Ječam 2022-23

Koliko i da li bacate uopste azota u prolece na jecam na njivama koje su u kondiciji?
Posejan jecam pocetkom Oktobra sa 75 kg po lancu,dobio je 150 kg 3x16 i vec je uveliko zatvorio zemlju...e sad jecam je posejan cisto radi stoke,pa da li bacati azota ili ne,da ne bi poleglo?

Ja dok sam sam sejao pivski ječam po ugovoru, obavezno se radila analiza. Tako da uz osnovno đubre u jesen recimo 3x15 100kg/kj, u proleće po analizi sam trebao bacati 30kg/ha An. I uvek je ječam polegao, štaviše bio zalepljen za zemlju.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Nisam radio, pošto nisu dali da se prska regulatorom. Sorta je bio Nektarija, i prilikom druge zaštite bio je visok koliko i farovi na 539.

Takav mora da polegne hteo ne hteo.Ječam sejem na slatinama i lošijim zemljištima, idem 100 kg/k.j Map-a i prihranu sa 100-120 kg/k.j An-a uz herbicidnu i fungicidnu zaštitu.Bude pologa ali ne tako strašno.

Zavisi i do sorte, recimo Bingo mi nikad nije polegao. Koliko god ga nahranio on je stojao pravo.
Ove godine sam posejao simboličnih 6 kj ječma, sve Zanzibar. Dobio 150kg/kj 5-30 đubriva, a za dalje ćemo da vidimo.....

Lepo vreme pa iskoristio za obilazak. Na oranju sejano 26.10
lg Casting

IMG-20221231-150831.jpg
Grand
IMG-20221204-150147.jpg

Poslednja izmena:
https://postimg.cc/gallery/rs0zJ0q

Не могу да се сетим који је јечам, знам да је дворедни и сејан је на сунцокретиште два пута потањирано, сетвоспремач, 125кг 3х16 кј, 115кг/кј семена и поваљано кембриџом. И да сетва 02.11. за сада изгледа одлично колико сам могао да видим нема никаквих жгадија по њему.

sta mislite kooiki je rizik ovih dana ubaciti u zemlju seme fakultativnog pivarca.. cekati jos ili uraditi?

Nemam ove godine jecam.....al gledam okolo,nema njive gdje nije zut ko limun.....nikada tako nije bilo?
Meni izgleda ko zaostali herbicid,jer na uvratini gdje se ukljuci sprica ima vise zutog.....

Tako je, vozao se juče od NS do sela i svaki ječam je žut. A isto je danas od sela do SO kad sam išao. Kadgod je ovako stanje bilo govorili smo da je gladan i da bi trebalo krenuti sa prihranom. Možda je to, a možda je i neka druga stvar..za prihranu je rano, mada sigurno ne miruje kao kad su temperature primerenije kalendaru.

Sent from my SM-A725F using Tapatalk

Koliko se sjecam......za herbicide je bitno koliko treba pasti kise da odrade i da vise nedjeluju na slijedecu kulturu,da se kao isperu.....e sad, ako jos nije orano nego sijano u tanjurano, onda bi djelovanje trebalo biti izrazenije....a kako kise nije bilo prosle godine, nekako mi najvise smrdi na to
....

Svake godine ječam je žut posle i najmanjeg mraza. To mu dođe kao normalno izgleda. Kad vegetacija krene to žuto lišće ostane na zemlji i potera novo ...

Nazad
Vrh