Jagode

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@nikolapetrovic

druze par strana unazad imas kontakt telefone firma koje se bave uvozom zivica,
pozzz :ppozdrav: :ppozdrav:

ma znam za te firme, nego kod njih su frigo...obzirom da je evro skocio cena ce im ove godine biti 20 i kusur dinara. Uz ostale troskove...priprema zemljista, folija, sistem za navodnj., djubrivo i ostalo trebace mi 3000€ najmanje da zasadim tu povrsinu. Pa sam mislio da uzmem jeftinije, zelene zivice, eventualno od nekog od vas. Njih sam sadio prosle godine i imao prinos u ovoj katastrofa godini oko 0,5 kg sto mislim da i nije tako loše obzirom da je sita trulez napravila cudo...sigurno je i pored sviča rod istrunuo 30 posto. Kakva su vasa iskustva u razlikama izmedju frigo i zelenih sadnica?
Post je spojen: [time]1276749307[/time]
i jos jedno pitanje, u vezi same tehnologije proizvodnje frigo zivica. Moze li se frigo zivic proizvesti ono sto se kaze u kucnoj radinosti? Npr. uzmem povadim zivice novembra, ocistim od lisca, potopim u fungicid, pakujem u gajbe i drzim na -2 ili koliko vec treba do vremena za sadnju sledece godine. Da li je neko probao nesto slicno?

@nikolapetrovic
Iskreno probao sam ja ali samo na par meseci, uzeo sam rasad na kraju jula ali nisam imao vremena da ih posadim pa sam ih kod prijatelja sto radi rashladne uredjaje, stavio u jedan hladnjak koji je on specijalno podesio za sadnice i u oktobru sam ih izvadio i posadio. NIsam primetio neku razliku kakve su jer ih je mraz ocistio :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:. IMas rasad kod ljilje iz orbovca, ona proizvodi rasad, kod nje mislim da ti je rasad oko 15dini to su izuzetno kvalitetni zivici ali na te zivice nemas pravo povracaja a na frigo imas, ja sad uzimam oko 21000 frigo zivica i dusa me zabolela kad sam morao da dajem pare jer je kurs evra bas uticao na cenu ali o5 mislim da ce se isplatiti jer 1 zivic kosta oko 22-23din a dobijas povracaj od drzave oko 15din + 50% za sistem za navodnjavanje, tako da mislim da ti se oni ipak vise isplate.
pozzz :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

jagodari cele srbije ujedinite se :D!
Post je spojen: [time]1276880051[/time]

@ sopot

Ma tu sam i ja. Dosta sam ja gurao ovaj forum, tu su sada nove snage ::svaka cast:: Bitno da je forum živ. Jbg, stigao me umor a stiglo i svetsko prvenstvo. A ni berbu još nisam skroz završio, poslednji trzaji.

jedno pitanje.
zanima me mogu li se jagode gajiti i u plasteniku, ali ne vertikalni nego ovako u zemlju. i jel sad kasno da se to zasadi.
ako nije moze li neki savet i gde ima da se uzme rasad,
inace plastenik je tek sad stigao pa zato kasnim sa svim a ionako sam pocetnik, ali oran za rad.
plastenik je 24*5, znaci 120 kvadrata, imam kap po kap, sistem neki za rosu, bunar pored, svoj motokultivator i dobru lokaciju za prodaju, a tu je i pijaca a u slucaju bas da ne prodam sam imam dosta poznanika sto drze prodavnice.
pa ako neko moze da pomogne nekim savetom, predlogom, idejom, kao i podacima gde ima rasad i dali moze sad,
hvala unapred

brate delboju samo sadi, a ko hoces da dobijes dobar jesenji rod ti sada slobodno sadi sto pre da bi bodbio jesenju berbu jagoda pa onda ima da pevas od srece kada dobijes ::novac:: ::novac:: ::novac::
Ostalim kolegama da samo prijavim da je kod mene sada faza intezivnog sisanja zasada jagoda jer na ovaj nacin hocu da skinem losu lisnu masu i prvu turu brkova a onda ide plavo prskanje i guranje prihrane da formira sto jacu zdravu lisnu masu za jesen-zimu. Da li kositi ili ne:haha:
Meni se dopada ova dezinfekcija zasada posle berbe a stolone skidam svakako barem 2x do jeseni da bi acuvao sto vise snage u samom rodnom cvoru jagode. Kako cujem neki sisaju tek u jesen a neznam da li radite skidanje stolona ili ne?? :sta:

ja ih nisam sisao pustio sam malo zivice...kazu da to utice na rod...ali ne verujem bas u tolikoj meri koliko pise u knjigama...u knjigama pise da se jedino frigo zivicima moze postici pun rod u prvoj godini. Nije tacno, sadnjom na vreme obicnih zelenih zivica, odbrom prigranom i zastitom postize se dobar prinos...ove godine posto i nemam neku povrsinu pa planiram da prosirim zasad hocu da bas vidim kako pustanje zivica utice na prinos. Jedino su dobri frigo zivici zbog subvencije ko ima mogucnosti...ja od sledece godine podizem rasadnik...
Post je spojen: [time]1277029353[/time]
Ako neko ima dobre zivice albe, azije i roxane a pod uslovom da ga ne pretera sa cenom neka se javi...

Skidao zivice i sisao jagodu za ovih pet godina u svakom mesecu i u svim kombinacijama,mislim junu,julu,augustu i nije bilo neke znacajnije razlike u rodu sledece godine,bez obzira kad koju operaciju radio.Po meni a mozda gresim je najbitnije u prolece odraditi bez greske.Sve ostalo su varijante dali ce biti 700 ili 710 grama po korenu...

konacno i ja danas zavrsih sa berbom :D :D :D nisam zadovoljan sa rodom ali o5 nije lose kako je mogao onaj odozgo da ga ocisti nisam lose prosao, oko 17t sa 1h ali ja sam se nadao bar 25 :udri: :udri: :udri:
Post je spojen: [time]1277101492[/time]
Sto se kosenja tice ja kosim u septembar, tad odradim ciscenje starog lisca, i samo prekrijem stajnjakom bokor, i mogu vam da mi se to pokazalo izuzetno dobro, a sto se tice stalona verovali ili ne ni jednom ih nisam skidao ove godine jer jedva da je pustilo negde po 1-2, sto mi se prvi put desilo u zivotu a koji je faktor pojma nemam :haha: :haha: :haha: ali mi se mnogo svidja jer cu ustedeti dosta ::novac:: ::novac:: ::novac:: ::novac:: za njihovo kidanje :D

njiva 25 ari suncana strana blagi pad...pokosena trava juce, za par dana ide prskanje totalom...samo mi moras reci sta sa zemljistem? Planiram oko 6 prikolica stajnjaka, e sad ne znam od vestackih djubriva sta i koliko i gde da uradim analizu zemlje i vode?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh