Ječam 2019/2020

Kolege da li je jos rano za prvu zastitu s obzirom da su nocne temperature i dalje niske?
 
Ovakvi jecmovi na kojima je velika zaraza bi trbalo da se urade.
Ne ocekuje se skoro toplije vreme a bolesti napreduju nazalost.
ecc59d7d1426928bd3d64e588d082b00.jpg
0867fc50a27ddfdb4797c00ff80322cf.jpg


Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk
 
Ne znam šta da radim u vezi prskanja ječma. Da li ga sutra prskati korovi +fungicid i negde i regulator rasta? Sutra najavljen jutarnji minus,a do srede će divljati vetar.
 
Amistar prvi put,drugi Acanto,kada sam radio jecam,to su doktori.Vrv je dobar i Priaxor.
Kamarad, posto si iskusan sa jecmom daj ocenu za ovu kombinaciju od 1-10
Moxa, Presing, Sistemin, Granstar.
Dal regulator da idem zajedno ili kad je naj bolje u kojoj fazi? Jel na BBCH skali ide od 30-39 sto je veliki raspon. I dali si isao sa njim iskljucivo u dozi 0,4l/ha ili moze kao u psenici 0,3l/ha
 
Pozdrav svima, jedno pitanje od coveka koji je van poljoprivrede :) : da li otkupljuju nasi proizvodjaci piva jecam, ili takav plasman ove kulture ne postoji kod nas?
 
Hvala puno druze na odgovoru! Procentualno, da li veci deo proizvodnje jecma ide u tu svrhu, ili u ishranu stoke/proizvodnju stocne hrane?
Više ide u stočni (bar koliko ja znam).
Zavisi od proteina ako ima manje od 12 odgovara za pivo ako ima više za stoku tj tako ih klasifikuju za pivarstvo je poželjno i mannje što bi se reklo smanjenjem proteina se povečavaju ugljeni hidrati(šećeri) koji su bitni u sladarstvu,Pošto je u sladarstvu sada u Srbiji jedan monopolista nema podataka,koliko se proizvede i koliko prerade.Otkup uglavnom moraš ugovarati tj oni određuju koje su sorte najoptimalnije pa ugovaraju proizvodnju.Ja sam ove posejao nešto preko 20 kj 2 sorte,jedna mi je ugovarana jedna je za mene.
 
Nazad
Vrh