Ječam 2022-23

Ranijih godina dok sam verovao u priču bolje sprečiti nego lečiti i prskao pšenicu i ječmove i kad treba i kad netreba ko pomahnitao, imao sam situacije da posle tretmana usev naočigled krene da boluje od hemije i stane sa rastom. Tako sam imao slučaj da su tretirane pšenice pogotovo one tretirane u cvatu, dale manji rod od ne tretiranih.... iako se prskalo u normalno doba, bez mrazeva i ostalog. Sećam se da sam uvek morao paziti da ne oprskam komšijama uvrstan suncokret prilikom prvog tretmana....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Imamo mi ovde jednog koji otprilike u svakih 10 dana trci sa prskalicom,te zito te repicu samo roka...ima privatnog savetodavca sta i kako 😂

Mislio sam herbicidni tretman. A ima bolesti, to sam mislio sa Antre plus, nekako mi on najjeftiniji po ha.

Ja srećom imam za ove godine Prizmu, prpikonazol imace ove sve druge zaštite otisle cene i plus nisu kompletne

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Ranijih godina dok sam verovao u priču bolje sprečiti nego lečiti i prskao pšenicu i ječmove i kad treba i kad netreba ko pomahnitao, imao sam situacije da posle tretmana usev naočigled krene da boluje od hemije i stane sa rastom. Tako sam imao slučaj da su tretirane pšenice pogotovo one tretirane u cvatu, dale manji rod od ne tretiranih.... iako se prskalo u normalno doba, bez mrazeva i ostalog. Sećam se da sam uvek morao paziti da ne oprskam komšijama uvrstan suncokret prilikom prvog tretmana....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
U cvetu ne dodaji nikakva folijarna đubriva niti rastapanje uree.

Da li ce propikonazol moci da spreci bolest jecam je fino zut nego cekam da prodje ovaj hladan talas ili da kupim nesto drugo?

Sta mislite o duetu turbo za ječam kakv li je?

Prskanje fungicidom i insekticidom ne može da naškodi bez obzira na temperaturu .
Herbicidi može
Tako da ko je išao samo sa fungicidima insekticidom nema razloga da brine.

Možda i ne može da naškodi, ali sigurno neće biti učinak koji treba na niskim temperaturama. Tako da će ipak naškoditi ako nikom drugom onda novčaniku...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Zna li neko smetaju navedena prskanja kukuruza jecmu za narednu godinu kada se seje posle kukuruza?
Na crno je prskano Basarom i Rezonom a drugo prskanje Talisman i Maton.
Posle kukuruza tanjiram za jecam.
Vec 2-3 godine zadnje nikne ekstra i napreduje do neke faze jednako i onda se neki delovi izdvajaju normalno napreduje a neki zaostaju sa rastom, zuti budu i generalno bude cela njiva nizak jecam.
Uvek orginal seme kupujem, ide 200kg mesanog djubreta i u prolece iz 2 puta 250kg kana

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

Hvala na odgovoru...
Ne znam sta bi moglo da bude, sejan je na razlicitim parcelama, na jesen cu ga posejati na sojiste da pokusam tako.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka

Ns talos
pBQkceG.jpg

Ja danas video jedan jecam, nije moj, poceo da klasa a da se uplasis kad ga vidis, mali, redak,zut a bio lep jesenas rano posejan a sta mu se desilo da sad ne lici ni nasta

To je virus patuljavosti ječma,i moj je dobio...
35de62a6fb52438f36044aa603de7a7f.jpg
18a171a09ea9dff664cdce15dd79039b.jpg

Послато са SM-A127F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh