Cim mi se neko obrati sa gazda,znam da me ne voli....Svugde u svetu gazde,kapitalisti nisu omiljeni likovi.Ali se trude da svojim ponasanjem pridobiju ljude.Ovde obicno rade suprotno i uvek je tako bilo.
Brat mog pradede se jedini vratio iz Prvog rata od trojice brace i bio je po tadasnjim merilima gazda.Mi smo percipirani kao gazdinska porodica.Imao je belog konja i jednog slugu zaduzenog samo da brine o tom konju.Siromasne zene su citav dan kopale kod njega za kilogram brasna,to je tada bila dnevnica.Cak su stedele svoj rucak i nosile ga gladnoj deci uvece.Ipak taj moj predak je bio jako blag covek uvek je kupovao puno bombona i delio ih svoj seoskoj deci.Kasnije su mi to svedocili kao stariji ljudi.Za Bozic je svim svojim siromasnim komsijama obezbedjivao pecenicu i sl.Nikada nije zloupotrbljavao veze u vlasti da bi siromasnima oteo zemlju i sl. sto su mnogi drugi cinili.
Poceo je rat,jedan njegov kolega "veliki gazda" se zacekicio u svom fiakeru i krenuo u obliznje Uzice cim su dosli Nemci.Na ulazu u grad sa obale fiaker su zaskocila troica mladica,njegovih radnika i budacima mu smrskali glavu.
Moj predak je za vreme rata pomagao partizane kad su prolazili.Posle bitke na Kadinjaci i sloma Uzicke republike je dosao na Kadinjacu sa svojim sinovcem,mojim dedom i sahranjivao je mrtve partizane.Cetnici su mu pretili i trazili su mu mnogo vise stoke i zita nego ostalim "gazdama"svojim simpatizerima.Rekao im je uzmite sta hocete i koliko hocete.Tako su i radili.Rat je jednom zavrsen.On je posle rata za narez koji je bio ogroman donosio i vise nego sto su nove vlasti trazile,govoreci da je to najmanje sto moze da uradi za svoju zemlju i narod.I proveo je ostatak zivota mirno bez ikakvih represija.Mog dedu je nagovorio da udje u Partiju,Govorio je da su najmanje u zivotu bitne sume i livade...(mozda zato sto mu je sin jedinac umro u cvetu mladosti)
U siromasnoj zemlji nije dobro ako te ljudi vide kao gazdu,bilo to istina ili ne.Svi treba da se trude da drustvo bude pravednije,a ne da se sto bolje "snadju"i voze neke isluzene zapadne aute i misle da su neke velicine.