Ječam 2022-23

Kako nije bilo kise?
Kod nas je od septembra dondanas palo najmanje 200 l
Ako to nije dovoljno da se ispere hemija onda sta je.

Svake godine ječam je žut posle i najmanjeg mraza. To mu dođe kao normalno izgleda. Kad vegetacija krene to žuto lišće ostane na zemlji i potera novo ...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Kod nas budu bujni i zuti ko limun zadnjih 10 godina pa kad godina polsuzi prebace 9 tona po ha.
E sad viroze nas je sve strah a kako Bog da....

I pored kišne jeseni,kod komšije se poznaju ostaci od hemije.Najviše na ovratini,gde je zastao.Pred usev suncokret,ne znam sa čim je prskao.
Jednom prešao kratkom tanjiračom i setva.

Iz danasnjeg obilaska..
af590bb49568ff12040053d977894a02.jpg
2cbd9cd093cf72144997857f956f77d6.jpg

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

Jel ovo ta zuta patuljavost? Sva sreca pa samo frtalj lanca je posejano...sta raditi?
baea7bac343d726e4b4ec4c2c77e1be4.jpg

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Kukuruz,isto kao i na parceli desno,sa istom hemijom prskano samo moj jecam ranije posejan neko komsija.

Ako je viroza listovi bi trebalo da su žuti i zadebljani, kao da su stakleni kada se pogleda na suncu.

Nisam bio na njivi,to mi je komsija poslao sliku da vidim kako izgleda...mada je i cudno kako se zuti kao u trakama da je...

Da, i kod mena je bilo viroze u trakama prošle godine. Tu gde kombajn izbaci masu, izgleda da se cikade najviše zadržavaju a samim tim tu i najviše štete bude.

Jel ovo ta zuta patuljavost? Sva sreca pa samo frtalj lanca je posejano...sta raditi?
baea7bac343d726e4b4ec4c2c77e1be4.jpg

Kod nas u ataru je sav ječam u sličnom ili u dosta gorem stanju...na 5 km razdaljine se vidi razlika gde je ječam a gde pšenica.Meni iskreno ne lici da je patuljavost(bar iz onoga sto sam video kod nas na terenu),a da će fungicidi spašavati,mislim da ove godine bez dobrog preparata nema ni prinosa jer je cirkus vec sad.pozdrav

i kod nas na trake jecam ovako zut,ja mislim da mu vreme ne pogoduje ranija setva zuti se kasnija nema nigde da je zut...

Pa isao sam sa skaut i talismanom...ali kasnije je komsija prskao pa presao i kod mene sa njegovom hemijom...
20225a8a9b39b3aee396a30e172e0b00.jpg
667ba4a52899d59eb170a0af9fb437dd.jpg

Ne verujem da je hemija u pitanju, ja bas pratim jednu njivu sa jecmom koji je sejan dosta rano pored puta gde prolazim skoro svaki dan i izgleda gore od tog sa slike, isto je tako bilo zuto na trake jos u decembru a sad je cela njiva zuta i jecam je sav nekako smuljan kao da je skuvan i slepljen za zemlju i izgleda da od njega nema nista a predusev je bila psenica

Ja planiram u petak ureu 200 kg po hektaru

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Nazad
Vrh