Jagode

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I još da ti kažemo da li se isplati? Odgovore na ta tvoja pitanja kao i na mnoga druga kojih se nisi ni setio naći ćeš na ovom forumu samo pročitaj ono što je već napisano :ppozdrav:
 
javascript:void(0);javascript:void(0);javascript:void(0);
Post je spojen: [time]1300747754[/time]
_________________________________________________
:haha: :haha: :haha:
 
smajo je napisao(la):
@ Boomsyte
obavezno ću kontaktirat Intersad,a u mom mjestu postoji firma koja proizvodi frigo sadnicu i to sorti Maja,Mis,Kleri i Antea,inače kod nas svako drugo damaćinstvo bavi se uzgojom jagode maja je njaviše zastupljena a ove ostale u manjim količinama kod mene je sve Maja.Pa me interesuje kakvo iskustvo imaš sa njom.Cjena frigo sadnice kod nas je kajbici od 700 komada 0,10 eura stim da dobijaš papire za spoticaj.Mene zanimaju sorte kao što je Alba,Asija i Roxana.Vidim da imate problema sa folijom ja uzimam izraelsku bez rupa 25 mikrona onami je najisplativija i može izdržat od 3 do 4 godine.
Pozdrav,
Vidim da su se jagodari uzbunili kako je došlo ljepše vrijeme. :bravo:
Frigo sadnice naših lokalnih proizvođača :sta:...hmmm ja prešao Bosnu i Srbiju uzduž i porijeko, bio u Intersadu, Zonexu, bio kod Miletića, bio i sa Nebojšom :haha: nekoliko puta ( pozdrav Nešice, ulaziš u rang sa Nikolom iako ti nije mio :haha:),u Plantu u Tuzli, kod proizvođača u Čeliću kraj Brčkog (svi rade jagodu) i nisam vidio da neko proizvodi sadnice koje se mogu uporediti sa frigom koji stiže iz Italije.
Intersad nudi Clery, Arosu i Madlene-u ( Salvi vivai) ne nude Asiu i Albu ( New Fruits), imaju distributera u BiH, sa njima sam više puta bio u kontaktu, dileri iz Bijeljine BONUS + firma.
Zonex i ostali iz Srbije nemaju distribuciju u BiH.Nabavljanje domaćeg materijala ne dolazi u obzir ni pod kojim uslovima jer njihovi prinosi i kvalitet ploda nisu ni približni onome čemu treba težiti.
Naravno, ima mnoštvo ljudi koji su pametni i znaju da je najslađe proizvesti svoju kontejnersku, pa kad je još po dobroj cijeni prodaš komšiji, juhuu, niko sretniji...

Složio bih se sa Nebojšom da bakarne preparate ne bi trebalo mješati, jer bakarni preparati ne podnose mješanja sa drugim preparatima osim fabričkih i to se ne preporučuje ( osim nekih sumpornih preparata), mada jagoda kao biljka može da podnese koncentracije bakarnih preparata koje pod istim temp.uslovima budu toksične za ostale voćne vrste, što znači da možeš da ga koristiš i kasnije, mada je besmisleno jer se koristi u preventivi....
Zbog čega mješati bakar i Ridomil?
Koja je svrha toga?


Post je spojen: [time]1300802959[/time]
_________________________________________________
Agronom koji mješa bakar i Ridomil.... :D
Imao sam ja na faxu profa...
Pitaju ga: "Profesore, čime da prihranimo šljive?"
On kaže:" Uzmete šaku 15:15:15 pa pomješate sa šakom 7:20:30 pa to bacite pod šljivu..."
Oni pitaju:"Kad, profesore, u koje doba?"
On kaže:" Kad dođete s posla ili kad budete imali vremena vikendom!" :haha:
 
Ja sam jula prosle godine kupila super sadnice ALBA i ROXANA u Zelenom hitu, Beograd :cao: ,ali se svakako raspitajte i rezervisite ranije,pozzzz...
 
jac9s3.jpg
ipzepl.jpg
2djasnb.jpg
hvtp2t.jpg
Ne znam zasto rastu zuckasti listovi u donjim redovima, dali neko zna sta im fali i koji je nedostatak? Mislila sam da ih sutra poprskam sa gvozdjem, sta mislite o tome? pozz svima :cao:
 
Bakra djeluje na lisnu masu a ridomil na korjenov sistem tako da sada znate , evo ja osprico i sve za sada super , a sta se tice sadnica , ja sam si pravio sam 1000 komada za rasadnik 2009 i kada su dosle u rod imao sam vise prinosa od mojih sadnica nego od frigo , a frigo rodile ko lude , tacan prinos ne znam jer sam imao dosta trulezi lani zbog kisa , ali ako je frigo imala 500 grama po sadnici onda su ove moje imale oko 700 pa mozda i 800 grama po sadnici , a prosjecna tezina 90 grama , he ajde sada reci da "NISU VALJALE " , E DA I JOS SAM IH POSADIO 25.10.2009.
Naravno sto se tice zdravstvene ispravnosti same sadnice frigo su sigurnije na to gledajuci.
 
Pozdrav svim jagodarima :cao:. Novi sam forumas pa bih svima zahvalijo za sve savete sto se ovde mogu procitati u vezi preparata i radovima oko jagode. Hteo bih samo da pitam u vezi sorte jagode koju da posadiom u julu. Treba mi oko 5000kom. sad.
 
Evo nekih i mojih slika
15qawhu.jpg
vgl7hs.jpg

Post je spojen: [time]1300825026[/time]
_________________________________________________
::svaka cast:: Pa to ko jabuka. Jestel vi proizveli sadnice ili frigo zivici i jos jedan pozdrav za vas :cao:.
 
