkim injektorima pritisak pod kojim se ubrizgava je klasičan . TDCI ima common rail koji ima pumpu visokog pritiska, RAIL ili cev u koju se sprovodi gorivo pod pritiskom iz pumpe, zatim se na cev spajaju injektori. Injektori su električni a momenat otvaranja im zavisi od kompjutera, koji sa magistrale dobija više različitih podataka : temp vazduha (senzor) , položaj radilice(senzor), položaj papučice gasa (senzor) itd. nakon obrade podataka u kompjuteru odlučuje koji injektor otvara, koliko dugo ostaje otvoren,a ubrizgavanje se vrši više puta u jednom taktu. NPR. klasičan dizel motor ubrizgava jednom u taktu , a ovaj sistem zbog električnog otvaranja može da ubrizga i do 4 puta gorivo u jednom taktu. Na taj način se smanjuje emisija štetnih gasova odnosno azota. Auto postaje veći TIER izduvnih gasova u kombinaciji sa katalizatorom.

PLivajući zamajac se ugradjuje ne samo u dizel motore, nego i u Benzinske motore koji imaju visok obrtni momenat na manjim obrtajima , služi da ublaži udare na korpu kvačila koju uzrokuje visok obrtni momenat.

Baš ono što sam i rekao: ... skupa stvar rođac taj TDCI...

Fokus 1.8 tddi bi sad bio moj izbor da tražim dizelaša... Najbolji ford za održavanje što se tiče motora... Bar tako forumi kažu...

photo0406.jpg

Uzet pre neki dan bas taj tdci, sa sve plivajucim zamajcom, ide ko vestica.A sto se tice dizni, kad smisle neke novije i bolje,normalno da ce ove biti tad jeftinije, kao danas dizne za tddi.

Petom oko 1800/1900, 90km/h oko 5l po kompljuteru.Danas je registrovan, pa nisam stigao jos sve da istestiram.

Nazad
Vrh