Jagode

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pozdrav svima... prilikom berbe desavalo mi se (na faveti i madleni, a imam i albu i rekord) da se otkine ceo zivic , da li je to karakteristicno za njih ili ... sve su pod sistemom kpk i jednako su dobijale zastitu i prehranu?!

Pozdrav jagodari sve mi se cini da ste se :spavam: i sve sto citam na ovoj temi su postovi od prije par godina:osmeh:
Mi smo uveliko u poslu...lagano se priprema zemljista dovodi kraju juce je razvucen stajnjak i sve dva puta isfrezano,danas pravimo gredice i postavljamo foliju sa kapajucim trakama,kako nemam puno sve rucno radimo nadam se samo da mi misici nece biti kao kod Svarcenegera :haha:
Jos uvijek nismo odlucili koju vrstu definitivno da ubacimo sa postojecom marmoladom razmisljla sam o Clery i Arosi mozda sam na pravom putu :)
Volila bi da cujem i misljenja ljudi koji su stari vukovi u ovom poslu jer pocetnicima kao ja svaki savjet je dobro dosao :cao:

Poz svima! ja tek sledece godine planiram da pravim taj biznis! prvo da krenem sa 3600km i imam neki pitanja za vas!
od prilike koliko sortu mogu staviti na 3600km?
ako je u pitanju veca kolicina kako mozete da prodate?
kako ide subvencija? i dali ima subvencija za plastenike?
da li je moguce prodati npr NEXT-a Nektara ili sl?

mirislav38
neznam koliko si upoznat sa vertikalnim uzgojem, ali supstrat je dobar bilo koji (mislim firma), a na njemu pise mislim da je do 20 mm ali ipak proveri. saksije dezinfikuj sa galiseptom ako su koristene ( tako bar ja radim). Ako prvi put radis vertikalu dobro prouci. pozz

Posle berbe možeš koristiti armadu, najviše dva puta u jednoj sezoni. Prskanje možeš obaviti posle šišanja i iznošenja lista direktno na koren i zemlju oko korena. Ženka grinja se zadržava u korenovom sistemu gde prezimi i na proleće, naročito ako je jagoda u plasteniku ponovo pravi problem.
Pozdrav

pozdrav svima.planiram da zasadim novu parcelu i duzina redova mi je 100m .planiram da mi magistrala bude 5/4 posto imam vec venturi sistem na 5/4 a trebalo bi da na parceli stane oko 20 bankova.izvor vode jje dosta jak planiram da zalivam tomosovom pumpom.interesuje me da li da bankove pustim celom duzinom ili da parcelu podelim na pola?

@ ivkovic
Sve zavisi koji sistem koristis ako ti je sistem na 10cm bez kapljaca tu ces dosta da gubis a ako je na 20cm sa kapljacima to ti je taman, meni su redovi po 100m i sa kapljacima na 20cm

Zdravo kolege

Treba mi savet u vezi sadjenja jagoda u saksije. Sutra mi stizu sadnice pa bih vas zamolio ako moze neka pomoc. Prilikom sadjenja dali se tretira koren sa nekim fungicidom i kada se posadi dali stavljam odmah prihranu i koju. I na kraju, koliko dana stoje saksije napolju? meni su rekli da je to zbog ravnomernog ukorenjivanja i da su van plastenika do 10 dana pa na stubove.
Hvala Vam unapred

miroslav38
pre sadjenja potopi sadnice u neki fungicid npr. Previcur ili tako nesto, saksije ti stoje napolje 10-15 dana i samo ih zalivas zavisi od vremena ali u principu ujutru i uvece. Tek kad ih postavis na stubove pusti im prihranu 15-30-15 za ukorenjavanje, i oprskaj ih. i onda hvataj neki red za prihranu i prskanje. pozz.

Potrebna mi je malč folija crna debljine 50 oko 100 m pa mi treba neki kontakt telefon u Beogradu sam, moze i kontakt firmi koje bi poslale. Unapred zahvalan.

@arnold

Malo me zbuunilo 3600km mislio sam da spominjes kilometer a ne kvadratne metre :), Kao prvo sorta imas puno, sve zavisi od terena gde se nalazis, dali zelis ranije sorte ili kasnije, prodaja za sada svima ide super, ako si malo procitao forum videces da se svi snalaze kako mogu, neki prodaju ispred kuce, neki voze na otkupna mesta a neki i sami prodaju po pijacama. Prodaja u nektar ili next ti je uvek moguca ali po kojoj ceni, tvoje je da izvuces maksimalnu cenu a ne da je dajes po najnizoj :)

@arnold

Malo me zbuunilo 3600km mislio sam da spominjes kilometer a ne kvadratne metre :), Kao prvo sorta imas puno, sve zavisi od terena gde se nalazis, dali zelis ranije sorte ili kasnije, prodaja za sada svima ide super, ako si malo procitao forum videces da se svi snalaze kako mogu, neki prodaju ispred kuce, neki voze na otkupna mesta a neki i sami prodaju po pijacama. Prodaja u nektar ili next ti je uvek moguca ali po kojoj ceni, tvoje je da izvuces maksimalnu cenu a ne da je dajes po najnizoj :)

ok. Hvala ti na odgovor:)

Nemoguce ju je vise unaprediti , naj naprednije je kad beres nausprav a to je vertikala , a po horizontali nema te masine koja moze nesto puno da olaksa ovaj posao , jer sam polozaj tjela nije naviknut na takvo konstantno opterecenje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh