Ječam 2020/2021

Pozdrav kolege, kada planirate drugi tretman fungicidom i eventualno pesticidom?
Ili je možda bolje pitanje, da li uopšte planirate drugi tretman?

Pozdrav kolege, kada planirate drugi tretman fungicidom i eventualno pesticidom?
Ili je možda bolje pitanje, da li uopšte planirate drugi tretman?
A sta bi stitio druim tretmanom, mislim na fungicid?
Ja bio da vidim moje jecmove, extra su. Osim metmarka pre mesec dana otprilike, nicim vise nisu prskani a neki nisu uopste prskani ni protiv korova.
Bolesti nema, barem nista alarmantno, tako da sto se mene tice sledeca operacija ce biti teranje zmajceka.

Pa iskreno, mislio sam da idem sa kombinacijom Priaxor 1l/ha + Fastac 0,1l/ha.

Od jednog kolege sam čuo jako lepe komentare za Priaxor kojim je radio u fazi lista zastavičara, kaže da su mu zastavičar i gornji listovi bili zeleniji duže zbog ovoga (verovatno ne samo zbog ovoga, ali je Priaxor pomogao), tako da se razmišljam da uradim ovo i kod mene, pošto mi se čini da potencijala za prinos ima, pa da mu dam sve što je u mojoj moći. Kada sam istraživao, naleteo sam na ovaj video, tako da mi deluje da se ovakva primena i preporučuje:

Prošlih godina sam se par puta zeznuo što nisam uopšte tretirao insekticidom, tako da bih preventivno uradio i Fastac ove godine, čisto da mi se ne ponovi greška od prethodnih puta...

Kod psenice je najbitniji list zastavicar, dok kod jecma je to malko drugacije. Ovde je bitno sacuvati celo stablo, i jecam ne oboljeva od fusariuma. Tako da ako nema bolesti po meni je svaki tretman u ovom trenutku bacanje para. Jecam ce i onako za 15tak dana poceti da sazreva (zavisi od sorte).
Sto se tice preventivnog prskanja protiv bolesti jedan zastitar mi je jednom prilikom rekao:
To su izmislili promoteri da vam prodaju preparate!
Pitao me je :
Da li ti svako jutro popijes lek protiv glavobolje iako te glava ne boli?
Obilazis njive i kada se bolest pojavi (ako se uopste pojavi) kupis preparat i prskas.... Bolest nece za 2 sata da unisti usev........

Nebi se složio sa time. Kod nas promotor kaže da treba prskati preventivno i po meni to ima logike, a evo i zašto. Bolest se već razvija u stabljici dok to i ne vidiš i kad ju već vidiš ona je uznapredovala i dok oprskaš koliko je to zapravo onda traje taj oporavak?
Preventivno biram jeftinija sredstva i otkad tako prskam preventivno, radim obično dvije zaštite, uvijek u cijeloj vegetaciji imam žito zdravo dok neki čekaju bolest, onda se ona pojavi pred klasanje, pa dok se oprska i oporavi, prošla baba s kolačima.

Poslednja izmena:
Ja koliko znam recimo kod pegavisti se pojavi tackica na listu i onda se siri, nema nikakve veze sa unutrasnjosti stabljike. Ispravite me ako gresim.

184021790_175015977849638_4231147380252215510_n.jpg

Ćerka ,unuka, i naravno jećam, Sandra

Bio danas u obilasku, ovako izgledaju NS Parip i Nonijus:

NahoKJM.jpg

brcuzRT.jpg

R6aZkcZ.jpg

Visina biljke je otprilike do kuka, možda malo niže, sviđa mi se što je gustina dobra i što je poprilično ujednačen. Kao što sam već rekao juče ili pre neki dan, sutra ću uraditi tretman Priaxorom i Fastacom, kako bih zaštitio list zastavičar (koji je sada formiran kod svih biljaka) i kako bih zaštitio ječam od insekata.

Nas kraj se nece navrseti jecma ove godine, nesto mu nikako nije pogodovalo. U pocetku odlican, kako vreme odmicalo sve losiji.
Jesenas 3x16 - 250kg/ha, kraj marta 300kg/ha An-a, pojma nemam sta mu se desilo, i ceo kraj tako se zali

Kod mene na dve najbolje njive jecam katastrofa dok na ostalim za sad izgleda dobro i ja se pitam sta mu se desilo

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Nazad
Vrh