Jesenje "plavo" prskanje

Koliko košta to jeftino godišnje? I kolika su odstupanja od zaštitara koji ti dolazi u voćnjak i ovih sa agroupozorenja.

- - - - - - - - - -

Mislim da moze biti interesantno mnogima. Preneto sa sajta agroupozorenje.rs

Ponovni tretman sa bakarnim preparatima [23.12.2015]

Šljiva, Breskva, Višnja, Ostale biljne vrste

Usled "mekane" zime, učestalih magli, jakih rosa i dugih perioda vlaženja, povećan je rizik od infekcija prouzrokovača oboljenja kore i drvenastog dela voćaka, na svim koštičavim voćnim vrstama. Posebno su podložni infekcijama zasadi kajsije, breskve i trešnje, a u manjoj meri šljiva i višnja. Ovi patogeni se karakteristišu vrlo sporim razvojem, prvi simptomi (listanje kore, spljošćavanje delova debla, delimično sušenje grana...) se javljaju nekoliko godina nakon infekcije. Međutim, polako ali sigurno dovode do skraćivanja eksploatacionog veka voćnjaka i direktno utiču na renatbilnost gajenja. Ovakvi blagi i vlažni zimski periodi, stvaraju idealne preduslove za ostvarivanje infekcije ove grupe patogena. Ono što se može uraditi na ublažavanju rizika, je da se periodično tokom zime, primenjuju preparati na bazi bakra.
Sredstva primeniti ... Trenutno bi najbolje bilo primeniti bakar do nedelje 27. decembra.
Koja li ih je hemiska kuća platila da im guraju preparate,PA mi najbolje da ne otkačinjemo atomizer od traktora
 
25evra za godinu dana. Nema odstupanja, zaštitar mi se sada svodi na neke druge metode uzgoja i zaštite voća. Naravno treba prići voću pogledati ih ali ako prepoznaš uslove za razvoj infekcije i faze razvoja biljke zna se koja sredstva aplicirati. Meni se isplati pogotovo što imam više vrsta voća a u jednoj je cijeni

eh da to za hemiju..tu svega ima. Ali nikad ne pišu jedno sredstvo ili aktivnu materiju, ali i to je nemoguće ni napisati.
 
U ovoj situaciji, po mom mišljenju ova preporuka ima smisla, koliko je neophodna to je već nešto drugo. Nije isključeno da se nekad može lobirati na ovakav ili sličan način kako bi se pospešila prodaja, ali ja se na to ne obazirem.
Najviše volim lično pratiti svoje voće, vremenske prilike ili neprilike, trenutnu finansijku situaciju i da li imam mogućnost da nešto pravovremeno uradim, ili ne.
U vezi sa zaštitom, svi smo vremenom naučili i naučićemo više ili manje i trebalo bi da mnogo više cenimo to svoje znanje i iskustvo, jer slepo slušajući stručne savete od sebe pravimo večite amatere. Ako smo savladali osnove zaštite, a kroz godine rada stičemo i iskustvo, onda je sasvim dovoljno pratiti novitete, biti u trendu što bi se reklo.
Ima tu još jedna stvar osim struke i rada koja će nam čini mi se biti preko potrebna, a to je pomoliti se Bogu za neko normalnije vreme, jer ovi ekstremi koji se dešavaju poslednjih godina vode ka tome da nam ni stručnjaci ni hemija neće moći da pomognu.
 
Poslednja izmena:
Veliki je problem kvalitet hemije, dešava se da ljudi prskaju 21 put zbog lošeg kvaliteta, ja krušku prskam 7-8 puta, a višnju 4-5 puta. Više manje skontao sam i ja šta treba raditi..ali ako primjetiš neki veći problem, slab razvoj voćki, oboljenja koja dosad nisi vidio, slaba rodnost itd. mora se pristupiti struci ali onoj sa iskustvom. Tj. Nole koji je najbolji teniser svijeta ima svog trenera:)
 
Poznajem vlasnika i kreatora sajta Agroupozorenje generacija smo sa polj faksa u ns i mogu vam reći da čovek ima iza sebe veliko iskustvo u zastiti bilja.
Dr Dragan Vajgand uvek je spreman za razgovor i fanatik za biljne bolesti i štetočine ponajprije za leptire koje danonocno prati na više lokaliteta po Srbiji.
Dr Dragan je komercijalni zastitar i njegove preporuke za tretiranje biljaka imaju u ponudi vise aktivnih materija pa neka se korisnik sam odlucuje o izboru.
A da bi bio u toku leta npr šlivinog smotavca ili jabukovog smotavca to nikako ne može po osećaju već po praćenju brojnosti leptira a to se naoko nigde ne vidi osim na lampama koje upravo Dr Dragan koristi i šalje izveštaje svakih4-6 dana.
Kada je počeo da radi savetodavni posao voćari u obližnjem selu kupusina su prepolovili broj prskanja sa istim efektom.
A što se tiče bakarnog prskanja potpuno ga podržavam jer vreme zaista ne ide na ruku voćarima a bolesti se faala bogu razvijaju.
 
Ja sam pretplaćen na sajt agroupozorenje, imam i zaštitara koji mi vodi voćnjake ali držim i njih jer imaju zaista dobrih pristupa voću. Čujem se i sa njima preko mail-a šaljem slike kada nešto primjetim i mogu reći da ću i dalje uzimati pretplatu. A i jeftini su da ne kažem džabe

Reci mi koje dodatne informacije dobijas zato sto si pretplacen u odnosu na sve nas ostale koji pratimo taj sajt?
 
Dobijam aktivne materije za tretiranje koje vi ne možete vidjeti pristupanjem sajtu. I naravno ako me šta još naknadno interesujem pošaljem mail
 
Da li je kasno da ovih dana poprskam voce sa crvenim uljem, takozvano zimsko prskanje. Jabuke , kruske , sljive i par visanja. Voce je tek krenulo...
 
Hvala Slobo. Danas i ovih dana ajavljuju kisu al posle kise moram da udjem i da isprskam to ?
Do kada je bezbedno prskati sa preparatima na bazi bakra ?
 
Ja sam pretplaćen na sajt agroupozorenje, imam i zaštitara koji mi vodi voćnjake ali držim i njih jer imaju zaista dobrih pristupa voću. Čujem se i sa njima preko mail-a šaljem slike kada nešto primjetim i mogu reći da ću i dalje uzimati pretplatu. A i jeftini su da ne kažem džabe

Odgovor je moj post 878 u temi Zimsko prskanje.
 
Izvinjavam se na :off_topic: Kako se pretplažujete na sajt agroupozorenje,kod mene na njihovom sajtu ne vidim kao da se registruješ a ni kako da platiš.
 
Da li je neko radio jesenje prskanje sa bordovskom čorbom (plavi kamen i kreč)?
Mislio sam da bi mogao jesenje prskanje da odradim ovako, a da za proleće ubacim galmin ulje.
E sad me interesuje da li se galmin moze mesati sa bordovskom čorbom?
 
Rade neki i to je bolje nego čist bakar.

Samo ne znam za zimsko pred proleće, da li može i ulje da se doda, što se bakra tiče može, a što se kreča u čorbi tiče e to ne znam.
 
Da li je neko radio jesenje prskanje sa bordovskom čorbom (plavi kamen i kreč)
Tako se nekada radila zaštita,moj deda je tako štitio vinograde i šljivik tako da to sigurno može.Potpuno organski i kvalitetno,isto to u prolece sa uljem,iskreno ne znam dali bi bilo nekih loših reakcija. Posavetuj se sa nekim zaštitarom ili sačekaj možda počnu da se bude polako stariji iskusniji članovi.:ppozdrav:
 
Da to su radili naši stari...Plavi kamen i kreč. Plavi kamen ili zelena ili modra galica ,je ustvari neki bakarni oksid, a tačnu formulu ili tačan naziv ne znam...
A kreč služi da zalepi bakar na drvo...a verujem i da sam kreč ima i svoju neku zaštitnu funkciju...
Nekad i nije bilo drugih preparata pa se ova čorba koristila za sve a naročito za zaštitu vinograda...a i za voće. Ja sam nekad radio na otpadu gde se prerađivo otpadni bakar , otpadni kablovi i sl.
I znam da se pazilo da očišćeni, oguljeni ili prethodno upaljeni kablovi ne bi pokisli, jer vrlo brzo pozelene....oksidiraju i odmah imaju jeftiniju cenu na tržištu...Posle takvog čišćenja kablova, ručnim putem popušena cigareta je imala slatkast ukus...isto kao kad sam prskao vinograd sa bordovskom čorbom...
A mislim i da ovi preparati na bazi bakra...oksilohlorid i hidroksid imaju slične ako ne iste , a verujem poboljšane uticaje na voće...a ulje , koliko sam ukapirao ima sličnu funkciu kao kreč uz, još neku prednost, kao što je zatvaranje pora i pokrivanje jajašca nametnika koji se kriju u tim porama...
 
Nazad
Vrh