Preniske leje , rupe si sam pravio ako sam upravu , ljepo izgleda , koja povrsina i koja sorta.
Vjerovatno lanjske slike zar ne.
Vidim da si rupe rezao u X , kako ti se najlon ponasa kada se grm jagode siri , dali se guli ili se samo oblikuje prema grmu , posto i sam planiram praviti rupe na najlonu pa da znam kako da radim.
 
Tako je, to su od prosle godine mi slike a ovo pod agrilom je upravo pre par dana slikano. Tamo mi je pod jagodom mi kazemo pola jutra ili 28 ari a ovde pod agrilom je 22 ara sve mi je sorta hevendes. Tamo sam pretprosle godine odradijo je na brzinu pa nisam ni podizo banak pa ove godine cim se obere planiram novi zasad oko 11000 hilj. sadnica stim sto cu moje ubaciti oko 5000, 6000hilj. a resto hocu da kupim da ih malo izmesam. A ovu pod agrilom sam odradijo kako se zahteva. Osim jagode radim i malinu na 70 ari sorte POLANU. Kakva je u vas sorta zastupljena na trzistu.
Post je spojen: [time]1300827722[/time]
_________________________________________________
Zaboravijo sam reci, posto sam najlon naknadno postavljo pa sam busio kako su i sadnice bile zasadjene sve je bilo na brzinu a najlon je 30gr. i nije se gulijo mogu reci da je dobar samo sto sam ga negde puno otvorijo pa izbija trava sa strane. Naj bolje da bude fabricki izbusen.
 
Ja mislim da su fabričke rupe velke,jer prve godine jagoda nemože da popuni čitavu rupu :nono:.Pa mnogo iz nje raste trava,ja 10 godina proizvodim jagodu i nikad nisam uzeo foliju sa rupama.Foliju uzimam od 20 do 30 mikrona to jest da u jednom kilogramuima od 30 do 40 dužnih metara.Rupe bušim okrugle manje od fabričkih a bušim ih tako što sam uzeo 10 cm cjev od auspuha kamiona jednu stranu dobro naoštrio a na drgu stranu zaljepio plastičnu cjev dugu 1 m. i idem uspravno kraj redka samo spustim i malo okrenem i prsječe rupu bolje od fabrike.u džepu nosim durpiju od motorke i svremena na vrjeme malo naoštrim. :D
 
nije ni to lose :D posto tu nema sanse da izbije trava treba sve probati i :cao: za sve jagodare iz brckog.
 
Ja imam 6 sorti tako da ako uzmem ove rane u tunelima berba mi pocne pocetkom 5 mj a zavrsava tamo negdje oko 20 max 25.06.
Najlon sam uzimao original s rupama , sr... zivo nista ne valja , sada sam uzeo od zene koja pravi folije s UV stabilizatorom od 30 mikrona , kaze da ide bez problema 2 god.
Rupe cu sam praviti , mislim raditi X model , tako da se najlon opet vrati do sadnce pa ce trava puno manje na rupe.
Ja sam za probu posadio oko 5500 sadnica , a kako situacija stoji cini mi se da cu ove godine oko 10 000 , malo mi je tesko sve odraditi , dvoje male djece , ja radim , a onda vecina ostane na supruzi da odradi , sacu malo da ubacim vise strojnog rada pa da joj olaksam.
Bas sam danas gledao ove pod tunelima , i vec se vide formirani cvjetni pupovi , sad moram preci lagano na drugu formulaciju gnojiva , pa da mi malo naraste lisna masa , korjen im je veoma dobro narastao.
Ove jagode su nesto i moje sadnice a nesto frigo , jer sam sadio svaku drugu rupu pa sam ih onda s bicevima dopunjavao.
Stvar je samo da se posadi do prve polovine 7 mj , e onda dosta vode i nakon 20 dana prihrana sa 7-20-30 tako da im se razvije jako dobar korjeov sistem do zime , a to je naj bitnija stvar , frigo po mom misljenju ima prednost ako uzimas A++ sadnice pa da odmah na jesen imas plod , a sve ovo drugo mozes odraditi sam bez muke , kazem samo navrjeme zasaditi da se korjen do zime dobro razvije , i naravno zastita da ne dodje nikakva bolest.
Kako pravis sadnice , ja sam svoj postupak opisao pod Maticnjaci za rasad jagoda , pa ako mozes da i ti tu nesto napises pa da tu temu imamo na jednom mjestu.
 
Danas ija završi šišanje,oprsko sam bakrom i pustio hranu
Evo par sličica da vidite kako izgledaju jagoda je sađena u 10 mjesecu koju sam ja proizveo.
2f0c9zq.jpg
9j2150.jpg
2me47bq.jpg
16jkbia.jpg
2n0jw5w.jpg
2prv6ux.jpg
21f060g.jpg
21f060g.jpg
33mvj8i.jpg
 
mojalovaa je napisao(la):
Ide ti 0,250 kg (250 grama) na 1000 m kvadratnih korisne povrsine , e sada izracunaj koliko je to na tvoju povrsinu , ali stavis 25 grama na spricu od 10 litara vode.
1000 m2 spricas sa 100 litara vode i 250 grama ridomila. :cao:
Necu da spricam.Hocu da pustim kroz sitem za navodnjavanje.Nemoguce da je ista koncetracija u oba slucaja. :sta:
 
Zavisi koliko imas duzine trake kap po kap.Ja na jednoj povrsini imam 1500 duzine trake i tu mi ide 2kg. ridomila i 2kg. prihrane sve to pustam kroz dozator nekih 15-20min.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh